Näin suojaat kodin älylaitteet hakkereiden hyökkäyksiltä

Huolettaako kodin laitteiden tietoturva? Älylaitteiden määrä kotitalouksissa kasvaa jatkuvasti, mikä tarkoittaa myös erilaisten tietoturvariskien yleistymistä. Elisa Kodin Tietoturva on ainoa kotimainen ratkaisu, joka turvaa keskitetysti kaikki kodin verkkoyhteyttä käyttävät laitteet, olipa kyseessä sitten tietokone, älytelevisio, robotti-imuri tai mikä tahansa muu kotoa löytyvä älylaite.

Miksi kodin lähiverkon turvaaminen on tärkeää?

Moni suomalainen asuu nykyään niin kutsutussa älykodissa, vaikka ei tätä välttämättä itse tiedostaisikaan. Tänä päivänä älypuhelimien ja tietokoneiden lisäksi muun muassa monet uudet kodinkoneetkin ovat nimittäin yhteydessä verkkoon – pyykkikonetta tai vaikkapa jääkaappia ostaessa tätä ei esimerkiksi tule aina edes ymmärtäneeksi.

– Kun kodin älylaitteiden määrä kasvaa, kasvavat samalla myös omaan tietoturvaan liittyvät riskit. Jokaisen verkkoon yhdistyvän kodinkoneen ja muiden älylaitteiden suojaaminen erikseen on haastavaa ja käytännössä myös melkeinpä mahdotonta, sillä kaikkiin laitteisiin ei ole itsessään mahdollista asentaa tietoturvapalvelua. Riskinä siis on, että jokin laite jää lopulta suojaamatta, ja altistuu ulkopuolisille hyökkäyksille, kertoo Elisan Growth Manager Markus Ahokangas.

Millaisia kodin älylaitteiden tietomurrot sitten voivat oikein olla? Tiedossa on esimerkiksi tilanteita, joissa hakkerit ovat saaneet haltuunsa kannettavien tietokoneiden ja muiden laitteiden kameroita sekä esimerkiksi itkuhälyttimiä – tätä kautta saatuja tietoja hakkerit saattavat myöhemmin käyttää esimerkiksi kiristystarkoituksiin.

Rikolliset voivat myös päästä tunkeutumaan esimerkiksi lämmitys- ja valaistusjärjestelmiin, joiden kautta he voivat murtoa suunnitellessaan selvittää, milloin olet poissa kotoa. Lisäksi kaapattuja laitteita saatetaan käyttää mm. palvelunestohyökkäyksiin, salasanojen hakkerointiin ja roskapostin lähettämiseen, joka voi lisätä laitteen sähkönkulutusta ja tätä kautta vaikuttaa kotitalouden sähkölaskuun, sekä lopulta johtaa laitteen rikkoutumiseen. Kodin laitteiden tietoturva kannattaa siis laittaa kuntoon monestakin eri syystä.

Kodin laitteiden tietoturva vaatii tänä päivänä yhä enemmän huomiota, ja Elisa Kodin Tietoturva on suunniteltu vastaamaan tähän tarpeeseen suojaamalla kaikki kotoa löytyvät älylaitteet ja tarjoamalla täten mielenrauhaa.

Markus Ahokangas, Growth Manager, Elisa

Laita kaikkien kodin laitteiden tietoturva kuntoon kätevästi kertaheitolla

Kuten todettu, on kaikkien kodin älylaitteiden suojaaminen erikseen lähestulkoon mahdotonta, minkä takia Elisa onkin tuonut saataville suomalaisen F-Securen teknologiaan pohjautuvan Elisa Kodin Tietoturvan, joka suojaa keskitetysti kaikki kodin nettiin yhdistetyt älylaitteet helposti, ilman erillisiä asennuksia. Elisa Kodin Tietoturva turvaa siis niin puhelimet ja kannettavat tietokoneet kuin älytelevisiot, pelikonsolit ja turvakamerat, sekä kaikki muutkin kodin älylaitteet.

Elisa Kodin Tietoturva on helppo ottaa käyttöön: palvelu asennetaan suoraan reitittimeen, joten sinun ei tarvitse huolehtia jokaisen älylaitteen turvaamisesta erikseen. Reitittimeen toteutettu ratkaisu turvaa täten myös sellaiset laitteet, joihin ei itsessään voi asentaa tietoturvapalvelua.

Kun olet ottanut Elisa Kodin Tietoturvan käyttöösi, tarkkailee reititin tällöin kotiverkon liikennettä ja oppii tunnistamaan yksittäisten älylaitteiden käytösmallit – jos jokin kodin laitteista alkaa toimia tavallisesta poikkeavasti, varoittaa palvelu tästä sekä estää haitallisen toiminnan. Älylaitteiden turvallisuutta voi seurata ajantasaisesti Elisa Kodin Tietoturvaan sisältyvän mobiilisovelluksen avulla, jonka lisäksi palveluun sisältyvien perhesääntöjen kautta lapsille on mahdollista asettaa aikarajat netinkäyttöön ja estää pääsy haitallisille sivustoille.

Tällä hetkellä Elisa Kodin Tietoturva on yhteensopiva suositun Huawein reitittimen kanssa. Tuettuja reitittimiä on myös tulossa lähiaikoina lisää, jotta turvallisempi verkkoyhteys olisi mahdollista yhä useammille kotitalouksille.

3 syytä valita Elisa Kodin Tietoturva

  • Helppokäyttöisyys: Elisa Kodin Tietoturva on asennettu suoraan reitittimeen, joten sinun ei tarvitse asentaa mitään erikseen. Palvelu on myös automaattisesti aina käytössä kodin lähiverkkoa kaapelilla tai Wi-Fi-yhteydellä käytettäessä.
  • Tehokas suojaus kaikille kodin älylaitteille: Palvelun avulla varmistat kotisi lähiverkon turvallisuuden ja läheistesi yksityisyyden.
  • Perhesäännöt: Voit lisätä lastesi turvallisuutta ja omaa mielenrauhaasi asettamalla lapsille aikarajoituksia netinkäyttöön ja estämällä heidän pääsynsä haitallisille sivuille.

Lue myös:

Mikä on VPN ja miksi sitä kannattaa käyttää?

Tarkista, onko tietovuoto osunut kohdallesi

Mihin tietoturvaa tarvitaan? Tietoturva on muutakin kuin virustorjuntaa