Mihin tietoturvaa tarvitaan? Tietoturva on muutakin kuin virustorjuntaa

Mihin tietoturvaa tarvitaan? Kun yhä useammat asiat elämässä hoituvat verkossa, on tärkeää turvata itsensä, läheisensä ja laitteensa verkon vaaroilta. Moderni tietoturva on paljon muutakin kuin vain tietokoneelle asennettava virustorjunta. Verkkorikollisten kehittyessä entistä ovelammiksi on huolehdittava myös omien henkilötietojen turvaamisesta ja kodin laitteiden tietoturvasta.   

Tietoturva toimii kolmella tasolla 

Jos tietoturva on aiheena vieras, etkä ole varma, mihin kaikkialle tietoturvaa tarvitaan ja miksi, on aihetta helppo lähestyä kolmessa tasossa. Tietoturvan kolme eri tasoa ovat verkon tietoturva, laitteen tietoturva ja henkilökohtainen tietoturva. 

Verkon tietoturva tarkoittaa oman verkkoyhteyden turvaamista. Se turvaa perheesi haitallisilta linkeiltä ja sisällöiltä, tietojenkalastelulta sekä haitta- ja vakoiluohjelmilta. Kun verkkosi on turvattu, rikolliset eivät pysty valjastamaan esimerkiksi älytelevisiotasi mukaan palvelunestohyökkäyksiin. Kunnollinen verkon tietoturva eristää saastuneet laitteet verkosta ja estää niiden käyttämisen rikolliseen toimintaan. Turvaa tarvitsevat kaikki kodin verkossa olevat laitteet, siis myös valvontakamerat tai robotti-imurit. 

Laitteen tietoturva turvaa laitettasi, kuten tietokonettasi tai puhelintasi viruksilta tai muilta haittaohjelmilta. Perinteisen virustorjunnan lisäksi voit turvata laitettasi hyödyntämällä tietoturvapalvelua, joka tunnistaa ja estää pääsyn vaarallisille verkkosivuille.  

Henkilökohtaisesta tietoturvasta huolehtiminen suojelee yksityisyyttäsi ja henkilökohtaisia tietojasi tietovuodoilta ja identiteettivarkauksilta. Tällä tasolla käyttäjän omalla toiminnalla on iso merkitys: omia tietoja ei kannata syöttää epämääräisille sivustoille ja pankkitunnusten käyttöä tunnistautumisessa kannattaa harkita tarkkaan. Tietovuodoista ilmoittava sovellus tai identiteettivarkausvakuutus tuovat lisäturvaa henkilökohtaiseen tietoturvaan.  

Turvaa sinulle ja läheisillesi tietoturvan kaikilla tasoilla 

Jotta omat ja läheistesi tiedot ja laitteet pysyisivät turvattuina, on tietoturvasta huolehdittava niin verkon, laitteiden kuin henkilökohtaisten tietojenkin osalta. Onneksi kattavaa tietoturvaa on tarjolla ja Elisa tarjoaa tietoturvapalveluita kaikille tietoturvan eri tasoille.  

Elisa Tietoturvan avulla turvaat oman ja koko perheesi digitaalisen elämän. Elisa Tietoturvalla suojaat laitteesi viruksilta ja haittaohjelmilta, turvaat maksuliikenteesi, hallinnoit salasanojasi ja saat ilmoituksen sinua koskevista tietovuodoista. Lisäksi voit säädellä lasten ruutuaikaa ja estää heidän pääsynsä haitallisille sivustoille sekä pystyt varautumaan tietoturvauhkia vastaan identiteettivarkausvakuutuksella.  

Elisa Mobiiliturvalla turvaat mobiiliverkkosi ja sen kautta verkossa olevat laitteet. Elisa Mobiiliturva tarjoaa ennakoivaa turvaa estäen sinua joutumasta haitallisille sivuille, jotka levittävät haitta-, kiristys-, mainos- ja vakoiluohjelmia tai sisältävät linkki- ja maksuhuijauksia. Elisa Mobiiliturva toimii verkkotasolla, joten voit käyttää sitä kaikissa laitteissa tai lempiselaimessasi, eikä käyttö vaadi erillistä sovellusta. 

Elisa Mobiilivarmenne turvaa henkilötietosi tarjoamalla mahdollisuuden vahvaan tunnistautumiseen puhelimesi avulla. Kun hyödynnät Mobiilivarmennetta kirjautuessasi palveluihin, et tule syöttäneeksi vahingossa pankkitunnuksiasi huijaussivustoille. Näin pystyt pitämään pankkitilisi turvassa ja tunnistautumisen erillään rahoistasi. 

Tietoturvassa kyse on sinulle tärkeiden asioiden turvaamisesta 

Tietoturva aiheena voi kuulostaa tekniseltä ja esimerkiksi palvelunestohyökkäykset tai vakoiluohjelmat saattavat tuntua kaukaisilta. Kyse on kuitenkin pohjimmiltaan sinun ja läheistesi turvaamisesta. Lisäksi yhä useampi suomalainen on joutunut kohtaamaan tietojenkalastelua tai joutunut itse jopa tietovuotojen kohteeksi. 

Kun huolehdit tietoturvastasi, pidät omat työvälineesi ja laitteesi kunnossa ja turvallisina käyttää. Lisäksi turvaat itseäsi ja perhettäsi verkon huijaussivustoilta, turvaat maksuliikenteesi ja pidät yksityisyytesi turvassa. Kaikki asioita, jotka koskettavat meistä jokaista. 

Lue myös: 

3 hyvää syytä hankkia mobiilivarmenne 

Lapsen puhelimen tietoturva – näin varmistat turvallisen puhelimen käytön

Onko salasanasi turvallinen