Vanhoja verkkoja suljetaan maailmalla – mitä se tarkoittaa matkailijalle?

Operaattorit niin Suomessa kuin maailmallakin panostavat voimakkaasti uudempiin verkkoteknologioihin. Tämän takia operaattorit sulkevat vanhoja 2G- ja 3G-verkkojaan. Matkailijan kannattaakin varmistaa ennen reissua, että puhelin ja liittymä on päivitetty ajan tasalle.

Vanhoja verkkoja suljetaan niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Euroopassa yli 15 maan operaattorit ovat ilmoittaneet 2G- tai 3G-verkkojen sulkemisesta. Yhdysvalloissa 2G-verkko poistui käytöstä huhtikuun 2024 alussa ja maan 3G-verkko oli suljettu jo aiemmin. Lisäksi Japanissa 3G-verkko poistuu käytöstä keväällä 2024.

Mitä verkkojen sulkeminen tarkoittaa matkailijalle?

Jos olet lähdössä matkalle, on hyvä muistaa, ettei vanhoilla laitteilla tai liittymillä välttämättä ulkomailla enää pärjää. Jos käytössäsi on hyvin vanha laite, jolla ei pääse 4G- tai 5G-verkkoon, eivät puhelut tai viestit välttämättä toimi lainkaan. Kannattaa siis tarkistaa etukäteen, toimiiko kohdemaassa vielä 2G- tai 3G-verkko – tai päivittää puhelin suosiolla uudempaan malliin.

Jotta puhelut ja viestit toimisivat ulkomailta, laitteen tulee tukea 4G- tai 5G-verkkoa ja lisäksi VoLTE-roamingia. Myös liittymä on syytä päivittää ajan tasalle, jos käytössä on hyvin vanha SIM-kortti. Yhdysvaltoihin matkustajan kannattaa tarkistaa, että laite tukee maan 4G-taajuuksia.

Varmin vaihtoehto matkailijalle on uusinta teknologiaa hyödyntävä 5G-puhelin ja liittymä. Tutustu Elisan 5G-liittymiin ja 5G-puhelimiin.

Miksi vanhoja verkkoja suljetaan?

Kun vanhat verkot sulkeutuvat, vapautuvat niiden taajuudet uudempien teknologioiden käyttöön. Uudet 4G- ja 5G-verkot ovat huomattavasti energiatehokkaampia kuin vanhemmat teknologiat, joten dataliikenteen siirtäminen uudempiin verkkoihin on kestävämpi ratkaisu kuin monen rinnakkaisen verkon yhtäaikainen ylläpito.

Elisa on sulkenut 3G-verkkonsa vuonna 2023, mutta meillä Suomessa 2G-verkko pysyy toiminnassa vielä vuoteen 2029 asti. Kuitenkin esimerkiksi Ruotsissa 2G-verkko sulkeutuu jo vuonna 2025. Eli vaikka Suomessa vanha laite vielä toimisikin, maailmalla tilanne voi olla toinen.

Missä kaikkialla verkkoja suljetaan?

Ohessa on koottuna muutamia tiedossa olevia poimintoja verkkojen sulkeutumisesta maailmalla.

  • Ahvenanmaalla 2G-verkko suljetaan vuonna 2024. 3G pysyy käytössä
  • Ruotsissa 2G- ja 3G -verkot suljetaan vuoden 2025 loppuun mennessä.
  • Norjassa ja Saksassa 3G-verkko on suljettu ja 2G sulkeutuu vuonna 2025.
  • Yhdysvalloissa 2G-verkko on suljettu huhtikuussa 2024. 3G-verkko on suljettu jo aiemmin.

Kokoamme ajankohtaista tietoa matkailijoille myös elisa.fi/ulkomailla -sivustollemme. Sieltä löydät tietoa myös esimerkiksi roaming-hinnoistamme sekä ohjeita oman liittymän roaming-asetusten muokkaamiseen.

Lue myös:

Lomamatka lähestyy? Lue vinkit puhelimen käyttöön ulkomailla

Käytä Elisa Viihdettä ulkomailla

Muista nämä kun lähdet matkalle