Lomamatka lähestyy? Lue vinkit puhelimen käyttöön ulkomailla

Verkkovierailumaksut ovat laskeneet Euroopassa ja puhelimen käyttö on huomattavasti edullisempaa kuin aikaisemmin. Muutama asia on kuitenkin hyvä pitää mielessä, kun matkapuhelinta käyttää ulkomailla.

Tutustu kohdemaan hintoihin

Roaming- eli verkkovierailumaksut ovat laskeneet merkittävästi, etenkin Euroopassa. Ennen matkalle lähtöä kannattaa kuitenkin tutustua kohdemaan puhelu- ja datasiirtohintoihin.

EU- ja ETA-maissa matkustaessa Elisan asiakkaat puhuvat puheluita ja viestittelevät kotimaan hinnoilla. Myös datasiirto on Euroopassa jo hyvin edullista ja useissa liittymätyypeissä EU-dataa sisältyy liittymän kuukausimaksuun.

Ole perillä eri palveluiden ja sovellusten datakäytön määristä

Erityisesti videoiden katselu saattaa kuluttaa paljon dataa. Jos haluat välttää suurempaa datakulutusta liittymälläsi, videot kannattaa katsella WiFi-verkossa matkapuhelinverkon sijaan.

Mahdolliset kartat tai muut isommat tiedostot kannattaa ladata puhelimeen jo ennen matkaa. Datakäytön määrää voi tarkkailla monen puhelimen asetuksista.

Huomioi, että puhelin saattaa vaihtaa verkkoa

Jos matkustat maiden rajojen läheisyydessä, puhelin saattaa vaihtaa verkkoa myös naapurimaan puolelle. Halutessasi voit valita käytettävän verkon manuaalisesti matkapuhelimen asetuksista.

Laivoissa voi olla myös omia erillishinnoiteltuja laivaverkkoja, joissa erityisesti datasiirto saattaa tulla kalliiksi. Kun saavut tällaiseen erityishinnoiteltuun verkkoon, saat tekstiviestin, jossa puheluiden, viestien ja datasiirron hinnat kerrotaan. Yllättäviltä laskuilta välttyäksesi voit myös laittaa dataroamingeston päälle.

Aktivoi liittymällesi WiFi-puhelut

WiFi-puheluilla puhut ja tekstaat kotimaan hinnoilla myös kaukomailla. WiFi-puheluita varten tarvitset 4G-liittymän, palvelua tukevan puhelimen ja WiFi-verkon vaikkapa hotellissa tai kahvilassa.

Varmista, että puhelinnumerot ovat kansainvälisessä muodossa

Kun soittelet ulkomailla, puhelinnumeroiden tulee olla kansainvälisessä muodossa, jotta puhelut löytävät perille oikeaan paikkaan. Suomalainen puhelinnumero muutetaan kansainväliseen muotoon korvaamalla suuntanumeron ensimmäinen nolla numerosarjalla +358.

Entä jos puhelin ei toimi ulkomailla? Tarkista asetukset

Jotta liittymäsi toimii ulkomailla, siinä ei tule olla roamingestoja päällä. Elisan asiakkaat voivat tarkastaa liittymällä olevat estot OmaElisasta. Varmistathan, että roamingdatakäyttöä ei ole estetty myöskään puhelimesi asetuksista. Jos verkkoa ei löydy vieläkään, kokeile manuaalista verkonhakua puhelimesi asetusten kautta (katso kuvalliset ohjeet).

Lue lisää liittymän käytöstä ulkomailla