Muista nämä kun lähdet matkalle

 

Mietityttääkö puhelimen käyttö ulkomailla? Näiden vinkkien avulla saat laitteestasi eniten hyötyä ja iloa irti reissun päällä.

Teksti: Olli-Pekka Komonen

 

1. Uskaltaako ulkomailla käyttää nettiä?

Roaming eli verkkovierailu oli pitkään paha peikko ulkomaille lähtiessä, koska vaarana olivat kovat lisämaksut datakäytöstä. Hinnat ovat kuitenkin laskeneet merkittävästi, etenkin EU-maissa. Ennen matkalle lähtöä kannattaa joka tapauksessa tutustua kohdemaan puhelu- ja datansiirtohintoihin.

Datan käytölle on mahdollista asettaa myös rajoja. Esimerkiksi Elisan Saunalahti-liittymissä on automaattisesti päällä EU Datavartija -ominaisuus, joka poistaa ulkomaan tiedonsiirron käytöstä, kun dataa on käytetty 62 euron edestä. Jos tarvetta datakäytölle on tämänkin jälkeen, voi datan halutessaan kytkeä takaisin päälle. Monien puhelimien asetuksista datankäyttöä voi tarkkailla myös itse.

Vaikka roaming-hinnat ovat laskeneet merkittävästi, matkalle lähtiessä kannattaa kuitenkin säätää ohjelmien ja käyttöjärjestelmien päivitykset toimimaan vain wifi-verkoissa, sillä ne haukkaavat helposti kasapäin megatavuja.

2. Voiko reissussa katsoa videoita ja pelata verkkopelejä?

Videopalveluiden käyttäminen kuluttaa suuret määrät dataa: gigatavuja megatavujen sijasta. Tämän vuoksi niiden katsomista mobiiliverkossa kannattaa harkita tarkkaan.

Peleissä tilanne vaihtelee: monet nuorison suosimat online-kännykkäpelit vievät noin 10 megatavua 1–2 tunnissa, mutta kaikki pelit eivät edes vaadi datayhteyttä. Ennen matkaa on siis hyvä selvittää, millaisia pelejä lapset haluavat kännykällä pelata. Pelien päivityspaketit voivat olla kymmeniä tai jopa satoja megoja.

Jos haluaa katsella päivittäin elokuvia tai videoita verkosta, voi olla hyvä ratkaisu hankkia paikallinen SIM-kortti. Sen dataliikennettä voi jakaa joko yhdestä puhelimesta tai erillisellä mobiilireitittimellä , jonka voi hankkia jo ennen reissuun lähtemistä. Kaikki operaattorit eivät salli datan käyttämistä useammalla laitteella, joten asia kannattaa selvittää SIM-korttia hankkiessa. Lisäksi on tietysti muistettava, että jos asettaa puhelimeensa paikallisen SIM-kortin, oma puhelinnumero ei ole käytössä.

3. Mitä kannattaa ladata etukäteen?

Puhelimen käyttö ulkomailla helpottuu, kun lataat matkakohteiden kartat puhelimeen valmiiksi ennen reissua. Tämä on suositeltavaa, sillä karttatiedostojen koot ovat satoja megatavuja.

Myös viihdepuoli kannattaa hoitaa etukäteen. Suuri osa mobiilipeleistä toimii mainiosti ilman nettiyhteyttä, ja e-kirjoja voi ladata laitteille valmiiksi. Google Playsta ja iTunesista löytyy myös kasapäin elokuvia ja tv-sarjoja pieniä matkalaisia viihdyttämään.

4. Onko älypuhelimesta hyötyä matkoilla?

Älypuhelimesta voi olla paljonkin hyötyä. Karttojen lisäsi matkailijan kannattaa käyttää sovelluksia, jotka helpottavat loman viettoa. Reissussa puhelinta kannattaakin ladata aina kun mahdollista, sillä sammuneella kännykällä ei paljon tee.

Ruoka, juoma ja lepo. Esimerkiksi Tripadvisor-sovelluksella voi etsiä sopivia ravintoloita, hotelleja ja nähtävyyksiä, ja lukea muiden matkailijoiden arvioita niistä.

Liikkeellä lasten kanssa. Turistikohteiden koluamisen ohella on mukavaa vaihtelua poiketa perinteisellä leikkikentällä. Lähimmät leikkikentät löytyvät mukavast Playground Buddy -applikaation avulla.

Kun on hätä. Lasten kanssa matkatessa on hyvä tietää, missä on lähin vessa. Sen voi paikallistaa esimerkiksi Toilet Finder -sovelluksen avulla.

Minne se auto jäi? Vieraassa kaupungissa ei tarvitse enää pitkän päivän päätteeksi ryhtyä pohtimaan, minne mahtoikaan vuokra-auton jättää. Tarjolla on monia auton parkkipaikan helposti kartalle merkkaavia sovelluksia, esimerkiksi Car Finder.

Lentoon lähdössä. Jos matkaan sisältyy lento-osuuksia, kannattaa puhelimeen asentaa jokin lentokentistä ja lennoista tietoa antava sovellus. Vaihtuvat lähtöportit, viivästyneet lennot, ja arvioidut jonotusajat on sen jälkeen helppo tarkistaa puhelimesta. Lentäjän sovelluksia ovat esimerkiksi GateGuru ja MiFlight.

5. Entä jos puhelin varastetaan?

Lähes kaikki modernit älypuhelimet tarjoavat mahdollisuuden paikantaa ja lukita puhelin valmistajan nettipalvelun kautta. Jo ennen matkalle lähtöä kannattaa kokeilla kotona paikantamista ja säätää puhelimen ja palvelun asetukset kohdilleen. Mikäli haaveri tapahtuu ja luuri näyttää viipottavan pitkin suurkaupungin takakujia, voi puhelimen sisällön pyyhkiä yhdellä napinpainalluksella ja näin estää omien tietojen päätymisen taskuvarkaiden haltuun.

Applen laitteilla paikannus ja lukitus tehdään osoitteessa iCloud.com  tai Find My iPhone -sovelluksella toisella mobiililaitteella. Android-puhelimilla ja tableteilla se tehdään Googlen Android Device Manager -sivulla, ja Windows Phone -puhelimilla Microsoft-tilin Laitteet-valikossa.

Muista myös jo ennen matkalle lähtöä vaihtaa puhelimesi PIN-koodi ja asettaa näytön lukitus päälle. Ilmoita mahdollisesta varkaudesta aina operaattorillesi ja sulje liittymäsi tilapäisesti.

Lue lisää toimintaohjeita täältä.

 

Opasta lasta jo ennen matkaa

Kun lähdet lasten kanssa lomamatkalle, kertaa tärkeimmät turvallisuussäännöt heti matkan alussa.

  • Puhelinta ei kannata säilyttää takataskussa tai repun sivulokerossa.
  • Säilytä puhelinta aina joko housujen etutaskussa, repun sisällä salalokerossa tai omassa kädessä.
  • Puhelinta tai tablettia ei pidä koskaan jättää pöydälle vartioimatta esimerkiksi ravintolassa vessassa käynnin ajaksi.
  • Oman puhelimen lainaaminen vieraalle ei ole hyvä idea.
  • Jos laite varastetaan, tarvitset sen IMEI-koodia. Kirjaa se itsellesi muistiin, samoin kuin tärkeimmät puhelinnumerot.