Roaming eli verkkovierailu ulkomailla

Tietoa Elisan liittymien roaming-hinnoista ja ohjeita puhelimen käyttöön ulkomailla.

Ajankohtaista tietoa puhelimen käytöstä ulkomailla

Oletko lähdössä matkalle? Tarkista puhelimesi ja SIM-korttisi toimivuus kohdemaassa

Operaattorit eri puolilla maailmaa satsaavat voimakkaasti uudempiin teknologioihin, minkä vuoksi vanhoja 2G- ja 3G-verkkoja poistetaan käytöstä. Esimerkiksi USA:ssa 2G-verkko sulkeutuu lopullisesti 1.4.2024. 3G-verkko on ajettu alas jo aiemmin. Lisäksi Japanissa 3G-verkko suljetaan huhtikuun 2024 aikana. Muutoksilla voi olla vaikutuksia suomalaisten puhelinten ja liittymien toimintaan maailmalla.

Jotta puhelut ja viestit toimivat kohdemaassa, jokaisen matkailijan kannattaa tarkistaa seuraavat asiat:

 • Puhelimessa on SIM-kortti, joka tukee 4G- tai 5G-verkkoja.
 • Laite tukee 4G- tai 5G-verkkoja sekä VoLTE-roamingia.
 • Yhdysvaltoihin matkustavan tulee myös tarkistaa, että laite tukee Yhdysvaltojen 4G-taajuuksia.

Varmin vaihtoehto matkailijalle on 5G-puhelin, jonka avulla nopea netti ja uutta tekniikkaa hyödyntävät puhelut toimivat luotettavimmin niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Elisan kuluttajaliittymien roaming-hinnasto

Elisa Reissunetin avulla surffaat edullisemmin kaukomailla.

Tietoa ulkomaille matkustaville

Elisa ei laskuta puheluista Ukrainaan tai roaming-käytöstä Ukrainassa

Elisan matkapuhelinliittymistä Suomesta Ukrainaan soitetut puhelut ja lähetetyt tekstiviestit ovat maksuttomia toistaiseksi. Myös roaming-käyttö Ukrainassa on toistaiseksi maksutonta. Roaming-käyttö koskee datakäyttöä, puheluita ja tekstiviestejä.

Maksuttomuus koskee puheluita ja tekstiviestejä normaalihintaisiin numeroihin niin kuluttajien kuin yritysten laskutusliittymistä. 

Tarkista Roaming-asetuksesi ennen matkalle lähtöä

Ennen matkalle lähtöä kannattaa tarkistaa oman liittymäsi Roaming-asetukset.  Jotta puhelimesi netti, puhelut ja tekstiviestien lähetys toimisivat myös ulkomailla, on sinun kytkettävä liittymäsi roaming-esto pois päältä.

Roaming-esto kannattaa ottaa pois päältä jo kotimaassa. Näin liittymäsi toimii sujuvasti heti matkakohteeseen saavuttuasi. Roaming-asetuksia pääset hallitsemaan OmaElisassa.

Tärkeää tietoa verkkojen toimivuudesta ulkomailla

2G- ja 3G-verkkoja poistuu käytöstä ympäri maailmaa, mikä vaikuttaa suoraan etenkin vanhojen puhelinliittymien käytettävyyteen. Jos haluat varmistaa, että puhelut, viestit ja netti toimivat jatkossakin ulkomailla, valitse liittymä, joka tukee 4G-puheluita (VoLTE), ja varmista, että puhelimesi on varustettu VoLTE-roaming-tuella. 

 • Ahvenanmaalla 2G-verkko suljetaan vuonna 2024, mutta 3G säilyy vielä käytössä. VoLTE-verkko on avattu Ahvenanmaalle toukokuussa 2024.
 • Ruotsissa 2G- ja 3G -verkot suljetaan vuoteen 2025 mennessä.
 • Norjassa ja Saksassa 3G-verkko on suljettu ja 2G sulkeutuu vuonna 2025.

Huom! Vaikka 4G-puhelut (VoLTE) toimisivatkin laitteessasi kotimaassa, ei laitteesi välttämättä tue 4G-puheluita ulkomailla (VoLTE roaming). Voit varmistaa laitteesi VoLTE roaming -tuen laitevalmistajalta.

Lue lisää wifipuheluista ja niiden käyttöönotosta.

  Päivitä laitteesi uuteen Elisan verkkokaupassa tai vieraile lähimmässä Elisan myymälässä

  ELISAN RAJATTOMAT LIITTYMÄT

  Surffaile huoletta lähes koko Euroopassa