Mitä tehdä, jos puhelin katoaa?

Puhelin kadoksissa? Onko se varastettu? Toimi näin.

Teksti: Osku Kannisto 

 

1. Yritä soittaa puhelimeesi. On aina mahdollista, että olet unohtanut puhelimesi johonkin ja joku on sen löytänyt.

2. Yritä paikantaa puhelimesi. Applen puhelimia voi seurata tietokoneella kirjautumalla omalla Apple ID:llä www.icloud.com-palveluun ja valitsemalla sieltä Etsi iPhoneni. Windows-puhelimet paikantuvat samaan tapaan kirjautumalla Microsoft-tunnuksilla www.microsoft.com -sivuille ja valitsemalla Omista tiedoista Näytä tili ja sen alta puhelin. Android-puhelimista omaa paikannuspalvelua käyttää Samsung osoitteessa findmymobile.samsung.com. Muilla merkeillä paikantamiseen tarvitaan erillinen sovellus, kuten Android-laitteenhallinta.

3. Jos puhelin on varastettu tai epäilet sen olevan väärinkäytön kohteena, ilmoita operaattorillesi ja sulje liittymäsi tilapäisesti. Isoimpien operaattoreiden päivystysnumerot ovat seuraavat:
Elisa +358 10 190 240
DNA +358 44 144 044
Telia +358 200 17000

Voit sulkea liittymäsi tilapäisesti myös operaattorin nettipalvelussa omilla tunnuksillasi. Elisalla verkkopalvelu on Oma Elisa.

4. Varastetusta puhelimesta tulee tehdä rikosilmoitus. Se onnistuu verkossa osoitteessa: poliisi.fi/rikokset. Ilmoitusta varten tarvitset puhelimen imei-koodin, joka löytyy puhelimen paketista. Muista pyytää rikosilmoituksesta jäljennös vakuutusyhtiötä varten. Puhelimen liittymä/sim-kortti kannattaa sulkea pysyvästi ja hankkia tilalle uusi.

etsi_iphone_

Puhelimen voi etsiä ja jopa sulkea verkossa. Kuvassa Apple iCloud ja Etsi iPhoneni -palvelu.

Miten ennaltaehkäisen ongelmat?

1. Aseta puhelimeesi suojakoodi tai sormenjälkitunnistin pin-koodin kyselyn lisäksi. Näin varas ei pääse käyttämään liittymääsi.

2. Varmista, että puhelimesi paikannuspalvelu on kytketty päälle. Jos puhelin ei tue sellaista vakio-ominaisuutena, käy lataamassa siihen sopiva sovellus.

3. Ota talteen puhelimesi imei-koodi näppäilemällä numero *#06# puhelimeesi soittotilassa. Ulkomaanmatkoja varten kannattaa kirjoittaa ylös myös operaattorin päivystysnumero, josta liittymän voi sulkea.

4. Luo operaattorisi sivuilla tunnukset, joilla voit kirjautua palveluun ja sulkea liittymäsi tilapäisesti.

Lue lisää ohjeita Elisan asiakaspalvelusivuilta.