Mitä tehdä, jos puhelin katoaa?

Puhelin kadoksissa? Onko se varastettu? Toimi näin.

Teksti: Osku Kannisto 

Puhelin kadonnut? Toimi näin:

1. Yritä soittaa puhelimeesi

On aina mahdollista, että olet unohtanut puhelimesi johonkin ja joku on sen löytänyt.

2. Yritä paikantaa puhelimesi

Applen puhelimia voi seurata tietokoneella kirjautumalla omalla Apple ID:llä www.icloud.com-palveluun ja valitsemalla sieltä Etsi iPhoneni.

Android-puhelimista omaa paikannuspalvelua käyttää Samsung osoitteessa findmymobile.samsung.com. Muilla merkeillä paikantamiseen tarvitaan erillinen sovellus, kuten Android-laitteenhallinta.

3. Ilmoita operaattorillesi ja sulje liittymä

Jos epäilet, että kadonnut puhelin on varastettu tai että se on väärinkäytön kohteena, ilmoita operaattorillesi ja sulje liittymäsi tilapäisesti. Useimmilla operaattoreilla on käytössään verkkopalvelu, jossa voit omilla tunnuksillasi käydä sulkemassa liittymäsi. Elisalla verkkopalvelu on Oma Elisa.

Tärkeää on myös vaihtaa laitteeseen tallennetut salasanat, jos sitä ei ole suojattu kunnollisella lukituksella. Mobiiliturvalla estetään henkilökohtaisten tietojen päätyminen vääriin käsiin. Osassa mobiiliturvasovelluksia on myös paikantamiseen mahdollistavia lisäominaisuuksia.

4. Jos puhelin on varastettu, tee rikosilmoitus

Se onnistuu verkossa osoitteessa: poliisi.fi/rikokset. Ilmoitusta varten tarvitset puhelimen imei-koodin, joka löytyy puhelimen paketista. Muista pyytää rikosilmoituksesta jäljennös vakuutusyhtiötä varten. Puhelimen liittymä/sim-kortti kannattaa sulkea pysyvästi ja hankkia tilalle uusi.

etsi_iphone_

Puhelimen voi etsiä ja jopa sulkea verkossa. Kuvassa Apple iCloud ja Etsi iPhoneni -palvelu.

Miten ennaltaehkäisen ongelmat?

1. Aseta puhelimeesi suojakoodi tai sormenjälkitunnistin pin-koodin kyselyn lisäksi. Näin varas ei pääse käyttämään liittymääsi.

2. Varmista, että puhelimesi paikannuspalvelu on kytketty päälle. Jos puhelin ei tue sellaista vakio-ominaisuutena, käy lataamassa siihen sopiva sovellus.

3. Ota talteen puhelimesi imei-koodi näppäilemällä numero *#06# puhelimeesi soittotilassa. Ulkomaanmatkoja varten kannattaa kirjoittaa ylös myös operaattorin päivystysnumero, josta liittymän voi sulkea.

4. Luo operaattorisi sivuilla tunnukset, joilla voit kirjautua palveluun ja sulkea liittymäsi tilapäisesti.

Lue lisää ohjeita Elisan asiakaspalvelusivuilta.