Kokosimme alle vinkkejä joiden avulla voit parantaa mobiiliyhteytesi toimivuutta.
Ratkaise mobiililiittymien, mobiilinetin ja kiinteän laajakaistan häiriötilanteet Verkkoapurin avulla.
Tutki mobiiliverkon toimivuutta testaamalla toimiiko laite paremmin ulkona tai sisätiloissa toisessa huoneessa tai ikkunan lähellä. Lisätietoa saat laitteesi näytöllä, merkkivaloilla tai selainkäyttöliittymässä esitetyistä signaalin voimakkuutta kuvaavista palkeista – mitä enemmän palkkeja, sen parempi yhteys mobiiliverkkoon. Varsinkin 5G-laitteilla sijainnin pienikin muutos voi vaikuttaa signaalin voimakkuuteen huomattavasti.
Signaalin kulku lähimpään mobiiliverkon tukiasemaan voi estyä etäisyyden, mäkisen maaston tai lähellä olevien rakennusten vuoksi tai heiketä merkittävästi läpäistessään seinän tai ikkunan. Jos mobiiliverkon signaali on heikko, saattaa lisäantennista olla apua mobiililaajakaistan toimivuuteen.
Katso onko alueellesi tulossa parannuksia 4G-verkkoon. Kartaltamme näet myös 5G-verkon peiton.
Elisan WiFi-puhelu parantaa puheluiden toimivuutta, jos mobiiliverkon kuuluvuus sisätiloihin on heikko, mutta tilasta löytyy hyvä laajakaista WiFi/WLAN-verkko. WiFi-puhelulla voit soittaa ja vastaanottaa puheluita omalla puheliittymälläsi laajakaistan WiFi/WLAN-verkkoa käyttäen.
Jos olet yhdistänyt tietokoneen, tabletin tai muun laitteen käyttäen mobiililaajakaistareitittimen luomaa langatonta verkkoa (WLAN/WiFi) kokeile toimiiko yhteys paremmin, kun tietokoneesi tai muu laite on reitittimen vieressä.
Tarkista onko laitteellesi saatavilla päivityksiä. Laitteiden ohjelmistopäivitykset tuovat laitteille uusimmat ominaisuudet ja mahdollisia parannuksia laitteen toimivuuteen.
Traficomin ohjeen kuuluvuuden parantamiseen löydät täältä.
Huippunopea ja toimintavarma 5G-verkko tarjoaa laadukkaan netin koko perheelle. Ruuhkaton yhteys sujuvoittaa etätöitä, mahdollistaa verkkopelaamisen ja suoratoistapalvelujen katsomisen. Koko kodin kattava langaton verkko mahdollistaa nopean netin kaikille kodin laitteille. Saat liittymän, asennuksen ja laitteet kerralla helposti.
Saat 5G Kotinetin käyttövalmiiksi kotiisi asennettuna jopa neljässä viikossa ilman kaivuutöitä.
Jos asut kerrostalossa, suosittelemme ympärisäteilevää antennia, esim. helpoiten asennettavaa pöytäantennia. Emme voi kuitenkaan luvata, että se toisi parannusta kuuluvuuteen.
Pöytäantenni on ympärisäteilevä antenni ja se on tarkoitettu työpöydälle tai esim. näytön päälle (klipsillä asennettava versio). Antenni on suuntaamaton eli se kaappaa signaalit joka suunnasta. Ympärisäteilevä antenni on toimiva ratkaisu erityisesti kaupunkiympäristössä, korkeiden rakennusten keskellä ja kerrostaloissa.
Muista myös tarkistaa, että saat liitettyä antennin omaan reitittimeesi. Jos reitittimen liitin ei sovi antenniin, apuna voi käyttää erilaisia sovittimia. Kannattaa kuitenkin ostaa suoraan yhteensopiva antenni, sillä sovitin heikentää aina signaalia. Myös antennikaapeli vaimentaa signaalia, joten kannattaa käyttää mahdollisimman lyhyttä kaapelia. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että 10 metrin pituinen matalahäviöinenkin kaapeli kumoaa jo pöytäantennista saatavan hyödyn.
Ympärisäteileviä antenneja (mm. pöytäantenneja) myyvät mm. matkapuhelintarvikkeisiin ja antenneihin erikoistuneet liikkeet. Antennin valinnassa suosittelemme kysymään apua myyjältä.
Ympärisäteilevä antenni on hyvä hankinta veneisiin tai autoihin
Ympärisäteilevää antennia suosittelemme vahvistamaan mobiililaajakaistan kuuluvuutta, kun yhteyttä käytetään liikkuvassa kohteessa eli esimerkiksi autossa tai veneessä. Matkapuhelimissa on käytössä ympärisäteilevät antennit.
Ulkoantenni on tehokkain ratkaisu huonolla kuuluvuusalueella. Antenni voidaan suunnata tukiasemaa kohti ja saavuttaa näin parempi kuuluvuus. Ulkoantennit muistuttavat televisioantenneja ja ne kiinnitetäänkin televisioantennin tavoin esimerkiksi seinään tai televisioantennin kanssa samaan antenniputkeen.
Parhaan tuloksen saa kahdella antennilla tai MIMO-antennilla (MIMO-antennissa on 2 tai useampi antenni yhdessä). Mitä tehokkaamman antennin hankkii, sitä vahvemman signaalin saa ja sen myötä nopeamman ja luotettavamman yhteyden. Haravamalliset ovat kaikkein suuntaavimpia ja sen myötä tehokkaimpia.
Muista tarkistaa, että saat liitettyä antennin omaan reitittimeesi. Jos reitittimen liitin ei sovi antenniin, apuna voi käyttää erilaisia sovittimia. Kannattaa kuitenkin ostaa suoraan yhteensopiva antenni, sillä sovitin heikentää aina signaalia.
Myös antennikaapeli vaimentaa signaalia, joten kannattaa käyttää mahdollisimman lyhyttä ja matalahäviöistä kaapelia. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kaapelien yhteispituus ei saa ylittää 15–20 metriä.
Ulkoantenneja myyvät mm. matkapuhelintarvikkeisiin ja antenneihin erikoistuneet liikkeet. Ulkoantennit maksavat noin 50-300 euroa. Antennin valinnassa suosittelemme kysymään apua myyjältä. Katso myös mitä asioita kannattaa ottaa huomioon antennia valitessa.
Tarkista, että nykyisessä reitittimessäsi on lisäantennille liitäntämahdollisuus.
Selvitä ennen lisäantennin hankintaa mitä taajuusalueita antenni tukee.
Yksi antennin tärkeä ominaisuus on antennin antama vahvistus. Luku kertoo, kuinka paljon antenni vahvistaa matkaviestinverkon signaalia. Vahvistus voi vaihdella taajuusalueittain. Ulosasennettavien suunta-antennien vahvistus on tyypillisesti 7–15 dB. Suurempi lukuarvo on parempi.
Parhaaseen tulokseen pääset sijoittamalla antennin ulos ja mieluiten kattotason yläpuolelle, sillä rakenteet, kuten seinät ja ikkunat vaimentavat aina signaalia. Voit tiedustella asiakaspalvelustamme missä suunnassa tukiasema sijaitsee.
Traficomin ohjeen kuuluvuuden parantamiseen löydät täältä.
Ulkotiloihin sopivien mobiilireitittimien ja ulkoantennien asennuspalveluiden ammattilaisia löydät Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n hakupalvelusta.