Haluaisitko laittaa mökille lämmöt päälle jo matkalta?

Digitaaliset apuvälineet helpottavat mökkeilijän elämää. Etänä voi seurata mökin sääolosuhteita, säätää lämmöt ja vartioida, käykö mökillä luvattomia vieraita. Katso, mitä mökkiläisille on tarjolla.

Teksti: Pauli Reinikainen

Mökillekin kaivataan nykyaikaisia digipalveluita. Se onnistu helposti, sillä kännyköillä ja tableteilla ohjattavat älylaitteet ovat tehneet mökkielämästä helppoa niillekin, jotka eivät joka viikonlopuksi ehdi tiluksiaan tarkistamaan.

“Vapaa-ajan asuntojen etähallinta kameroiden ja etäohjattavien älypistorasioiden avulla on yleistynyt, Elisan liiketoimintajohtaja Matias Castren sanoo.

Vapaa-ajan asuntojen etähallinta on lisännyt turvallisuutta ja mukavuutta mökeillä monella tapaa. Uusin ilmiö on sään tarkkailu erilaisten seurantalaitteiden avulla.

“Ihmiset haluavat tietää tarkalleen, millainen sää juuri omalla mökillä on. Moni ei tyydy enää tv-uutisten sääennustukseen vaan säätä halutaan tarkkailla ja ennustaa itse, Castren jatkaa.

Sään seuraamiseen on tarjolla erilaisia mittareita, joiden avulla voi ennakoida esimerkiksi tuulen voimakkuutta ja varautua vaikka veneen siirtämiseen turvaan tai mahdollisiin puun kaatumisiin.

Castren uskoo, että tulevaisuudessa asioiden ja tiedon etähallintaa kaivataan yhä enemmän.

“Etätyö yleistyy ja sen myötä myös tarve nopeille yhteyksille kasvaa. Mökillä halutaan olla samalla tavalla yhteydessä viihde- ja hyötypalveluihin kuin kotoa käsin.”

Tarkkaile mökin säätilaa ja tuulta

Myrskyt ja sateet saattavat olla paikallisia, siksi oma sääasema auttaa seuraamaan tarkemmin mökin säätä ja tuulitilannetta sekä ennakoimaan esimerkiksi myrsky- tai tulvavahinkoja.

Esimerkiksi Netatmon sääasema sopii säätilan tarkkailuun mökillä. Peruspaketissa on kaksi sääasemaa sisä- ja ulkoilman mittaamiseen. Ulkoasema ennustaa seuraavan seitsemän vuorokauden yö- ja päivälämpötilan. Lämpötilan lisäksi laite näyttää tiedot ilman otsonipitoisuudesta, auringon ultraviolettisäteilystä, ilmankosteudesta ja tuulen voimakkuudesta.

Sääaseman etäkäyttö onnistuu esimerkiksi puhelimella, kun nettiyhteys on käytettävissä. Netatmo-sääasemaan saa lisävarusteena sademoduulin, jonka välittämää tietoa voi käyttää apuna esimerkiksi puutarhan hoidossa.

Netatmo-sääasemaan lisävarusteena hankittava tuulimoduuli puolestaan tarjoaa käyttäjälle reaaliaikaista tietoa paitsi tuulen nopeudesta, myös sen suunnasta. Kun tiedot paikannetaan mökin pihalle, siitä voi olla hyötyä myrskyvahinkojen torjumisessa. Tuulimoduulin toiminta perustuu ultraäänitekniikkaan, minkä ansiosta mittaustulos on tarkka ja luotettava. Käyttäjä voi asettaa moduuliin oman hälytyksen, jolloin laite ilmoittaa tuulirajan ylittymisestä suoraan mobiilisovellukseen.

Netatmo Sääasema

Netatmo tuulimoduuli

Lisää liiketunnistin valaisimeen

Älyvalot voi säätää etänä syttymään ja sammumaan sopivin välein, mikä lisää turvallisuutta silloin, kun mökillä ei ole ketään paikalla. Valojen etähallinta tai liiketunnistin lisäävät myös mukavuutta, kun mökille saapuu pimeään aikaan.

Liiketunnistimeen yhdistettynä esimerkiksi Philipsin Hue Go -valaisin sytyttää valot, kun tilassa liikutaan. Liikuteltavassa Hue Gossa voi myös säätää valojen sävyjä ja voimakkuutta tilaan sopivaksi. Hue-valot voi ajastaa. Aloituspaketissa on valoja, silta, verkkolaite ja Ethernet-kaapeli.

Laita lämmöt päälle matkan varrelta

Sähkölaitteiden etähallinta helpottaa mökkiläisen elämää esimerkiksi silloin, kun kylmillään pidetyssä mökissä oleva sähköpatteri halutaan kytkeä päälle etukäteen. Tällöin sisällä on mukavan lämmin, kun omistaja saapuu paikalle.

Langattomassa sisäverkossa toimivan älypistorasiaan liitetyn laitteen virran voi kytkeä päälle tai pois etänä. Älypistorasia soveltuu esimerkiksi sähköpatterien säätelyyn. Pistorasiaa komennetaan mobiilisovelluksella, jolla laitteiden toimintoja voi myös ajastaa. Älypistorasia lisää myös turvallisuutta, sillä siinä on sisäänrakennettu ylikuumenemissuoja. Sen ansiosta rasiasta katkeaa virta automaattisesti, jos se kuumenee liikaa.

D-Link älypistorasia

Tee etätöitä ja nauti viihdepalveluista mökillä

Sähköllä toimiva ja akulla varustettu mobiilireititin on kätevä valinta esimerkiksi mökille. Sim-kortillisen reitittimen avulla pääsee internettiin ja yhteyden voi jakaa kaikille samassa tilassa oleville käyttäjille.

Kun langaton yhteys on vaivattomasti kaikkien ulottuvilla, yksi voi tehdä etätöitä tietokoneella kun toiset käyttävät vaikkapa digitaalisia viihdepalveluita mobiililaitteilta.

Älypuhelimesta jaettuun nettiyhteyteen verrattuna mobiilireititin on yleensä parempi vaihtoehto paremman kuuluvuuden ansiosta. Reitittimeen voi myös asentaa lisäantennin kuuluvuuden parantamiseksi toisin kuin älypuhelimeen. Kun nettiyhteys napataan mobiilireitittimen eikä kännykän avulla, ei tarvitse huolehtia puhelimen akun kulumisesta. Mobiilireititin kulkee kätevästi myös mukana vaikka mökiltä toiselle.

Nettiyhteys muodostetaan joko langattomasti tai usb-kaapelilla. Reitittimen kanssa tarvitaan mobiililiittymä, minkä jälkeen laite on valmis käyttöön. Reititin kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa on paras signaali. Yleensä tämä paikka on lähellä ikkunaa.

4G Nettiboksi