Päivitä mökki digiaikaan näillä vinkeillä

Moni odottamaton vahinko ja viihdettä kaipaavan teinien valitus voidaan välttää, kunhan mökiltä löytyy toimiva nettiyhteys. Päivitä mökki digiaikaan näillä vinkeillämme.

Teksti: Jenni Junkala

Haluan katsoa mökillä leffoja ja pelata – vaikka sitten terassilla! Millaisen nettiyhteyden tarvitsen?

Jos mökillä on sähköt, kannattaa sinne hankkia laajakaistayhteyskin. Laajakaistan saatavuuden mökkiosoitteeseen voi tarkistaa Elisan sivuilta. Jos mökkiä ei voi liittää kiinteään verkkoon, sinne voi ottaa 4g- tai 5g- mobiililaajakaistan reitittimeen. Se toimii matkapuhelinverkon kuuluvuusalueella.

Kun nettiä halutaan käyttää sujuvasti usealla laitteella yhtäaikaisesti, tai tarve on jatkuva vaikkapa valvontakameraa varten, kännykältä jaettu netti ei riitä, vaan ratkaisu on hankkia mobiilireititin. Jos mökillä ei ole sähköjä, muutamalle laitteelle pienessä tilassa riittää liikkuvaan käyttöön suunniteltu akulla varustettu reititin. Jos sähköt pelaavat, kannattaa hankkia tehokkaampi sähköverkkoon kytkettävä reititin.

Langaton nettiyhteys mökillä voi pätkiä, jos pihapiirissä kasvaa komeita puita tai ollaan ihan korvessa. Silloin ulos voi hankkia seinään tai antennimastoon asennettavan reitittimen. Kun se asennetaan ulos, mökin peltikatto tai ympäristön esteet eivät häiritse yhteyden toimintaa. Jos sinulla on mobiilireititin, voit parantaa mobiililaajakaistan toimimista entisestään erillisellä ulkoantennilla. Ulkoantenni kytketään mobiilireitittimeen.

Kun yhteys toimii, seuraava vaihe on jakaa se toimimaan koko mökin alueella – jopa terassilla. Nykyään lähes jokainen laite käyttää nettiä ja vielä langattomasti. Siksi kodin lisäksi myös mökille voi asentaa WLAN-vahvistimia tai WLAN-yhteyttä vahvistavia mesh-laitteita, Wifi-verkkoon kytkettävä Mesh-järjestelmä on edullinen, mutta tehokas ratkaisu, jonka avulla yhteys riittää kaikkiin laitteisiin, myös ulkona.

Miten suojaan kodin tai mökin laitteet ukkoselta?

Ukkosmyrskyt saattavat käräyttää niin tietokoneen, musiikkilaitteet kuin telkkarikin. Vakuutuskaan ei korvaa luonnonilmiöistä johtuvia vahinkoja.

Ylijännitesuoja on yksinkertainen apu salamointia vastaan. Se on hieman tavallista suurempi jatkojohto, joka sisältää ukkossuojan. Siihen kannattaa kiinnittää ainakin televisio, tietokone ja laajakaistamodeemi. Kun laitteet ovat kiinni ylijännitesuojassa, vältät ukkosmyrskyn alla käynnistyvän tutun rumban: sähköjohtojen napsimisen irti pistorasioista. Mökilläkin telkkari tai laajakaista voi olla huoletta seinässä kiinni, vaikka olisit itse muualla.

Ylijännitesuoja kannattaa hankkia, jos koti tai mökki on maaseudulla, jossa sähkö kulkee ilmajohtoja pitkin. Siellä sähkölaitteet ovat erityisellä koetuksella salamoidessa.

Miten voin valvoa kodin tai mökin turvallisuutta puhelimella?

Jos koti tai mökki jää lomalla pitkäksi aikaa yksin, herää huoli sen turvallisuudesta. Päivitä mökki digiaikaan, eikä tästäkään tarvitse enää huolehtia. Uudet valvontakamerat ovat älykkäitä ja ne on helppo asentaa. Eikä valvonta vaadi edes nettiä mökille, sillä Elisa Laitenetin avulla saat liittymän lähettävään valvontakameraan myös siellä, missä WiFiä ei ole saatavilla.

Valvontakameroiden kuvaa voi seurata reaaliaikaisesti tai jälkikäteen kännykkään tai tablettiin asennettavalla sovelluksella ja ne hälyttävät, jos havaitsevat liikettä. Fiksuja kun ovat, kamerat tunnistavat jopa sen, näkyykö kuvassa joku tuttu vai aivan vieras ihminen. Omalla puhelimella voi siis tarkistaa, onko hiippari kukkia kastelemaan tullut oikeilla asioilla vai joku, joka aiheuttaa soiton poliisille.

Valvontakameroita voi asentaa sisälle ja ulos. Ne vaativat vain sähköä ja toimivan netin. Eikä niillä ole pakko vahtia vain hämäräpuuhissa olevia, vaan ulkokamera paljastaa hetkessä vaikkapa sään. Kalliimpien valvontakameroiden kautta on nykyään mahdollisuus kuunnella, mitä kotona tapahtuu, ja puhua mikrofonin välityksellä.

Liittymän valvontakameraan tai esimerkiksi riistakameraan saat tietysti Elisalta.

Kuinka varmistaa, ettei kotona tai mökillä ole tuli irti?

Jos mökin tai kodin seuraaminen valvontakameralla tuntuu liian raskaalta, voi omaa paikkaa valvoa hälyttimellä, jossa on yhdistetty palo- ja häkävaroitin, lämpömittari, liiketunnistin ja kosteusmittari.

Fiksu vempain lähettää puhelimeen ilmoituksen, jos havaitsee jotain epäilyttävää, kuten savua, häkää tai liikaa kosteutta. Vastaavan hälyttimen voi asentaa myös kotiin. Niin mieli lepää, kun mökillä ollessa tietää, että kotona on kaikki kunnossa. Hälyttimet vaativat sähköä ja nettiä.

Päivitä mökki digiaikaan, niin voit myös etäohjata mökin lämmitystä. Esimerkiksi SimPal T4 -pistorasian avulla voit etäohjata siihen kytkettyjä laitteita.

Saisinko helposti selville mökkitonttini täsmäsään?

Saako mökin kasvimaa vettä tai kannattaako lähteä aurinkoa ottamaan lomapaikalle? Sääpalvelut eivät anna välttämättä täsmäsäätä omalta pihalta ja samalla paikkakunnalla voi olla yhtaikaa monenlaistakin säätä.

Mökille asennettavalla ja sähköllä toimivalla omalla sääasemalla seurataan ulkoilman lisäksi sisäilmaa. Se kertoo kaiken tarvittavan säästä ja sisäilman arvoista suoraan puhelimeen ja ennustaa vielä lähipäivien paikallisen sään. Kaikkein ovelimmat varmistavat mökkikelin kännykällä ennen mökille ajamista.

En jaksa vahtia grillikyljystä – mikä avuksi?

Vähintään kerran kesässä on valmistettava rosvopaistia maakuopassa tai grillattava kunnon lihakimpale pallogrillissä. Grillilihojen vahtimisen voi myös ulkoistaa, jos haluaa välillä siemailla juhlajuomia vieraiden kanssa – vai mitä?

Nykyaikaiset paistomittarit mahdollistavat sen, että voit seurata kännykän kautta, milloin lihan lämpötila on oikea. Paistomittarin akulla toimiva tikku kiinnitetään lihaan ja sen jälkeen seurataan puhelimessa arviota jäljellä olevasta paistoajasta. Kun liha on oikean lämpöistä, hälyttää puhelin – ja nauttimaan!

Helppo paistomittari on muuten takuuvarma mökkituliainen oman elämänsä grillimestarille.

Muista varmistaa digitaalisen kodin tai mökin tietoturva

Kun koti tai mökki on täynnä nettiin yhteydessä olevia laitteita, on entistä tärkeämpää, että tietoturvasta pitää hyvää huolta. Kaikki lähtee siitä, että langaton verkko on suojattu hyvällä salasanalla. Myös laitteiden omien salasanojen pitää olla vahvoja. Huono salasana on esimerkiksi 1234. Tällaisia salasanoja kohtaan voidaan tehdä automaattisia hyökkäyksiä.

Kun salasanat ovat kunnossa, voi kodin turvallisuuden taata tietoturvareitittimellä. Se suojelee kodin tai mökin kaikkia verkkoon yhdistettyjä laitteita tietokoneista älytelevisioihin ja valvontakameroihin ja estää epäilyttävän liikenteen.

Juttua varten on haastateltu tuotepäällikkö Visa Hannulaa Elisalta.

Lue myös:

Enää auto ei lähde varkaiden matkaan huomaamatta – Elisa Paikannus helpottaa jäljittämistä

Tarkista, onko tietovuoto osunut kohdallesi

Näin pidät huolta kodin laitteiden tietoturvasta