Tunnetko nettiyhteyteen liittyvät kirjainlyhenteet, kuten LTE ja H?

Puhelimen ruudulla näkyy usein kuuluvuuspalkkien lisäksi kirjainlyhenteitä, jotka kertovat, minkä tyyppistä yhteyttä puhelin sillä hetkellä nettiyhteytenään käyttää. Alla on järjestyksessä hitaimmasta nopeimpaan listattuna, mitä kyseiset lyhenteet tarkoittavat.

G

G on lyhennetty muoto termistä GPRS, joka on puhelimien käyttämistä yhteystekniikoista hitain ja tekniikaltaan vanhin. Hitaasta nopeudesta johtuen GPRS-yhteys riittää käytännössä lähinnä esimerkiksi Whatsapp-viestien lähetykseen.

E

E on lyhenne termistä EDGE, joka on hieman nopeampi versio GPRS-yhteydestä. Nopeusero näiden kahden välillä on kuitenkin melko pieni – myöskään EDGE-yhteys ei riitä juuri Whatsappia raskaampien sovellusten tarpeisiin.

3G

3G-yhteys on edellisiin verrattuna jo tuntuvasti nopeampi: yhteyden nopeus riittää yleensä nettisivujen selaamiseen ja musiikin kuunteluun nettiyhteyden yli. Sujuva videotoisto netistä vaatii kuitenkin niin nopean yhteyden, että 3G-yhteyskään ei välttämättä riitä aivan pätkimättömään katseluun.

Elisan 3G-verkko on sulkeutunut marraskuussa 2023, ja nyt panostammekin entistä nopeampiin 4G- ja 5G-verkkoihin, jotka vastaavat paremmin asiakkaidemme tarpeita. Lisätietoa muutoksesta löydät Elisan verkkosivuilta.

H

H on lyhenne termistä HSDPA, joka on puolestaan nopeampi versio 3G-yhteydestä. Nopeusero perinteiseen 3G-yhteyteen on kuitenkin jälleen melko pieni, ja yhteyden käyttö etenkin raskaampaan videotoistoon saattaa vaatia kärsivällisyyttä.

H+

H+ on vielä edelleen nopeutettu versio HSDPA-yhteydestä, eli lyhenne termistä HSDPA+. H+ alkaa yleensä olla jo nopeudeltaan riittävä raskaampienkin videoiden pyörittämiseen nettiyhteyden kautta, kunhan puhelimen käyttämässä verkossa ei ole kyseisellä alueella esimerkiksi suuresta käyttäjämäärästä johtuvaa ruuhkaa hidasteena.

4G/LTE

4G ja LTE tarkoittavat käytännössä samaa asiaa, ja ovatkin nopeudeltaan nykypäivänä käytännössä kaikkeen normaaliin nettikäyttöön riittävällä tasolla. 4G-nopeudet riittävät sujuvaan videotoistoon, suurien tiedostojen nopeaan lataamiseen ja myös esimerkiksi videopuheluihin.

4G+/LTE+

4G:n nopeampi versio esiintyy yleensä lyhenteillä 4G+ tai LTE+. Kyseinen verkko mahdollistaa teoriassa kolminkertaisenkin nopeuden normaaliin 4G/LTE-yhteyteen verrattuna, mutta toisaalta ero normaalissa puhelinkäytössä jää melko pieneksi perinteiseen 4G-yhteyteen verrattuna.

5G

Uudemmat laitteet osaavat nykyään hyödyntää myös niin sanottua viidennen sukupolven datayhteyttä. 5G-mobiilitekniikka edustaa huomattavaa edistystä langattomassa viestinnässä, mikä tuo monia merkittäviä etuja. Sen suurempi kaistanleveys mahdollistaa entistä nopeamman ja luotettavamman datansiirron, mikä avaa uusia mahdollisuuksia mobiililaitteiden käyttöön. Esimerkiksi sujuvampi ja korkealaatuisempi videoiden suoratoisto sekä reaaliaikainen pelaaminen ilman viivettä parantavat viihdekokemusta merkittävästi.

Lisäksi 5G:n alhaisempi viive mahdollistaa reaaliaikaisen yhteydenpidon ja vuorovaikutuksen erilaisten sovellusten välillä, kuten videopuheluiden ja pelien parissa. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia esimerkiksi etätyöhön ja -opiskeluun sekä sosiaaliseen vuorovaikutukseen, tarjoten entistä monipuolisempia ja rikkaampia käyttökokemuksia mobiililaitteilla.

5G mahdollistaa myös älykkäämpien ja tehokkaampien IoT-sovellusten käytön, kuten älykkäiden kodin -ja terveydenhuollon järjestelmien kanssa, mikä parantaa arjen mukavuutta ja turvallisuutta. Kaiken kaikkiaan 5G-mobiiliteknologia avaa uusia mahdollisuuksia tarjoten entistä nopeampia ja monipuolisempia käyttökokemuksia mobiililaitteiden avulla.

 

Vastaajina Omaguru-asiantuntija Jan Lågland ja prosessikehittäjä Tomi Kallio.

Tutustu Elisa Omaguruun

Lue myös, millainen on turvallinen salasana