Tietokoneen vuosihuolto lisää koneen käyttöikää ja nopeutta

Kun tietokoneen vuosihuolto tehdään säännöllisesti, koneen käyttöiän voi jopa tuplata. Tietokoneen vuosihuollossa saadaan kiinni myös piilevät ongelmat.

Teksti: Hanna Kangasniemi

“Olin satsannut hyvätasoiseen tietokoneeseen ja halusin sille myös pitkän käyttöiän. En ymmärrä itse tietokoneen huollosta, mutta haluan pitää koneestani hyvää huolta. Kun kone oli noin kolmivuotias, käynnistyminen oli jo hieman hidas. Silloin bongasin Elisa Omagurun Tietokoneen vuosihuolto -palvelun ja tilasin sen”, kertoo Anne Laurila, 57, Vaasasta.

Laurilan koneesta putsattiin ensimmäisellä huoltokerralla turhat metatiedot, ja aiemmin tahmeasti käynnistynyt kone käynnistyi sen jälkeen hujauksessa. Sittemmin hän on teettänyt huollon vuosittain, kun vuosihuollosta on tullut tekstiviestimuistutus. 

“Olen kysynyt perushuollon yhteydessä myös neuvoja. Olen saanut apua muun muassa sopivan selaimen valintaan ja päivitysten tekemiseen. Asiantuntija kehotti myös minua ostamaan lisämuistia siinä vaiheessa, kun se uhkasi loppua kesken.”

“Tuntuu turvalliselta, kun koneen käy läpi osaava asiantuntija. Arvostan myös sitä, että asiantuntija selittää työn edetessä, mitä koneellani tehdään ja mitä asioita sieltä löytyy.”

Nyt Laurilan kone on jo 7-vuotias. Viime kerralla huollossa kerrottiin, että hyvin huollettuna se porskuttaa näillä näkymin vielä muutaman vuoden.

Vuosihuollon ansiosta tietokonetta ei uusita turhaan

Tietokoneen vuosihuolto -palvelu syntyi asiakkaiden aidosta tarpeesta. Erilaisten tietotekniikkalaitteiden käyttöönotoissa ja ongelmissa auttavan Omagurun asiantuntijat saavat säännöllisesti yhteydenottoja hidastelevista tietokoneista. Syyt hidasteluun ovat usein samankaltaisia ja hoidettavissa säännönmukaisella koneen tarkistuksella ja huollolla. Osa ihmisistä päätyy kuitenkin ostamaan turhaan uuden koneen, koska eivät osaa huoltaa itse konettaan tai tiedä, että suhteellisen pienellä työllä koneesta saisi vielä kelpo laitteen vuosiksi.

“Tietokone- ja ohjelmistomaailma on muuttunut nopeasti. Samalla myös ongelmat ja ratkaisut ovat muuttuneet. Palvelumme sovitetaan aina sen mukaan, millainen kone ja ohjelmistot asiakkaalla on käytössä. Ennen fyysisen koneen ominaisuudet olivat tärkeitä, mutta nyt usein huomio kiinnittyy enemmän ohjelmistoihin”, sanoo Kimmo Paananen, palvelukehittäjä Elisalta.

Asiakas saa seurata huoltoimenpiteiden etenemistä

Vuosihuoltoja tehdään kaikenlaisille asiakkaille nuorista eläkeläisiin. Yhteistä heille on tarve pitää huolta omasta tietokoneesta ja välttyä yllättäviltä ongelmilta. Vuosihuolto tehdään yleensä etäyhteydellä. Huollossa asiantuntija käy koneen läpi kohta kohdalta. Asiakas näkee ja kuulee tehdyt toimenpiteet ja niiden analyysin jo huollon aikana, mutta saa niistä myös yhteenvedon.

Jos etäyhteys ei onnistu, palvelun saa myös Elisa Omaguru -palvelupisteillä. Myös palvelupisteellä voi seurata huollon edistymistä yhdessä asiantuntijan kanssa.

“Jos tarvitaan lähitapaamista, katsomme yhdessä lähimmän Omaguru-palvelupisteen ja varaamme sinne ajan”, kertoo Päivi Laurila, joka toimii Omaguruna Kouvolan Veturin Elisan myymälässä.

“Monet asiakkaistani ovat iäkkäitä ja arvostavat palvelutiskiä. Viimeksi asiakkaalla oli kamera mennyt rikki kannettavasta. Löysin ongelman syyn ja saimme vuosihuollon yhteydessä palautettua kamerankin käyttöön.”

Jarno Ihalainen tekee huoltoja etänä mutta pystyy arvioimaan myös etäyhteydessä, milloin kone on syytä vaihtaa uuteen. 

“Käymme läpi myös sen, mihin laitetta käytetään ja sopiiko se yhä käyttötarpeisiin. Jos kone on niin vanha, ettei siihen saa enää uusinta käyttöjärjestelmää, vaihto voi olla vääjäämättä edessä”, hän sanoo.

Huollettua konetta on turvallista käyttää

Tietokoneen vuosihuollossa koneelle tehdään perustason “terveystarkastus”. Koneen ikä ja asiakkaan käyttötarpeet vaikuttavat painopisteisiin.

“Tietokoneen toimivuus optimoidaan, nettikäytön apuohjelmat käydään läpi, nettiselaimen päivitys ja asetukset tarkistetaan toiminnan nopeuttamiseksi. Tietokoneen käynnistystä nopeutetaan, tietoturva ja virustunnistus tarkistetaan ja päivitetään tarvittaessa. Kiintolevyn kunnon tarkistus ja eheytys ovat myös tärkeitä toimenpiteitä”, Jarno Ihalainen listaa.

Jos koneesta löytyy piileviä ongelmia, niihin annetaan myös toimenpideohjeet. Kun konetta huolletaan säännöllisesti ja sen osat käydään läpi, yllättäviä hajoamisia tulee harvemmin vastaan ja käyttäminen on kaikin puolin turvallisempaa kuin ilman huoltoa.

Tietokoneen vuosihuollon hyödyt

Asiakas hyötyy monella tavalla Tietokoneen vuosihuollosta:

  • Kone käynnistyy nopeasti ja toimii sujuvammin
  • Tietoturva on ajan tasalla 
  • Turhat koneen tai netin käyttöä haittaavat lisäosat on poistettu
  • Mahdolliset piilevät ongelmat löytyvät ja korjataan
  • Tietokoneen ikä pitenee ja luonto kiittää
  • Perushuollon hinta on kiinteä ja ennakoitavissa
  • Etähuollossa säästyy aikaa ja oppii itsekin
  • Lisäpalveluja on helppo sopia, kun on yhteys asiantuntijaan

Tutustu Tietokoneen vuosihuolto -palveluun 

Lue myös:

Hups! Kaatuiko kahvi läppärin näppäimistölle? Toimi näin

Nämä uhat vaanivat tietokonettasi

Palvelunestohyökkäykset ovat yleistyneet