Mitä tehdä, kun juoma kaatui näppäimistölle?

Tietokoneen näppäimistön kastuminen aiheuttaa yleensä vahinkoa. Usein tuloksena on, että näppäimistö lakkaa toimimasta joko kokonaan tai osittain. Lue kuinka toimia, jos juoma kaatui näppäimistölle.

Ensiapu:

Jos tietokoneen näppäimistö kastui, kannattaa tietokone sammuttaa välittömästi sekä irroittaa tietokoneesta virtajohto. Tämän jälkeen läppäri kannattaa asettaa ylösalaisin, jotta neste ei pääsisi valumaan syvemmälle tietokoneen uumeniin. Näppäimistö on myös hyvä yrittää kuivata mahdollisimman huolellisesti.

Tämän jälkeen toimintatapa kannattaa valita koneen iän ja arvon mukaan. Mikäli kone on vielä uudehko ja käyttöikää odotettavissa pidempäänkin, on järkevintä toimittaa kone mahdollisimman pian  huoltoon, jossa näppäimistö pystytään korjaamaan tai vaihtamaan toimivaan. Jos taas kone alkaa olla jo iäkkäämpi, mutta käyttöä halutaan edelleen jatkaa, on tilanne usein ratkaistavissa myös ilman koneen toimittamista maksulliseen huoltoon.

Kun osa näppäimistä ei toimi:

Jos näppäimistön painikkeista vain osa ei toimi, ja toimimattomat painikkeet sattuvat vieläpä olemaan hieman harvemmin tarvittavia näppäimiä, helpoin ja ilmainen ratkaisu on hyödyntää näyttönäppäimistöä. Näyttönäppäimistön saa otettua tarvittaessa tilapäisesti esille ja sen kautta toimimattomien nappien painallukset pystyy tekemään hiirellä klikkailemalla.

Kun suurin osa näppäimistä ei toimi:

Jos juoma kaatui näppäimistölle ja sen seurauksena näppäimistön painikkeet – tai suurin osa niistä – eivät toimi ollenkaan, mutta näppäimistö ei myöskään tee itsestään ns. haamupainalluksia, voi läppärin kaveriksi hankkia käyttöön erillisen ulkoisen näppäimistön. Erillisiä näppäimistöjä löytyy markkinoilta hyvin laaja valikoima, ja edullisimmillaan hankinta ei verota kukkaroakaan kovin paljoa.

Kone rekisteröi olemattomia painalluksia:

Hankalimmassa tapauksessa läppärin oma näppäimistö ei toimi, mutta kone saattaa tulkita, että toimimattomalla näppäimistöllä tehtäisiin painalluksia vaikka niitä ei oikeasti tehdä. Tällöinkin ulkoinen näppäimistö toimii korvaavana keinona, mutta kone saattaa välillä tehdä omiaan, kun myös koneen oma näppäimistö aiheuttaa temppuilua. Koneen oma näppäimistö on kuitenkin lähes poikkeuksetta poistettavissa käytöstä, vaadittavat toimenpiteet vain vaihtelevat koneen ja käyttöjärjestelmän mukaan.

Jos tietokoneen näppäimistö kastui, eikä neuvoista ole apua, on suositeltavaa olla yhteydessä asiantuntijaan. Tällöin voidaan tarkistaa, mikä toimenpide on tarpeen juuri kyseisessä tapauksessa, ja tehdä vaadittavat toimenpiteet kulloiseenkin tilanteeseen sopivimmalla tavalla.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Jan Lågland.

Tutustu Elisan Omaguruun

 

Lue myös:

Läppäri hajosi, kannattaako korjaus?

Tökkiikö kodin langaton verkko? Korjaa nämä 4 asiaa