Läppäri hajosi, kannattaako korjaus?

Jos läppäri hajosi takuuajan umpeuduttua, on hyvä pysähtyä pohtimaan, kannattaako laitetta vielä korjauttaa vai olisiko järkevämpää hankkia kokonaan uusi kone. Katso vinkit valinnan helpottamiseksi.

Tutki onko ongelma ohjelmistossa?

Jos ongelma on laitteen ohjelmistossa, on tilanne usein ratkaistavissa kohtuullisin kustannuksin, vaikka kone olisi jo hieman iäkkäämpi. Yksi järeä ratkaisu on asentaa koko käyttöjärjestelmä uudelleen. Jos ongelman syyn rajaaminen tuottaa haasteita, apua voi pyytää asiantuntijalta, joka voi auttaa syyn selvittämisessä tarvittaessa puhelimitse tai paikan päällä.

Vai onko vika laitteistossa?

Jos kyseessä on laitevika, peli ei ole vielä menetetty. Osa ongelmanratkaisuista on kohtuuhintaisia, mutta ihan kaikkea ei kannata lähteä korjaamaan.

Usein koneen sisäisen laitteen pystyy korvaamaan erillisellä ulkoisella laitteella ja silloin kustannuksetkin pysyvät alhaisina. Jos esimerkiksi läppärin langaton yhteys lakkaa toimimasta koneen WLAN-vastaanottimen vian vuoksi, koneeseen voi hankkia muutaman kympin hintaisen USB-porttiin kytkettävän vastaanottimen. Sillä hoitaa homman usein jopa alkuperäistä laitetta tehokkaammin.

Mikäli ongelma on koneen kiintolevyssä, korjauttamisen järkevyys pitää arvioida tapauskohtaisesti. Jos koneen muu laitteisto on käyttötarpeisiin ja nykypäivän vaatimuksiin nähden teholtaan riittävällä tasolla, voi kiintolevynkin vaihtaa tai vaihdattaa huoltoliikkeessä. Jos kiintolevy vaihdetaan, vanha levy kannattaa korvata nopeammalla ja vakaammalla SSD-levyllä. SSD-levyjen tallennustila on usein perinteistä kiintolevyä pienempi, mutta se riittää normaaliin arkikäyttöön, ellei koneelle ole tarpeen säilöä paljon ja suurikokoisia tiedostoja.

Milloin korjaus ei kannata?

Jos koneen vioittunut osa vaatii isotöisen korjauksen tai sen korjaus on jopa mahdotonta (esimerkiksi rikkoutunut emolevy), korjaus ei ole enää järkevää. Konetta ei myöskään kannata korjauttaa, jos vaikka näyttöpaneelin päälle on kaatunut nestettä, sillä pelkkä kuivaaminen ei usein riitä. Neste on voinut vahingoittaa useita komponenttejä pysyvästi. Korjaamisen voi unohtaa myös, jos koneen ikä on huomattavan korkea, koska jokin toinen koneen komponentti voi antaa periksi seuraavaksi.

Koneen korjauksen kannalta korkein järkevä ikä vaihtelee sen mukaan, millainen koneen muu laitteisto on. Karkeasti ottaen yli  5–7 vuotta vanhempaa konetta ei kannata enää korjata, jos korjaus maksaa enemmän kuin  muutaman kympin. Vanhat laitteet saattavat tuoda mukanaan myös tietoturvariskejä ja muita haittoja, minkä vuoksi ne olisi tietyn iän jälkeen hyvä vaihtaa uusiin. Lue lisää ohjeita vanhoihin laitteisiin liittyen.

Tutustu Elisan laajaan läppärivalikoimaan.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Jan Lågland.

Lue lisää:

Miten lisätä helposti tietokoneen nopeutta?

Tabletti vai kannettava tietokone arkikäyttöön?

Onko 8 vuotta vanha tietokone liian vanha?