Tabletti vai läppäri arkikäyttöön?

Tabletti vai läppäri – siinäpä vasta kysymys! Isot tabletit ovat nykyisin jo hyvä vaihtoehto läppäreille. Teimme vertailun valinnan helpottamiseksi.

Teksti: Osku Kannisto

1. Sähköpostin kirjoittamiseen näppäimistö on paras

Tabletti on erinomainen vaihtoehto sähköpostin selaamiseen ja lyhyeen kirjoitteluun. Läppärin fyysinen näppäimistö on parempi, kun sähköposteja kirjoitetaan paljon. Suosituimpiin tabletteihin voi hankkia näppäimistöllä varustetun suojakuoren. Se on kuitenkin aitoa näppäimistöä ahtaampi – erityisesti alle 10-tuuman tableteissa.

2. Pankkiasiointia helpottavat mobiilisovellukset

Raha-asioiden päivittäishoito on helpointa sähköisesti. Pankkiasiointi selaimessa tietokoneelta on monille tuttua. Tableteilla samat asiat hoituvat pankkien pankkikohtaisilla sovelluksilla. Laskua maksaessa voi lisäksi hyödyntää tabletin kameraa laskun viivakoodiin, jonka avulla suurin osa tiedoista täydentyy automaattisesti.

3. Yhä useampi ohjelma toimii myös tabletilla

Vaativammassa ohjelmien käytössä tietokoneet ovat yhä ylivertaisia. Iso näyttö, näppäimistö ja hiiri sopivat monipuoliseen työskentelyyn.

Nykyisin tableteille saa kosketusnäytölle optimoituina toimisto-ohjelmat, kuva- ja videoeditoreja, musiikkisovelluksia, pelejä sekä lähes kaikki viihdepalvelut. Tablettien ohjelmat ovat poikkeuksetta edullisempia kuin tietokoneversiot. Räätälöityjä pienohjelmia, kuten laskutusohjelmia, ei tableteille saa.

4. Käynnistymisnopeudella on vaikutusta

Laitteiden käyttöaste kasvaa, kun ne käynnistyvät nopeasti. Tässä tabletit ovat vahvoilla. Pienenkin asian tarkistus on helppoa, kun tabletti käynnistyy muutamassa sekunnissa. Tehokkaat kannettavat ovat ripeitä ja käynnistyvät unitilasta kymmenissä sekunneissa vanhojen koneiden useiden minuuttien sijaan.

5. Koko ja paino tärkeitä liikkuvalle

Laitteen koko ratkaisee, missä sitä voi käyttää ja haluaako sitä kuljettaa mukana. Tabletti on pienempi ja kevyempi kuin kannettava. Ohut tabletti mahtuu helposti jopa käsilaukkuun. Ongelmaa tasaavat ultrakevyet, alle kilon painoiset kannettavat, jotka ovat kuitenkin erittäin kalliita.

6. Tablettiin voi hankkia oman nettiliittymän

Jos tabletti on kodin ainoa langattomaan nettiin liitetty laite, kannattaa hankkia nettiliittymä suoraan siihen. Netti on tällöin käytettävissä myös kodin ulkopuolella. Läppärin voi liittää helposti langattomiin wifi-verkkoihin, mutta omaa sim-korttia niihin ei saa.
Läppärin kanssa nettiyhteys onnistuu laajakaistaliittymällä ja langattomalla kotiverkolla. Vaihtoehtona on myös mobiililaajakaistaa. Netin saa kannettavaan myös puhelimesta jakamalla. Se kuitenkin syö puhelimen akkua, joten aktiivikäytössä mobiilireititin ja ilmaiset wifi-verkot ovat parempia vaihtoehtoja.

7. Some-palvelut suosivat kännyköitä

Sosiaalisen median käyttö leimautuu vahvasti puhelimiin, mutta usein niistä voi nauttia myös tabletilla ja kannettavalla. Facebook ja Twitter toimivat hyvin isolla kuvaruudulla ja helpottaa kuvien katselua. WhatsAppin käyttö onnistuu kannettavalla, mutta tabletilla vaatii virittelyä. Instagram ja Snapchat eivät toimi kuin puhelimissa.

8. Viihdekäytössä iso ruutu haastaa liikkuvuuden

Viihdekäytössä kannettavan isompi ruutu ja tukevampi äänentoisto puoltavat paikkaansa.

Kevyt tabletti toimii mukavasti videoita sängyssä ja sylissä katsellessa. Keveyden ansiosta myös sähkökirjojen lukeminen onnistuu luontevasti tabletilta. Tabletissa viihde kulkee myös matkassa.

9. Hinta voi ratkaista

Tabletit ovat kannettavia edullisempia, koska niiden käyttöjärjestelmät ovat ilmaisia ja sovellukset eivät vaadi yhtä suurta suorituskykyä kuin kannettavissa.

Halvimpia laitteita kannattaa kuitenkin välttää. Tingityt ominaisuudet tekevät laitteiden käytöstä hidasta ja koneet vanhenevat nopeasti. Peruskäyttöön sopivan kannettavan saa noin 400 eurolla. Hyvän tabletin saa jo noin 200 eurolla.

10. Tulostus onnistuu nykyään tabletillakin

Tablettien alkuaikoina yksi niiden suurimpia ongelmia oli tulostus. Vanhat tulostimet eivät olleet yhteensopivia tablettien kanssa. Uusien kotitulostimilla tilanne on aivan toinen. Yhteensopivia, langattomaan kotiverkkoon liitettäviä tulostimia saa alle sadalla eurolla. Tulostimet toimivat yhtä helposti kannettavien ja tablettien kanssa.

11. Monet pelit on tehty joko tabletille tai tietokoneelle

Pelaaminen onnistuu sekä kannettavalla että tabletilla, mutta pelivalikoima sekä pelityyli ovat niissä erilaiset. Kannettavat ovat omiaan strategia- ja toimintapeleihin, joihin iso kuvaruutu hiiri sopivat hyvin. Tabletti on hyvä vaihtoehto kevyeen pelailuun.

Tabletti
+ pieni koko
+ edullinen
+ ripeä käytössä
+ selkeät sovellukset
Kannettava
+ iso kuvaruutu
+ aito näppäimistö
+ tuttu entuudestaan

Ostajan opas

Tabletti

1. Jos tabletti on ainoa koneesi, osta vähintään 16 Gt, mieluiten jopa 64 Gt tallennustilaa. Isompi muisti pidentää tabletin elinkaarta.

2. Valinta kannattaa tehdä oman puhelimen käyttöjärjestelmän mukaan, jolloin käyttöympäristö on tuttu. iPad on erittäin aloittelijaystävällinen ja toimii loistavasti yhteen iPhonen kanssa. Android-tableteissa valinnanvara on suurempi, joten eri malleihin kannattaa tutustua ennen hankintaa. Erot tulevat nopeasti esille näytön laadussa ja nopeudessa.

3. Haluatko tabletin suoraan nettiin? Cellular-malli mahdollistaa suoraan sim-kortin käytön tabletissa, ja nettiin pääsee missä vain. iPadeissa sim-korttipaikka maksaa aina lisää. Monissa Android-tableteissa sim-korttipaikka on vakiona.

Läppäri

1. Älä tuijota tallennustilan kokoa vaan sen tekniikkaa. Ssd-levyllä kannettava ripeytyy merkittävästi ja sen käyttö muuttuu mukavaksi. 128 Gt ssd-levy on minimi peruskäyttöön. Keskusmuistia on hyvä olla 8 gigatavua.

2. Jos kannettavaa käytetään kodin ulkopuolella säännöllisesti, on pieni koko ja keveys sen merkittävimmät tekijät. Raskaampi ja isommalla ruudulla varustettu malli soveltuu parhaiten kotikäyttöön.

3. Windows vai Mac? Windows-koneet ovat monelle tuttu ja turvallinen vaihtoehto. Niiden etu on huomattavasti alemmat hinnat peruskokoonpanoa hakiessa. Macit ovat helppokäyttöisiä ja toimivat yhteen iPhonen ja iPadin kanssa, minkä ansiosta Applen-tuotteita suosiva valitseekin luonnollisesti Macbookin.

Tutustu Elisan läppärivalikoimaan.

Katso Elisan tablettivalikoima.