Lisää nopeutta tietokoneeseen näillä vinkeillä

Jos tietokone tuntuu hitaalta, muutamalla hankinnalla voi lisätä tuntuvasti nopeutta.

Jos tavoitteena on saada lisää nopeutta tietokoneeseen, kannattaa ensimmäisenä kääntää katse kiintolevyyn. Monissa uudehkoissakin pc-tietokoneissa on yhä perinteinen kiintolevy, joiden pyörintänopeus voi olla pahimmillaan vain 5 400 kierrosta minuutissa (vaihteluväli 5 400–15 000 kierrosta minuutissa). Tämä vaikuttaa esimerkiksi käyttöjärjestelmän käynnistykseen, joka voi kestää parista minuutista useampaan minuuttiin. Käynnistysnopeuteen vaikuttavat muun muassa tietokoneelle asennetut ohjelmat, jotka avautuvat käynnistyksen yhteydessä.

Myös tietokoneen keskusmuisti eli RAM-muisti ja sen määrä vaikuttavat tietokoneen käyttönopeuteen. Jos käyttää useita ohjelmia samaan aikaan, voi pieni keskusmuisti täyttyä ja loppua kesken, jolloin tietokone käyttää lisämuistina kiintolevyn merkittävästi hitaampaa muistia.

Näin lisäät tietokoneen nopeutta

Windows-tietokoneeseen saa lisää nopeutta näppärästi  keskusmuistia lisäämällä sekä vaihtamalla perinteisen kiintolevyn tilalle SSD-kiintolevyn (Solid State Drive).

Kannattaa toki ottaa huomioon tietokoneen ikä ja muut komponentit, sillä edessä on äkkiä myös muiden osien uusiminen. Tällöin voi pohtia, kannattaako ostaa kokonaan uusi tietokone, jossa on tarpeeksi keskusmuistia sekä SSD-kiintolevy.

Nykyään suositellaan vähintään 8 gigatavua keskusmuistia. Sopivan kokoisen SSD-kiintolevyn valintaan vaikuttaa koneen käyttö: tuleeko talletettua esimerkiksi suuria videotiedostoja. Peruskäyttöön riittää 250 gigatavun kiintolevy, mutta jos on paljon erilaisia ohjelmia sekä pelejä, kannattaa hankkia niille riittävän suuri kiintolevy.

Pöytätietokoneisiin mahtuu SSD-kiintolevyn rinnalle perinteinen kiintolevy niin sanotuksi varastolevyksi. Tällöin  ohjelmat asennetaan SSD:lle niiden nopeamman toiminnan mahdollistamiseksi ja perinteinen kiintolevy on esimerkiksi kuvien ja muiden dokumenttien säilytyspaikka. Kannettavissa tietokoneissa sen sijaan on usein vain yksi kiintolevypaikka.

Asiantuntija auttaa tarvittaessa nykyisen tietokoneesi nopeuden tarkistamisessa, kiintolevyn sekä keskusmuistin asentamisessa ja mahdollisen uuden tietokoneen valinnassa.

Vastaajana Elisa Omaguru -asiantuntija Ilkka Tossavainen.

Lue lisää:

Tabletti vai kannettava tietokone arkikäyttöön?