Näin saat pidettyä taukoa somesta

Puhelinriippuvuus ja some-addiktio vaivaavat yhä useampia. Lue, miksi ja miten kannattaa pitää somepaastoa ja ottaa välillä etäisyyttä älypuhelimeesi. 

Teksti: Leena Filpus & Anssi Grekula

 

Some-riippuvuus syntyy salakavalasti, kun aivot addiktoituvat huomaamatta palkitsevaan toimintoon. “Sosiaalisen median ja kännykän käyttö on usein katkonaista ja nopeaa. Aivot tottuvat toistuviin ärsykkeisiin, joista saa palkintoja – mukavia viestejä, peukkuja ja palautetta postauksiin”, sanoo työelämätutkija, johtaja Päivi Husman Työterveyslaitokselta.

Kun aivot ovat omaksuneet pirstaloituneen ärsyketulvan, ne alkavat vaatia ja toivoa samanlaisia ärsykkeitä yhä enemmän. Tämä voi johtaa Husmanin mukaan siihen, että pitkäjänteistä paneutumista vaativiin asioihin on yhä vaikeampaa keskittyä ja kaivat sen sijaan kännykän esiin. Tällaisesta toimintatavasta eroon pääseminen vaatii aivoilta uudenlaista sopeutumista. Somepaasto voikin olla keino sopeutua pienempään ärsyketulvaan.

Kaikenlainen aivojumppa, joka vaatii aivoilta jotain muuta kuin, mihin ne ovat tottuneet, tekee hyvää. “Mitä monipuolisemmin käytämme aivojamme, sitä paremmassa kunnossa ne pysyvät. Somepaasto ja aivan jonkin muun tekeminen on aivoille uusia virikkeitä antava lepotauko”, Husman sanoo.

”Somepalvelut eivät ole koukuttavia sattumalta, vaan usein niiden tarkoitus on kerätä mahdollisimman paljon käyttäjän huomiota mainostulojen toivossa. Tavallisen ihmisen tahdonvoima ei yksin riitä rajaamaan käyttöä, vaan apukeinot ovat tarpeen”, täydentää Elisan asiakastutkija Anssi Grekula.

1. Ota käyttöön sovellus, joka hillitsee sosiaalisen median käyttöä.

Somepaaston pitäminen vaatii pysähtymistä ja päätöksen, että teet muutoksen. Apua tähän saa älypuhelimeen ladattavista sovelluksista, jotka on tehty hillitsemään sosiaalisen median käyttöä. Sovellus voi esimerkiksi hälyttää, kun älypuhelinta on käyttänyt puoli tuntia putkeen. Jotkut sovellukset laskevat yhteen, kuinka paljon käyttää puhelinta päivän aikana.

2. Tee somepaastosta julkinen

Kerro ystäville ja lähipiirille, että pidät somepaastoa. Näin sinun ei tarvitse pelätä, että muut ajattelisivat sinun unohtaneen heidät tai että sinulle olisi sattunut jotain. Julkista sometaukoa on myös vaikeampi rikkoa kuin itsekseen tehtyä poissaolopäätöstä. Sen sijaan, että seurustelet tuttaviesi kanssa virtuaalisesti, tapaa heitä kasvokkain. Sekin virkistää aivoja.

3. Hiljennä kännykkä

Laita sovellusten merkkiäänet pois päältä. Näin aivot eivät saa ylimääräisiä ärsykkeitä, eikä some ole mielessäsi päällimmäisenä. Voit sopia itsesi kanssa, että tutkit saapuvat viestit vaikkapa kahdesti päivässä. Etenkin jos olet lomalla, sinulla on myös lupa olla seuraamatta työmeilejäsi. Päätä jo etukäteen, miten toimit, jos mielesi tekee tutkia saapuvia viestejä, nettiä tai some-kanavia. Voit esimerkiksi tehdä hengitysharjoituksia, pyöritellä hartioitasi tai juoda lasillisen vettä.

4. Säädä mobiilidata pois päältä

Kun kännykän mobiilidata ei ole päällä, voit edelleen soittaa ja vastaanottaa puheluja ja viestitellä tekstiviesteillä. Yksi vaihtoehto on poistaa erilaiset sosiaalisen median sovellukset puhelimeltasi somepaaston ajaksi. Jos nämä tuntuvat liian radikaaleilta toimenpiteiltä, siirrä viesti- ja some-sovellukset ainakin pois puhelimen etusivulta. Näin houkutus tutkia sovelluksia pienenee.

5. Hanki yksinkertainen kakkospuhelin, jossa ei ole älyominaisuuksia

Jos somepaasto ei onnistu pelkillä päätöksillä, käyttöön voi ottaa yksinkertaisen peruspuhelimen, jolla ei taatusti pääse verkkoon. Bonuksena tulee yleensä mahtava akunkesto.

”Dumb phone” -ilmiöön sopivia peruspuhelimia löytyy useita malleja Elisan verkkokaupasta.

 

Vinkkejä somepaaston pitämiseen antoi työelämätutkija, johtaja Päivi Husman Työterveyslaitokselta.

Lue myös:

”Enää auto ei lähde varkaiden matkaan huomaamatta” – Elisa Paikannus helpottaa jäljittämistä

Kuusi hyvää syytä käyttää uutta Elisa Viihde Plus -palvelua

Apua uniongelmiin äänikirjoista