Näin saat pidettyä taukoa somesta

Kännykkäriippuvuus ja some-addiktio vaivaavat yhä useampia. Lue, miksi ja miten kannattaa pitää somepaastoa ja ottaa välillä etäisyyttä älypuhelimeesi. Oletko kokeillut data-detoxia?

Teksti: Leena Filpus Puhelinesittelyt: Osku Kannisto

 

Some-riippuvuus syntyy salakavalasti, kun aivot addiktoituvat huomaamatta palkitsevaan toimintoon. “Sosiaalisen median ja kännykän käyttö on usein katkonaista ja nopeaa. Aivot tottuvat toistuviin ärsykkeisiin, joista saa palkintoja – mukavia viestejä, peukkuja ja palautetta postauksiin”, sanoo työelämätutkija, johtaja Päivi Husman Työterveyslaitokselta.

Kun aivot ovat omaksuneet pirstaloituneen ärsyketulvan, ne alkavat vaatia ja toivoa samanlaisia ärsykkeitä yhä enemmän. Tämä voi johtaa Husmanin mukaan siihen, että pitkäjänteistä paneutumista vaativiin asioihin on yhä vaikeampaa keskittyä ja kaivat sen sijaan kännykän esiin. Tällaisesta toimintatavasta eroon pääseminen vaatii aivoilta uudenlaista sopeutumista.

Kaikenlainen aivojumppa, joka vaatii aivoilta jotain muuta kuin, mihin ne ovat tottuneet, tekee hyvää. “Mitä monipuolisemmin käytämme aivojamme, sitä paremmassa kunnossa ne pysyvät. Data-detox ja aivan jonkin muun tekeminen on aivoille uusia virikkeitä antava lepotauko”, Husman sanoo.

1. Ota käyttöön sovellus, joka hillitsee sosiaalisen median käyttöä.

Sometauon pitäminen vaatii pysähtymistä ja päätöksen, että teet muutoksen. Apua tähän saa älypuhelimeen ladattavista sovelluksista, jotka on tehty hillitsemään sosiaalisen median käyttöä. Sovellus voi esimerkiksi hälyttää, kun älypuhelinta on käyttänyt puoli tuntia putkeen. Jotkut sovellukset laskevat yhteen, kuinka paljon käyttää puhelinta päivän aikana.

Kokeile esimerkiksi sovellusta Flipd

iOS

Android

2. Tee somepaussista julkinen

Kerro ystäville ja lähipiirille sometauostasi. Näin sinun ei tarvitse pelätä, että muut ajattelisivat sinun unohtaneen heidät tai että sinulle olisi sattunut jotain. Julkista somepaussia on myös vaikeampi rikkoa kuin itsekseen tehtyä poissaolopäätöstä. Sen sijaan, että seurustelet tuttaviesi kanssa virtuaalisesti, tapaa heitä kasvokkain. Sekin virkistää aivoja.

3. Hiljennä kännykkä

Laita sovellusten merkkiäänet pois päältä. Näin aivot eivät saa ylimääräisiä ärsykkeitä, eikä some ole mielessäsi päällimmäisenä. Voit sopia itsesi kanssa, että tutkit saapuvat viestit vaikkapa kahdesti päivässä. Etenkin jos olet lomalla, sinulla on myös lupa olla seuraamatta työmeilejäsi. Päätä jo etukäteen, miten toimit, jos mielesi tekee tutkia saapuvia viestejä, nettiä tai some-kanavia. Voit esimerkiksi tehdä hengitysharjoituksia, pyöritellä hartioitasi tai juoda lasillisen vettä.

4. Säädä mobiilidata pois päältä

Kun kännykän mobiilidata ei ole päällä, voit edelleen soittaa ja vastaanottaa puheluja ja viestitellä tekstiviesteillä. Yksi vaihtoehto on poistaa erilaiset sosiaalisen median sovellukset puhelimeltasi loman ajaksi. Jos nämä tuntuvat liian radikaaleilta toimenpiteiltä, siirrä viesti- ja some-sovellukset ainakin pois puhelimen etusivulta. Näin houkutus tutkia sovelluksia pienenee.

5. Hanki yksinkertainen kakkospuhelin, jossa ei ole älyominaisuuksia

Useimmilla on käytössään älypuhelin työpuhelimena ja he haluavat olla varmuuden vuoksi tavoitettavissa kesälomankin aikana myös työnumerossaan. Jos loma somesta ei onnistu pelkillä päätöksillä, käyttöön voi ottaa yksinkertaisen peruspuhelimen, jolla ei taatusti pääse verkkoon. Bonuksena tulee yleensä mahtava akunkesto.

Vinkkejä datadetoxin pitämiseen antoi työelämätutkija, johtaja Päivi Husman Työterveyslaitokselta.

VINKKI: Kun käytössäsi on useita puhelinnumeroita, voit ohjata puhelut soimaan numerostasi Elisa Ohjaaja-palvelun avulla palveluun liitettyihin alanumeroihin, kuten somettomaan peruspuhelimeen..

Somettomassa puhelimessa akku kestää!

Puhelin, johon some ei tunkeudu, on vanhan ajan kännykkä, jota käytetään fyysisillä näppäimillä ja jossa on pitkä akunkesto. Näissä puhelimissa käytetään microsim-kortteja pienempien ja yleisempien nanosim-korttien sijaan. Älypuhelimesta somettomaan puhelimeen vaihtaessasi tarvitset sovittimen sim-korttia varten.

Nokia 3310

Nokia 3310 on oiva valinta somettomaan elämään. Pieni ruutu ja gprs-data puoltavat käyttöä peruspuhelimena, jonka selkeät päätehtävät ovat normaalien puheluiden soitto ja tekstiviestit. Vastapainoksi netittömydelle saat ultrakevyen puhelimen, joka mahtuu tiukkaankin taskuun. Puhelin jaksaa valmiudessa jopa kolme viikkoa ilman latausta. Puheluitakin voi puhua lähes vuorokauden yhteen putkeen.

Nokia 3310
Hinta: 49 € (3G-malli 59€)
Näyttö: 2,4’’
Akkukesto: puheaika 22 h, valmius 25 vrk
Kamerat: 2 MP
Paino: 80 g

CAT B30

CAT B30 on mainio työpuhelin sekä mainio kumppani retkeilijöille. Puhelin on suojattu kolhuja ja vettä vastaan. Lisäksi se toimii -20 – 55 celsiuksen lämpötiloissa. Kumipinnoitettu puhelin ei tipu käsistä helposti, mutta kestää ongelmatilanteissa pudotuksen 1,8 metrin korkeudesta kovaankin pintaan. Puhelin kestää hetkellisen upotuksen veteen, joten sen voi halutessaan huuhdella retken jälkeen vesihanan alla. Pimeässä retkeillessä puhelinta voi käyttää taskulamppuna.

CAT B30
Hinta: 89 €
Näyttö: 2,0 ’’
Akkukesto: puheaika 6 h, valmius 10 vrk
Kamerat: 2 MP
Paino: 105 g

Doro PhoneEasy 6031

Doro PhoneEasy 6031 on selkeä ja helppokäyttöinen puhelin. Simpukkamainen rakenne suojaa näytön taskussa tai laukussa, ja avautuessaan puhelin ylettyy hyvin korvalta suulle. Kuoren avaus toimii selkeästi puhelimen vastaukseen ja lopetukseen. Käyttö on rajattu puhtaasti puheluihin ja tekstiviesteihin, jotka kirjoitetaan taustavalaistulla numeronäppäimistöllä.

Doro PhoneEasy 6031
Hinta: 79 €
Näyttö: 2,4’’
Akkukesto: puheaika 8 h, valmius 22 vrk
Kamerat: 0,3 MP
Paino: 94 g