Apua uniongelmiin äänikirjoista

Äänikirjat ovat monelle paras keino rauhoittua, varsinkin, jos nukahtaminen on iltaisin vaikeaa. Nappikuulokkeet korviin ja viihdyttävä kirja viemään ajatukset pois arjen murheista. Äänikirjat tarjoavatkin apua uniongelmiin jo monelle suomalaiselle. Tapasimme heistä kaksi ja kysyimme, millaista apua he ovat saaneet  äänikirjoista. 

Teksti: Hanna Kangasniemi

Äänikirja helpottaa nukahtamista 

“Teen töitä röntgenosaston osastonhoitajana ja kaipaan iltaisin vastapainoa arjen kiireille. Kirjat ovat erinomainen tapa päästä päivän murheista, mutta äänikirjoista löytyi myös lääke, kun nukahtamisesta tuli vaikeaa. Luen mielelläni, mutta kun näkö huononee iän myötä, äänikirjoista on tullut paras vaihtoehto lukemiselle. Olen kuunnellut kirjoja pitkillä ajomatkoilla ja ruokaa laittaessa. Nelisen vuotta sitten minulla todettiin uniapnea ja CPAP-laitteen kanssa nukahtaminen oli aluksi todella hankalaa. Kokeilin rentouttavaa musiikkia, laineen liplattelun kuuntelua, mutta mikään ei auttanut. Sitten kokeilin äänikirjojen kuuntelua sängyssä ja se toimi heti. Nyt voin sekä nauttia kirjoista illalla että saada entistä paremmin unen päästä kiinni. Kirja toimii myös apuna, jos herään yöllä. Äänikirjaa kuuntelemalla en jää murehtimaan asioita tai nukahtamista. Kirjoiksi valitsen hyvän mielen kirjoja ja kepeitä aiheita. Liian jännittävää ei saa olla. Elämäkerrat on hyviä, koska niissä ei haittaa vaikka joku kohta jää kuulematta. Lukijalla ei ole niin väliä, mutta liika eläytyminen haittaa kuuntelua. Esimerkiksi Karoliina Kudjoista tykkään ja Krista Putkonen-Örniä voisin kuunnella loputtomiin. Illalla rauhoitun ensin juomalla uniteetä. Nukkumaan mennessä laitan jalkaan unisukat ja ajastimella kuulumaan kirjan noin puoleksi tunniksi. Minulla on sängyn kupeessa kotelo, johon saan laitettua kännykän.” Riitta Heikkilä, 63

Riitta Heikkilän kirjasuositukset iltakuunteluun:

Eve Hietamies: Tarhapäivä 

Lucinda Riley: Seitsemän sisarta -sarja

Elton John: Minä Elton John

Roope Lipasti: Jälkikasvukausi

Äänikirjat rauhoittavat ajatuksia 

“Minulle äänikirja on ehdoton nukahtamislääke. Sänkyyn meno äänikirjan seurassa on ollut rutiinina jo nuoresta pitäen. Ennen nykyisiä äänikirjoja kuuntelin C-kaseteilta radiosta nauhoitettuja kuunnelmia. Nyt nukahdan nappikuulokkeet päässä kirjoja kuunnellen. Olen töissä pankkialalla ja joskus yöllä herätessä saattaa päivän asiat tulla mieleen. Jotta arjen murheet eivät pitäisi hereillä, annan äänikirjan olla päällä koko yön. Jos herään yöllä, saan unesta nopeasti kiinni rauhoittavan äänen turvin. Äänikirjat ovat jonkinlainen uniriepu tai turvatyyny, joita ilman en enää voisi olla. Kerran unohdin reissussa kuulokkeet ja piti ostaa uudet,  jotta sain pidettyä unirutiinit yllä. Nuoruuden vuosilta tutut kuunnelmat ovat edelleen unikavereitani äänikirjoja kuunnellessa. Knalli ja sateenvarjo -sarjan tarinat ovat juuri sopivan lyhyitä ja rauhoittavia yökuunteluun ja ne voi ostaa omaksi. Kun tapasin aikoinaan mieheni, oli hauska sattuma, että hänellä on sama iltakuunteluharrastus. Niinpä nykyään minä nukahdan kuulokkeet päässäni omiin tarinoihin ja hän kuuntelee omat äänikirjansa kaiuttimesta vieressäni. Iltakirjojen pitää olla lempeitä tarinoita, ei liikaa jännitystä tai väkivaltaa. Cosy crime -dekkarit sopivat hyvin. Muun muassa Komisario Palmut ovat ikisuosikkeja. Kuuntelen iltaisin myös kirjoja, joita työpaikan lukupiirissä on lukulistalla. Lukijalla ei ole minulle väliä, kunhan ei ole liian matala ääni. Sitä voi voi olla hankala kuunnella, kun on lievä kuulonalenema.” Hanna Franck, 60  

Hanna Franckin kirjasuositukset iltakuunteluun:

Knalli ja sateenvarjo on ikisuosikkini. Ihanat hahmot ja hauskat tarinat jaksavat viihdyttää aina ja tuudittavat hyväntuuliseen uneen.

Pentti Järvisen  Vainaja-kuunnelmasarja on lempeä dekkarisarja, jossaon hyvät näyttelijät. 

Mika Waltarin Komisario Palmu -tarinat. Iki-ihana Lars Svedberg lukijana on varma valinta rauhalliseen uneen.

Jonas Jonasson Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi. Mielikuvituksellinen tarina historiallisine henkilöineen on todella viihdyttävä. 

Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarina -sarja. Mukaansa tempaavasti kirjoitettu sarja, jossa on hauskasti yhdistetty Suomen historian merkkihenkilöitä ja kolmen eri sukupolven naisten tarinat.

Ihmisääni rauhoittaa

Aivotutkija ja kasvatustieteen professori Minna Huotilainen on kirjoittanut unesta ja unettomuudesta kirjassa Uni ja unettomuus. Hän pohtii pyynnöstämme, miksi äänikirjat ovat monelle niin tärkeitä petikavereita: “Yksinäisyys on koodattu aivoihimme vaaralliseksi, joten ihmisäänen kuuleminen voi auttaa tunteeseen. Jos äänikirjan kuuntelemisesta on tullut tapa, elimistömme oppii yhdistämään äänikirjan kuuntelun rauhoittumiseen, ja tästä ennakoinnista on hyötyä unen saamisessa. Jos elimistö on ylikierroksilla, uni ei tule lainkaan, unen saaminen kestää pidempään tai uni on heikkolaatuista ja saatamme herätä keskellä yötä. Miellyttävä, rauhallinen tekeminen, kuten äänikirjan kuuntelu, on silloin parempi vaihtoehto kuin väkisin nukkumisen yrittäminen, joka voi hermostuttaa vielä enemmän.”

Tutustu Elisa Kirjaan

Lue myös:

Äänikirjojen ja kuulokkeiden täydellinen liitto

Kuusi hyvää syytä käyttää uutta Elisa Viihde Plus -palvelua

Yhdessä yhdenvertaisemman työelämän puolesta