Pidä huolta puhelimestasi, ja se palvelee sinua useita vuosia. Älypuhelinta ei ole pakko vaihtaa vuoden parin välein, mutta jos päivittäisessä käytössä olevan laitteen haluaa pitää kunnossa, on muistettava muutama perusasia. Pidennä puhelimesi käyttöikää näillä vinkeillä.
Teksti: Tapio Berschewsky
Pidennä puhelimesi käyttöikää – suojaa laitteesi heti alkuun kunnolla
1. Valitse suojakotelo oikein
Kun ostat puhelimen, osta saman tien sille myös hyvä, kestävä kotelo. Kotelo suojaa arvokasta laitettasi, kun se lopulta jostain syystä tippuu maahan tai kolahtaa johonkin. Hyvä kotelo peittää puhelimen vähintään takaa ja sivuilta, mutta parhaissa on läppä, joka kääntyy näytön eteen.
Pelkkää kovaa muovista koteloa parempi on sellainen, jonka rakenne on jämäkkä, mutta pinta hieman joustava. Näin joustava osa pehmentää iskua ja kova rakenne ottaa vastaan loput iskun voimasta.
2. Harkitse suojalasin hankkimista
Puhelimesi tärkein näkyvä osa on sen kosketusnäyttö. Se on myös osa, jossa pikkuviat ja kulumiset häiritsevät eniten. Kosketusnäytön ulommaisin osa on lasilevy, joka on liimalla kiinni itse näyttöpaneelin pinnassa. Vaikka lasi suojaa hieman, se myös hajoaa helposti.
Rikkoutunut lasi ei välttämättä vielä estä puhelimen käyttöä, mutta terävistä halkeamista voi saada haavoja sormiin, ja liimasta irtoavat sirpaleet voivat levitä ympäristöön. Isot naarmut saattavat vääristää tekstiä ja tarpeeksi syvät jopa vahingoittaa kosketukselle herkkää kerrosta tai itse näyttöä niin, että osa kuvasta ei enää toistu oikein.
Näyttö kannattaa pinnoittaa karkaistulla suojalasilla. Tällöin mahdolliset näyttöön kohdistuvat iskut osuvat paljon kovempaan ja paksumpaan pintaan.
Pidä puhelin kuivana
3. Älä käytä puhelinta sateella
Muista, että puhelimen käyttö ulkona pienessäkin tihkusateessa on haitallista. Odota kunnes pääset sateensuojaan, vaikka olisi miten tiukka somevääntö meneillään tai kuinka tärkeä tekstiviesti kesken.
Pienet pisarat eivät välittömästi vahingoita puhelinta, mutta puhelimen saumoihin osuessaan kosteus pääsee koteloon sisään ja alkaa hitaasti hapettaa sen elektroniikkaa. Kun tätä tapahtuu tarpeeksi monta kertaa, alkaa puhelin reistailla monin tavoin. Lopulta kosteus hajottaa laitteen.
4. Suojaa puhelin lenkillä
Käytät ehkä puhelimen fitness-ohjelmia kuntoilun tukena tai kuuntelet musiikkia lenkkipolulla. Molemmat auttavat liikkumiseen motivoinnissa, mutta liikunnassa piilee puhelimen pitkäikäisyyden kannalta yksi vaara: hiki.
Liikunta saa hien virtaamaan, jolloin taskussa oleva puhelin on pian aivan liian kosteassa paikassa. Tähän pätee sama kuin tihkusateeseen. Yksi kerta ei todennäköisesti aiheuta mitään, mutta toistuva kosteana pitäminen vahingoittaa puhelinta salakavalasti. Hiki on vielä sadevettä pahempaa, koska se on suolaista ja sen aiheuttama korroosio siksi nopeampaa.
Jos tarvitset luurin mukaan lenkkipolulle, sujauta se ensin pieneen suljettavaan muovipussiin. Kosketusnäyttö ja napit ovat käytettävissä muovin lävitse. Kulman, josta kuulokkeiden johto tulee ulos, voi vielä tiivistää pienellä palalla teippiä.
Perushygienia auttaa myös puhelinta
5. Käytä puhelinta puhtain käsin
Ihollasi on monenlaista rasvaa ja vahaa, joka tarttuu puhelimeen, kun käytät sitä. Tämä näkyy ikävästi puhelimen ruudulla ällöttävänä sotkuna. Pahempi asia tosin on se, että tahma tarttuu sormista puhelimen nappeihin ja työntyy lopulta nappien saumoista sisään.
Monelle tuttu tapaus on lapsen puhelin, josta napit eivät enää painu mukavasti pohjaan sokerimönjän takia. Saman vaikutuksen saa aikaan myös ihon pintaan luontaisesti syntyvällä rasvalla. Pyri siis käsittelemään puhelintasi mahdollisimman puhtain käsin, näin mekaaniset osat pysyvät parempina pitkään.
6. Putsaa puhelimesi oikein
Monet hinkkaavat puhelintaan jatkuvasti puhtaaksi juuri siksi, että kosketusnäytön pinnassa asuva bakteeriviljelmä ällöttää. Se on hyvä tapa, kunhan sen tekee oikein.
Käytä pyyhkimiseen mieluiten mikrokuituliinaa – varsinkin näytön pintaa pyyhkiessä. Älä koskaan pyyhi puhelinta vedellä kostutetulla liinalla. Mikäli lika ei lähde irti ilman kosteaa pyyhettä, käytä siihen tarkoitettua alkoholipohjaista ainetta. Pieni pisara isopropanolia tai siihen pohjautuvaa puhdistusainetta liinassa irrottaa yleensä pahimmatkin liat ja samalla steriloi puhelinta. Isopropanoli myös haihtuu nopeasti pois. Koska et halua kerätä kaikkea kökköä puhelimestasi nappien saumoihin, älä pyyhi niitä kohti, vaan niiltä poispäin.
Muista tekninen ylläpito
7. Älä kuormita puhelinta turhilla sovelluksilla
Älypuhelinsovelluksia testaillessa tulee helposti kokeiltua kymmeniä erilaisia. Lopulta vain yksi päätyy käyttöön, mutta loput jäävät kuormittamaan puhelinta. Ylimääräiset sovellukset paitsi täyttävät tallennustilaa, myös joskus jättävät käyntiin erilaisia taustaprosesseja hälytyksiä tai muita ominaisuuksiaan varten.
Poista siis aina kaikki kokeilemasi sovellukset, joita et ota oikeaan käyttöön. Hävitä myös ne, joita et käytä enää säännöllisesti. Näin puhelimesi ei muutu ajan kanssa hitaaksi ja hankalaksi käyttää.
8. Mieti mitä puhelimeesi asennat
Vaikka puhelinvalmistajat tekevät työtä sen eteen, että sovelluskaupoissa olisi vain turvallisia sovelluksia, ajoittain kauppoihin päätyy erilaisilla haittaohjelmilla kuormitettuja sovelluksia. Haittaohjelmat kuluttavat muistia ja käyttävät usein verkkoasi salaa mutta saattavat myös aiheuttaa sinulle isoja kustannuksia monella eri tavalla. Vaikka tämä on harvinaista, et halua olla se, jonka kohdalle asia osuu.
Sovellusta etsiessäsi kiinnitä huomiota siihen, mitkä sovellukset ovat saaneet parhaita arvosteluja ja mitä niistä on ladattu monta kertaa. Vaikka suosituimmat sovellukset ovat tietysti rahakkaimpia kohteita hyökkääjille, ne ovat myös niitä, joista ikävät haitat paljastuvat ensimmäisenä. On siis järkevää valita suosittu sovellus uuden ja erikoisen sijaan.
Koska haittaohjelmat saattavat löytää tiensä puhelimeen myös mainoksen kautta, yksi ratkaisu on mainosrahoitteisista ohjelmista luopuminen tai niiden maksullisen, mainoksettoman version hankkiminen.
Parhaan suojan digipöpöiltä saat hankkimalla puhelimeesi tietoturvasovelluksen.
9. Tyhjennä puhelimen tallennustila tietokoneelle tai nettiin
Moni ostaa uuden puhelimen silloin, kun vanhaan ei enää mahdu valokuvia tai sovelluksia. Tämä on turhuuden huippu. Tilaa saa lisää, kun kuvat ja videot joko tallentaa vain pilveen tai siirtää ajoittain tietokoneelle. Näin ne ovat myös paremmin turvassa, eikä puhelimeen tuleva vika hävitä kaikkia sillä napattuja muistoja.
10. Kohtele akkuasi oikein
Puhelimen ainoa osa, joka voi helposti muuttua käyttökelvottomaksi muutamassa vuodessa, on akku. Tämä johtuu siitä, että akut kestävät vain muutamia satoja lataussyklejä ennen kuin niiden kapasiteetti alkaa hitaasti laskea.
Akkua oikein kohtelemalla saat sen kuitenkin kestämään tuntuvasti pidempään. Akulle tekee hyvää puhelimen ajoittainen sammuttaminen, sen pitäminen viileässä ja varaustason pitäminen 40–80 prosentin välillä.
Lue myös:
Mitä teen, jos puhelin kastuu?