Näin suojaat kännykkäsi rannalla oikein

Rannalla puhelinta ja tablettia uhkaavat hiekka, vesi – ja ehkä varkaatkin. Suojaa puhelin rannalla näiden vinkkien avulla.

Teksti: Elina Jäntti ja Hanna Kangasniemi

Suojaa hiekalta ja kosteudelta

Älylaitteet menevät herkästi rikki, jos niiden rakenteisiin joutuu hiekkaa tai kosteutta. Älä käsittele puhelinta hiekkaisilla tai märillä käsillä, äläkä jätä sitä hiekalle ilman alustaa. Jos haluat olla oikein tarkka, käytä biitsillä veden- ja pölynkestäviä suojapusseja tai kääräise laite laukussa löysästi muovipussiin. Minigrip-pussien kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei pussin sisälle jää kosteutta. Jos kotiin on kertynyt elektroniikkalaitteiden mukana tulevia silica-pusseja, niitä voi laittaa pussiin keräämään kosteutta. Kännykän ja tabletin suojaksi myydään myös hyvin kosteutta pitäviä suojakuoria. Älä unohda laitetta uimasortsien taskuun uimaan mennessä.

Suojaa laitteet kuumuudelta

Mobiililaitteet eivät pidä kuumuudesta. Kuumuus ei ole hyväksi led-näytölle, sillä se lyhentää ledien käyttöikää. Kuumuus aiheuttaa haittoja myös akulle ja voi vaikuttaa akun käyttöikään ja kestävyyteen.

Mobiililaitteille on usein määritelty maksimikäyttölämpötila, joka voi ylittyä rannalla moninkertaisesti. Kun laite kuumenee, sen eri osat reagoivat lämpöön eri tavoin ja laitteeseen voi tulla rakoja, joiden kautta pölyä ja hiekkaa pääsee laitteen sisään. Oikosulkukin on mahdollinen.

Vältä siis käyttämästä laitteitasi suorassa auringonpaisteessa äläkä jätä tablettia esimerkiksi auton kojelaudalle. Pidä tabletti mieluiten varjossa ja puhelin esimerkiksi taskussa.

Silmä tarkkana varkaiden varalta

Ruuhkaisilla rannoilla ja turistikohteissa pienikokoiset ja kalliit laitteet ovat vorojen suosiossa. Jos laite varastetaan uimassa ollessa, eikä sitä ole valvottu, vakuutuskorvauksesta voidaan vähentää niin sanottu suojeluohjevähennys.

Vaihda PIN-koodi ja kytke näytön lukitus

Kun suuntaat rannalle, aktivoi viimeistään silloin laitteesi näytön suojalukitus ja päivitä PIN-koodi. Näytön suojalukitus on nykyään laitteissa yleensä pakollinen ja se toimii joko kasvojen- tai sormenjälkitunnistuksen avulla. Näiden lisäksi näytölle asetetaan myös lukituskoodi, jonka avulla sormenjäljen tai kasvojentunnistuksen pystyy kiertämään tarvittaessa.

Vahvalla PIN-koodilla voit puolestaan estää SIM-korttisi ja liittymäsi luvatonta käyttöä. Vaihda alkuperäisten koodien, kuten 0000 tai 1234, tilalle välittömästi paremmat numerosarjat, jotka itse muistat helposti.

Jos puhelin varastetaan, sulje liittymä välittömästi. Sen voit tehdä useimmiten operaattorisi verkkoasioinnissa. Elisalla suljet liittymäsi helposti OmaElisassa. Rikosilmoitukseen kannattaa ilmoittaa varastetun puhelimen IMEI-koodi, jolla viranomainen voi estää laitteen käytön kokonaan.

Asiantuntijana Elisan liittymäliiketoiminnan tuotepäällikkö Mikko Pukkila.

Muista myös Elisan SquareTrade -lisäturva laitteesi turvaksi.

Lue myös: 

Läppäri lomalle mukaan? Näin saat siihen nettiyhteyden

Mitä tehdä, jos puhelin kastuu?

Näin varmistat, että puhelimesi toimii pakkasella