Tekoälyn ansiosta uusimmilla kännykkäkameroilla saa jo lähes yhtä hyviä kuvia kuin kalliilla järjestelmäkameroilla. Katso, miten tekoäly parantaa älypuhelimilla otettuja valokuvia.
Teksti ja kuvat: Matti Lintulahti. Puhelinesittelyt: Osku Kannisto
Hahmontunnistus säätää kohteeseen sopivat asetukset
Hahmontunnistuksessa puhelimen tekoäly tunnistaa valokuvan kohteen, esimerkiksi auringonlaskun, ruuan tai kukkivat kukat, ja säätää sen mukaan kameran asetukset optimaalisiksi. Näin kuvaaja saa tekoälyn avustamana puhelimella nappia painamalla loistavan kuvan, jonka laatu yltää hyvien järjestelmäkameroiden kuvanlaadun tasolle. Toki ammattikuvaaja saa edelleen parempia kuvia kuvankäsittelyn avulla, mutta hyvien kuvien ottamisen helppoudessa tekoälyllä varustettu kamerapuhelin päihittää jo ammattilaistason järjestelmäkameran.
Esimerkiksi tämä kuva on otettu suoraan vastavaloon auringonlaskussa puhelimen kamerassa olevan tekoälyn säätäessä kameran asetukset optimaalisiksi juuri tähän tilanteeseen. Ja vain laukaisinta painamalla.
Ammattilaistason muotokuvia helposti
Tekoäly parantaa kamerapuhelinten kykyä ottaa muotokuvia niin paljon, että ammattivalokuvaajatkin ovat olleet ihmeissään kuvien laadusta. Muotokuvatilassa kamera säädetään optimaaliseksi juuri kasvojen uvausta varten. Tekoäly tunnistaa kasvot ja säätää valaistuksen kasvojen iholle optimaaliseksi. Tausta taas säädetään epätarkaksi, mikä tuo kuvan henkilön kasvot esiin. Parhaimmissa kamerapuhelimissa muotokuvia voi ottaa jopa vastavaloon ja silti kuvasta tulee hyvä. Halutessaan puhelimen kamera-asetuksista voi säätää tekoälyn ohjaamaa kasvojen digitaalisen valaistuksen tasoa ja suuntaa sekä automaattista kasvojen digitaalista käsittelyä pehmeämmäksi. Lopputuloksena kamerapuhelimilla saa nappia painamalla hyvätasoisia muotokuvia, jotka aikaisemmin ovat vaatineet kuvankäsittelyä tietokoneella.
Esimerkiksi alla olevassa muotokuvassa mallin kasvot ovat olleet kokonaan varjossa ja aurinko on paistanut takaviistosta. Tekoäly on säätänyt valaistuksen kohdalleen ja korostanut tunnistamiensa kasvojen saamaa valoa. Se on myös pehmentänyt kasvoja ja säätänyt taustan epäteräväksi, jolloin kasvot korostuvat.
Tekoäly tuo laadukkaan zoomauksen puhelimen kameroihin
Puhelimissa zoomin käyttö on aiemmin tuottanut epätarkkoja kuvia. Uusimmissa puhelimissa parantunut kameran linssien laatu ja optimoiva kuvanvakain, useamman linssin käyttö sekä tekoälyn tuoma parannus kuvanlaatuun ovat ratkaisseet zoomauksen kuvanlaadun ongelmia.
Esimerkiksi oheinen kuva on otettu kamerapuhelimen viisinkertaisella zoomauksella ja on edelleen terävä ja laadukas. Ilman tekoälyn hyödyntämistä laadukkauden zoom-kuvien ottaminen kamerapuhelimilla ei ole ollut mahdollista.
Yhä parempia kuvia niukassa valaistuksessa
Yökuvaus antaa erinomaisen esimerkin tekoälyn hyödyistä. Puhelimella pimeällä otetusta kuvasta paljastuu yksityiskohtia, joita kuvaajan silmä ei näe tilanteessa. Perinteinen hämärässä otettujen kuvien rakeisuus on myös selvästi pienempi. Miten tämä tapahtuu?
Esimerkiksi alla olevassa kuvassa tekoäly on yökuvatilassa rakentanut valoisasta näyteikkunasta ja muuten pimeästä yöstä tasapainoisen valokuvan. Ilman yökuvatilan käyttöä kuva näyttää ihan erilaiselta, kuten vasemmanpuoleisesta kuvasta näkyy.
Esimerkiksi alla olevassa kuvassa yökuvatilassa puhelin on ottanut kuvia (siis useita kuvia, jotka tekoäly on yhdistänyt) yöllisestä raitiovaunusta kuuden sekunnin ajan. Tänä aikana pysähdyksissä ollut raitiovaunu lähti liikkeelle, mutta kuvassa se ei näy.
Mitä seuraavaksi: hymyjen koonti ryhmäkuviin?
On helppo nähdä, että tekoäly parantaa jatkossakin kamerapuhelinten kykyjä parempiin valokuviin. Esimerkiksi tekoälyä on jo käytetty Stanfordin yliopistossa siihen, että tekoäly yhdistää useita ryhmäkuvia yhdeksi sellaiseksi kuvaksi, jossa jokainen kuvan ihminen hymyilee. Jo nyt kamerapuhelinten tekoäly osaa ajoittaa automaattisesti kuvan niin, että kuvassa oleva henkilö hymyilee. Tekoälyn avulla kuvasta voi myös poistaa jo kuvauksen yhteydessä asioita, joita kuvaan ei haluta, kuten sähköpylväitä ja -johtoja.
Lue myös:
Opas lapsen ensipuhelimen hankintaan
Miksi puhelin ei toimi mökillä?
Yleisimmät nettihuijaukset – näin tunnistat ja suojaudut huijauksilta