Tiedätkö sinä, mitä tietovuoto tarkoittaa tai voiko niitä vastaan suojautua? Vaikka tietovuodot ovat tänä päivänä valitettavan yleisiä, saattaa moni edelleen ajatella, etteivät ne koske itseä – mitä muka kukaan juuri minun tiedoillani tekisi? Tietovuodot ovat kuitenkin vakava riski meille jokaiselle, ja siksi kaikkien olisi tärkeää olla aiheesta tietoisia. Lue siis tietovuodoista lisää alta ja selvitä samalla, ovatko sinun tietosi vuotaneet nettiin.
Mitä tarkoittaa tietovuoto?
Tietovuodot ovat vakava uhka nykypäivän digitaalisessa maailmassa, koska melkeinpä kaikki tietomme ovat netissä. Tietovuoto tarkoittaa tilannetta, jossa salassa pidettäviä tietoja päätyy vääriin käsiin sellaisille ulkopuolisille tahoille, joille nämä tiedot eivät kuuluisi. Tällaisia tietoja voivat olla esimerkiksi pankki- ja terveystiedot sekä salasanat ja henkilötunnukset. Tämänkaltaiset tiedot ovatkin todella haluttuja pimeillä markkinoilla, jossa niillä tehdään kauppaa – tietojen avulla rikolliset voivat esimerkiksi varastaa rahaa pankkitileiltä tai tehdä toisen henkilön nimissä erinäisiä, usein taloudelliseen hyötyyn tähtääviä rikoksia, kuten huijauksia ja tietojenkalastelua.
Tietovuodoissa vaarana onkin, että ne saattavat lopulta johtaa identiteettivarkauteen, joka voi puolestaan aiheuttaa erinäisiä haittoja yksilölle. Vaikka tietovuodot saattavat tuntua kaukaisilta uhilta, voivat niiden vaikutukset siis olla hyvinkin konkreettisia ja henkilökohtaisia arkaluonteisten tietojen päätyessä väärinkäytön kohteeksi. Tästä syystä tietovuodoista ja niiden riskeistä on syytä olla tietoinen, jotta niiltä osaisi myös paremmin suojautua.
Tarkista omien tietojesi tilanne
Syöttämällä sähköpostiosoitteesi alla olevaan työkaluun voit selvittää, ovatko henkilötietosi vuotaneet nettiin ulkopuolisten käyttöön. Syötä työkaluun sellainen sähköposti, jota olet käyttänyt erinäisiin palveluihin kirjautuessasi. Kun tietovuototarkistus on tehty, saat tästä sähköpostitse kertaluonteisen raportin, josta löydät tarkempia yksityiskohtia mahdollisista tietovuodoista, kuten esimerkiksi sen, mitä tietoja sinusta on vuotanut ja milloin.
Miten tietovuodoilta ja niiden seurauksilta voi välttyä?
Tietovuodot eroavat tietomurroista siten, että tietovuoto voi tapahtua myös inhimillisen erehdyksen tai puutteellisten varotoimien seurauksena, kun taas tietomurrot ovat aina tahallisesti toteutettuja tietojärjestelmiin kohdistuneita murtautumisia. Tietovuotoja voi siis pyrkiä ehkäisemään myös omalla toiminnallaan. Tässä avainasemassa ovat esimerkiksi vahvojen ja uniikkien salasanojen käyttäminen sekä yleinen varovaisuus tietojenkalasteluyritysten ja huijaussivustojen suhteen. Tietovuotojen ehkäisemisessä oivana apuvälineenä toimii Elisa Tietoturva, joka estää pääsyn haitallisille nettisivuille, ja jonka avulla tuotat käden käänteessä uniikit ja vaikeasti murrettavat salasanat kaikille käyttämillesi tileille sekä säilytät salasanat turvallisesti yhdessä paikassa. Kun et käytä samaa salasanaa kaikissa palveluissa, ei myöskään yksi tietovuoto riskeeraa kerralla kaikkien tilien turvallisuutta.
Ennaltaehkäisevien ominaisuuksien lisäksi Elisa Tietoturva auttaa turvaamaan identiteettisi myös tilanteissa, joissa tietovuoto on jo tapahtunut. Elisa Tietoturvaan sisältyy nimittäin ympärivuorokautinen tietovuotojen valvonta, jonka avulla saat heti hälytyksen sinua koskevista tietovuodoista niiden tapahduttua, ja voit välittömästi ryhtyä toimeen estääksesi tietovuotojen laajenemisen identiteettivarkaudeksi. Tärkeintä tällaisessa tilanteessa on toimia mahdollisimman nopeasti ja vaihtaa salasana kaikilta sellaisilta tileiltä, joilta tiedot ovat vuotaneet. Jos olet käyttänyt samaa salasanaa myös muissa palveluissa, kannattaa nekin vaihtaa niin pikaisesti kuin mahdollista.
Elisa Tietoturvan Täysturvaan sisältyy myös identiteettivarkausvakuutus, joka korvaa muun muassa taloudellisia menetyksiä identiteettivarkauden sattuessa. Lisäksi saat käyttöösi tietoturva-ammattilaisen puhelintuen, josta saat neuvontaa erilaisissa tietoturvaongelmissa, kuten esimerkiksi identiteettivarkaustapauksissa. Mikäli epäilet joutuneesi identiteettivarkauden uhriksi, löydät tarkemmat toimintaohjeet tällaiseen tilanteeseen esimerkiksi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilta.
Koska tietovuodot koskettavat valitettavasti mitä todennäköisimmin meistä jokaista jossakin vaiheessa elämäämme, olisi nykypäivänä jonkinlainen tietoturvapalvelu hyvä löytyä jokaiselta. Jos sinulta ei kuitenkaan sellaista vielä löydy, suosittelemme tutustumaan esimerkiksi Elisa Tietoturvaan tarkemmin, sillä sen avulla saat kattavan tietoturvan yhdellä palvelulla – sinulle ja perheellesi.
Lue myös:
Lapsen puhelimen tietoturva – varmista turvallinen puhelimenkäyttö