Onko tietokoneella vakoiluohjelma? Näin tarkistat tilanteen.

Vakoileeko joku tietokonettani, onko varkailla pääsy tiedostoihini? Näillä vinkeillä tarkistat, että tietokoneessa ei ole vakoiluohjelmia. Vakoiluohjelma on haittaohjelma, joka saastuttaa tietokoneen ja kerää tietoja käyttäjästä. Usein vakoiluohjelmat urkkivat erilaisia kirjautumistietoja kuten esimerkiksi verkkopankkitunnuksia tai sähköpostin kirjautumistietoja.

Hanki luotettava tietoturvaohjelmisto

Tietoturva kannattaa laittaa kuntoon mielellään jo ennen kuin mietit, onko tietokoneella vakoiluohjelma. Hanki hyvä tietoturvaohjelmisto koneellesi. Kannattaa valita maksullinen, luotettavan yrityksen ylläpitämä tietoturvaohjelma. Tietoturvaohjelmistoon on hyvä asentaa ajoitettu tarkistus, jolloin kone tarkistetaan säännöllisesti määrätyin välein. Myös ohjelmistopäivitysten on hyvä olla automaattisia.

Tutustu esimerkiksi Elisan tarjoamiin kotimaisiin ja luotettaviin tietoturvapalveluihin. Virustorjunta, identiteettisuoja ja VPN-yhteys auttavat pitämään tietosi ja laitteesi turvassa.

Älä lataa mitään tuntemattomista lähteistä

Sähköpostin liitetiedostojen lataamisen ja avaamisen kanssa kannattaa olla tarkkana. Tarkista aina, että kyseessä on luotettavalta taholta tullut viesti. Löydät täältä vinkkejä huijausviestien tunnistamiseen.

Älä avaa tai lataa mitään, mikä vaikuttaa epäilyttävältä. Netistä ladattavien ilmaisohjelmienkin mukana voi tulla vahingollisia liitännäisiä. Lataa ohjelmat siis vain tunnettujen tekijöiden sivuilta.

Hanki haittaohjelmien poisto-ohjelma

Tietoturvan lisäksi kannattaa käyttää haittaohjelmien poisto-ohjelmaa, koska tietoturvaohjelmat eivät havaitse kaikkia vakoiluohjelmia. Haittaohjelmien poisto-ohjelma ja muutkin ohjelmistot on aina turvallisinta ladata niiden valmistajien sivuilta suoraan.

Tarkista laitteesi online-scannerilla

Jos mietit, onko tietokoneella vakoiluohjelma, kannattaa kone skannata läpi ilmaisella online-scannerilla. Tämä tapahtuu kätevästi esimerkiksi F-securen online scannerilla . Kyseinen ohjelma toimii myös vaikka tietokoneella olisi jo jokin muu tietoturvaohjelmisto asennettuna.

Online scanner on kertaluontoinen tarkistaja ja puhdistaja eikä asennu käytettävälle tietokoneelle, vaan sen voi suorittaa aina ladatusta tiedostosta, eikä se korvaa varsinaista tietoturvaohjelmaa. Online scanneria kannattaa kokeilla varsinkin, jos epäilet tietokoneesi saastuneen, eikä oma tietoturvaohjelmistosi löydä koneelta mitään. F-securen online scannerin voi ladata F-securen sivuilta suoraan.

Windows-tietokoneilta voi katsoa myös asennettujen ohjelmien listalta, näkyykö siellä jotain vierasta.

Asennettujen ohjelmien listan löydät ohjauspaneelista ohjelmat ja toiminnot -kohdasta. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, ettei poista vahingossa jotain tärkeä. Jos et ole täysin varma, mitä olet poistamassa, älä poista ennen kuin olet varmistanut, mitä kyseinen ohjelma tekee.

Ota yhteys asiantuntijaan, jos jokin koneellasi tuntuu epäilyttävältä. Esimerkiksi Elisa Omaguru-asiantuntijat auttavat mielellään tietoturvan kuntoon laittamisessa.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen.

Lue lisää:

Vinkit tietokoneen turvaamiseksi

Suojaa puhelimesi urkinnalta ja viruksilta

Kalasteluviestit ovat yhä kasvava ongelma