Nettiselaimeni kaapattiin – mitä teen?

Kysymys: Minulla on näkymä muuttunut avatessani nettiselaimen. Välillä tulee erilaisia ilmoituksia ja mainoksia. Mistä tämä voi johtua?

Vastaus:

Selainkaappari:

Yleensä selaimen lisäosa tai erillinen ohjelma, joka tulee jonkin muun ohjelman ”kylkiäisenä”. Usein asennettaessa verkosta ladattuja sovelluksia, asennuksen jossain vaiheessa, voidaan tarjota tällaista lisäohjelmaa. Lisäohjelma tulee automaattisesti asennuksen yhteydessä, mikäli käyttäjä ei poista ruksia asennuksesta.

Selainkaappari pystyy muuttamaan selaimen asetuksia. Yleensä se muuttaa selaimen aloitussivun sekä lisää omia suosikkisivustoja kirjainmerkkeihin. Selainkaapparit aktivoituvat tietyillä sivustoilla. Voit esimerkiksi saada ilmoituksen kyselystä, jossa pyydetään ilmoittamaan tietoja, joita esimerkiksi pankki ei missään tapauksessa kysyisi asiakkaaltaan. Kyselyt myös voivat webmailiin mennessäsi pyytää sähköpostisi kirjautumistietoja. Ne antamalla sähköpostin sisältö sekä käyttö ovat vaarantuneet. Mikäli sähköpostistasi on lähetetty tietämättäsi roskapostia, on sähköpostisi salasana vuotanut, ja se kannattaa heti vaihtaa.

Näin vältyn selainkaapparilta:

Kannattaa pitää huoli käyttämäsi selaimen ja tietoturvaohjelmistosi ajantasaisuudesta sekä siitä, ettet asenna tuntemattomia sovelluksia tietokoneellesi. Mikäli asennat ohjelmistoja tietokoneellesi, ole huolellinen asennusvaiheessa äläkä jätä mitään vaihetta lukematta.

Näin poistan selainkaapparin:

Selainkaappareihin lukeutuu laaja kirjo ohjelmia ja sovelluksia, joten yksiselitteistä ohjetta ei ole. Tietoturva- ja haittaohjelmanpoisto-ohjelmat pystyvät poistamaan osan pysyvästi. Osassa on manuaalisesti poistettava viittaukset selaimen asetuksista.

Mikäli tarvitset apua selainkaapparin poistamiseen, suosittelen olemaan yhteydessä asiantuntijaan.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen