Mikä mobiililaajakaista on? - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

Mikä mobiililaajakaista on?

Tältä sivulta löydät kootusti perustietoja mobiililaajakaistasta ja sen käytöstä sekä selityksiä yleisesti käytetyille termeille.

Liittymän ja laitteiden tilaaminen helposti

Löydät Elisan mobiililaajakaistaliittymät ja laitteet verkkokaupasta.

Mikä on mobiililaajakaista?

Mobiililaajakaista on liikkuva laajakaista, jonka käyttö ei ole sidottu tiettyyn paikkaan. Mobiililaajakaista on yleisnimitys SIM-kortin kautta toimivalle internet-yhteydelle jota käytetään puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. 

Puhelimella käytettäessä mobiililaajakaista on osa puheliittymäsopimustasi. Elisan Saunalahti-liittymissä käytössäsi on aina rajoitukseton määrä datasiirtoa valitsemallasi nopeudella.

Tabletilla mobiililaajakaistaa voit käyttää WLAN-yhteydellä tai erikseen tablettikäyttöä varten hankitulla Mobiililaajakaista-liittymällä. Lisätietoa Mobiililaajakaistaliittymistä verkkokaupassa.

Mobiililaajakaistan käyttäminen tietokoneella onnistuu esimerkiksi nettitikun tai reitittimen avulla tai yhdistämällä tietokone WLAN-verkkoon.

Missä voin käyttää mobiililaajakaistaa? Kuinka nopea se on?

Mobiililaajakaista on käytettävissä lähes kaikkialla Suomessa. Mobiililaajakaista toimii matkapuhelinverkossa ja vaatii toimiakseen vain matkapuhelinverkon signaalin. Elisan kuuluvuuskartan löydät täältä.

Yhteyden nopeudet vaihtelevat käytössä olevasta verkkotekniikasta, omasta mobiililaajakaistasopimuksestasi, laitteistasi sekä käyttöpaikasta. Olemme koonneet lisätietoja ja vinkkejä kuuluvuuden parantamiseksi tänne.

2G-verkossa, tuttavallisemmin GSM-verkossa nopeus voi korkeimmillaan olla n. 100-150 kbit/s. Tämä nopeus käytännössä riittää esimerkiksi Whatsapp-viestien ja sähköpostin lähettämiseen ja vastaanottoon.

Astetta nopeampiin nopeuksiin päästään 3G-verkossa, jossa nopeudet voivat vaihdella välillä 0,4-25 Mbit/s. Hitaammilla nopeuksilla onnistuu perus nettiselailu, nopeammilla nopeuksilla onnistuu esimerkiksi Elisa Viihteen tallenteiden katsominen sovelluksella tai nettipelaaminen.

Uusimmat tekniikat, eli 4G-verkon tekniikat mahdollistavat surffailun huippunopeuksilla, hyvissä olosuhteissa yhteydet ovat jopa nopeampia kuin kiinteissä laajakaistoissa. Nopeudet vaihtelevat välillä 5-240Mbit/s. Lisätietoja verkon nopeuksista täällä.

Mobiililaajakaista ei toimi - mikä neuvoksi?

1) Käynnistä laitteet uudelleen. Laitteiden uudelleen käynnistäminen ja johtojen irrottaminen hetkeksi auttaa useimpiin ongelmiin.

2) Tarkista häiriötiedotteet ja häiriökartta. Näistä saat heti tiedon onko kyseessä laajempi vika alueellasi.

3) Tee vianrajaus itse tai säästä vaivaa ja kilauta Elisan Omaguru-asiantuntijalle (ark. klo 8—21, la 9—17). Klikkaa apu tästä!

Hankit 4G:n, mutta ei tunnu siltä – missä vika?

4G-liittymät vaativat toimiakseen päätelaitteen, joka tukee 4G:tä. Liittymää päivittäessä 4G:hen kannattaa siis samalla varmistaa puhelinmallin sopivuus nopeille yhteyksille. Puhelimen ominaisuuksista tulee löytyä tuki 4G-yhteyksille. Tämän voi tarkastaa esim. googlaamalla oman puhelimen ominaisuudet netissä.

Jos puhelin on jo päivitetty oikeanlaiseksi, mutta silti nopeudet tökkivät, kannattaa seuraavaksi tarkastaa, ettei puhelimen asetuksissa ole syystä tai toisesta asetettu verkkotilaksi jotan muuta kuin parasta mahdollista. 

Kannattaa myös huomioida, että käyttöpaikassa on 4G-verkon kattavuus. Elisan verkon osalta verkon maksiminopeudet saat tarkastettua osoitteessa https://elisa.fi/kuuluvuus/.

Mobiiliverkon (LTE:n) laajeneminen

Mikä muuttuu, kun tulee 5G?

Matkapuhelinverkkojen seuraava iso muutos on 5G, mobiilien tiedonsiirtojärjestelmien viides sukupolvi. Lue, täältä mitä uutta se tuo mukanaan?

 

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm)

Miksi Omaguru?

  • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
  • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
  • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
Haluatko henkilökohtaista apua? Soita Omagurulle!
Ark. 8-21, la 9-17 2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm
Apumme nopeutuu kun lataat etätuen jo ennen soittoa:
Etkö löytänyt etsimääsi ohjetta? Käytä hakua!