Moni lapsi saa ensimmäisen puhelimensa koulun alkaessa. Puhelimeen täytyy tietysti ostaa myös liittymä. Mutta mikä liittymä lapselle? Lue parhaat vinkkimme koululaisen liittymän valitsemiseen.
Teksti: Hanna Kangasniemi
Ekaluokkalainen tarvitsee jo nettiyhteyttä
Ensimmäinen puhelin hankitaan yleensä ekaluokkalaiselle. Usein puhelin hankitaan jo muutama kuukausi ennen koulun alkua, jotta sen käyttöä ehtii harjoitella. Hyvä vaihtoehto ensipuhelimeksi on myös SIM-kortilla varustettu kellopuhelin, johon saa oman liittymän.
Mutta mikä liittymä lapselle, joka on juuri aloittamassa koulun? Ekaluokkalaiselle riittää yleensä käytön mukaan veloitettava liittymä, sillä alakouluikäiset eivät juuri tekstiviestejä lähettele ja puheluidenkin määrä on vähäinen. Rajaton nettiyhteys on kuitenkin hyvä olla – Whatsappin avulla yhteydenpito sujuu näppärästi ja netin avulla voi tarvittaessa paikantaa lapsen tai eksyksissä olevan laitteen.
Isompi koululainen kaipaa lisää nopeutta
Muutaman kouluvuoden jälkeen lasten mobiilidatan käyttö kasvaa tilastojen mukaan räjähdysmäisesti. Dataa kuluu ennen kaikkea videoiden katsomiseen ja latailuun. Yhden Youtube-videon katsominen voi viedä äkkiä 30−50 Mt. Myös somen, pelien ja sovellusten käyttö sekä kuvien lataaminen lisääntyy iän karttuessa ja kasvattaa käytettyä datamäärää.
Isommalle koululaiselle on hyvä hankkia liittymä, jossa on ennen kaikkea nopea nettiyhteys, sillä videoiden katselu ja jakaminen on yläluokkalaisten peruskauraa, eikä videoiden pätkiminen ole kivaa. Videoiden katselu, somen käyttö ja nettisurffailu sujuvat vauhdikkaasti ja huolettomasti 4G tai 5G-liittymällä – puheluiden ja tekstiviestin määrä on vähäinen, mutta fiksuin vaihto isommalle koululaiselle on silti yleensä rajaton liittymäpaketti.
Välty yllätyslaskuilta
Maksullisten palvelunumeroiden esto on ehdoton pienillä lapsilla. Vaikka lapsi ei itse soittaisi edes vahingossa maksulliseen numeroon, joku voi saada puhelimen haltuunsa ja ostaa sillä esimerkiksi limsaa automaatista, jos esto ei ole voimassa.
Liittymään on mahdollista asettaa myös erilaisia saldorajoja – näin vältyt yllättäviltä laskuilta. Rajojen lähestymisestä tulee tekstiviestimuistutus, jonka voi ohjata myös suoraan vanhemman puhelimeen. Puheluita ja nettikäyttöä voit seurata helposti myös OmaElisassa.
Helpoin ratkaisu on hankkia rajaton liittymä, jonka kuukausimaksuun kuuluu rajattomasti puheluita, tekstiviestejä ja nettikäyttöä kotimaassa, Pohjolassa ja Baltiassa sekä reilusti käyttöä EU- ja ETA-alueilla. Tällöin kuukausikustannus on aina etukäteen tiedossa eikä yllätyksiä tule. Ulkomaan reissulla lapsen puhelimen käyttöä on kuitenkin hyvä seurata, sillä esimerkiksi videoiden katselu saattaa kuluttaa datapaketin yllättävän nopeasti. Käyttörajoitus varmistaa turvallisen puhelimen käytön myös reissussa.
Turvallista arkea puhelimen kanssa
Lapsen puhelin kannatta suojata viruksilta – Elisa Tietoturvan avulla voit suojata pienen koululaisen netinkäyttöä ja suodattaa ikärajojen mukaan haitallista sisältöä. Elisa Tietoturvan avulla voi myös paikantaa eksyneen lapsen tai kadonneen laitteen sekä rajoittaa puhelimen päivittäistä käyttöaikaa.
Itsenäistä kulkemista harjoittelevaa pientä lasta voi seurata seurata myös Google- tai iCloud-tilin ja paikannuksen avulla, jos on antanut niille luvat seuraamiseen.
Puhelimeen on hyvä tutustua yhdessä lapsen kanssa
Liittymä on parhaimmillaan, kun puhelinta osaa käyttää oikein. Lapsen kanssa on hyvä asentaa yhdessä tarpeelliset numerot ja sovellukset sekä opetella puhelimen käyttöä ja sopia käytön pelisäännöistä. Puhelimen käytön turvallisuutta voi lisätä vaihtamalla heti pin-koodin ja asettamalla suojakoodin tai muun tunnistautumisen, kuten sormenjälkitunnistautumisen.
Tutustu lapsille sopiviin liittymiin
Kellopuhelin lapsen ensipuhelimena
Vinkit antoi Ville Rytkönen, Business Manager, Matkapuhelinliittymät, Elisa Oyj
Lue myös:
Opas lapsen ensipuhelimen hankintaan