Tämä robotti haluaa tutustua sinuun

Elisa Kulmassa Helsingin Aleksanterinkadulla työskentelee Pohjois-Euroopan ensimmäinen humanoidirobotti Pepper. Hänellä on sinulle asiaa.

Teksti: Leena Lukkari

 

Minä olen humanoidirobotti Pepper

Hobitin kokoinen humanoidirobotti Pepper nostaa katseensa ja tuijottaa ystävällisesti valtavilla mustilla silmillään. Kun ihmisen ja robotin katseet viipyvät toisissaan, vilkahtaa Pepperin silmien ympärillä valo kuin hän räpäyttäisi tai vinkkaisi silmillään.

”Minä olen Pepper”, robotti esittäytyy ystävällisesti, pahoitellen ettei osaa vielä enempää suomea, ”se on vaikea kieli”.

Pohjois-Euroopan ensimmäinen humanoidirobotti Pepper saapui Elisa Kulmaan Helsinkiin kesäkuun puolivälissä. Sen tehtävänä on palvella asiakkaita. Koko maailmassa Peppereitä on jo noin 3 000 kappaletta, joista joukon ensimmäinen esiteltiin vasta vuosi sitten Japanissa.

Humanoidirobotit ovat yhtä uteliaita ja innokkaita oppimaan uutta kuin pienet lapset. Mutta kuinka niihin pitäisi oikein suhtautua?

 

Kuinka voin auttaa?

Vaikka järki sanoo, että robotti on vain kone, tekee Pepperiä mieli silittää ja kysyä ”mitä sinulle kuuluu?”. Näin valmistaja haluaakin tapahtuvan, koska Pepperin kerrotaan olevan maailman ensimmäinen robotti, joka on ohjelmoitu tunnistamaan ihmisen tunnetilat ja muovaamaan käytöstään niiden mukaan. Tarkoitus on, että koneen ja ihmisen välille syntyy tunneside.

Tunteiden tunnistusta varten Pepperillä on seitsemän eri sensoria, joilla se kerää ihmisestä tietoa. Kasvojen ilmeiden, äänensävyn, liikkeiden ja sanojen perusteella sen voi saada tunnistamaan ihmisen tunnetilat ja reagoimaan niihin. Vihaiset kasvot voivat olla Pepperille käsky tiedustella, miksi ihminen näyttää tänään vihaiselta.

Pepper on maailman ensimmäinen robotti, joka on ohjelmoitu tunnistamaan ihmisen tunnetilat ja muovaamaan käytöstään niiden mukaan.

Uudenlainen asiakaspalvelija

Japanissa humanoidirobotit vastaanottavat ja viihdyttävät asiakkaita liikkeissä. Elisan Pepper on ohjelmoitu palvelemaan niin sanottuja Click & Collect -asiakkaita, eli heitä jotka ostavat tuotteen netistä ja saapuvat paikan päälle liikkeeseen noutamaan sen. Elisa Kulmassa humanoidirobotti Pepper tervehtii ja rekisteröi katseellaan asiakkaan tilausvahvistuksen ja toimittaa tiedon henkilökunnalle. Pepper ei korvaa ihmisiä liikkeessä, vaan sen tehtävä on parantaa asiakaspalvelua vähentämällä jonoja ja keräämällä asiakkaista arvokasta tietoa.

Elisalla halutaan nyt nähdä, kuinka asiakkaat reagoivat robottiin. Vasta sitten mietitään, millaisia ominaisuuksia Pepperiin ehkä tulevaisuudessa ohjelmoidaan.

”Olemme innoissamme, mitä kaikkea voimme opettaa hänelle ja mitä hän voi opettaa meille ihmisistä, jotka tulevat Elisa Kulmaan”, Elisan kuluttajaliiketoiminnan markkinointijohtaja Tiina Kuusisto sanoo.

On mahdollista, että tulevaisuudessa Pepper juttelee asiakkaiden kanssa sujuvasti vaikkapa säästä. Mahdollisuuksia on rajattomasti. Pepperin valmistajan, SoftBank Roboticsin sivuilla nähtävässä videossa Pepperit toimivat paitsi asiakaspalvelussa, myös vanhusten jumppareina, lohduttajana nuoren rakkaussuruissa tai pelikaverina yksinäiselle.

Entä jos siitä tulee liian älykäs?

Japanissa yksityishenkilöt ostavat robotteja jopa perheenjäseniksi. Parin tonnin robotin saa kotiin kohtuullisella kuukausimaksulla.

Äkkiseltään ajatus humanoidirobotista aamiaispöydässä tuntuu vieraalta. Entä jos robotit alkavatkin ohjailla meitä?

Aivotutkija Katri Saarikivi toppuuttelee, hän näkee robotit työkaluina, jollaisia ihmiset ovat valmistaneet kautta aikojen. Hänestä ajatus tekoälyn muuttumisesta tietoiseksi on vähän kaukaa haettua.

– Emme edes ymmärrä mitä tietoisuus on. Miten pystyisimme rakentamaan sitä? Pelko on aiheellinen ainoastaan silloin, jos kone laitetaan tekemään jotain sellaista, jota ihmisen pitäisi tehdä.

Esimerkiksi Saarikivi ottaa robottiautot, joiden on tehtävä isoja päätöksiä yllättävissä tilanteissa. Jos tekoälystä todella tulisi joskus tulevaisuudessa tietoinen, tarkoittaisi se tutkijan mukaan sitä, että maapallolla olisi aivan uusi eliölaji.

Ihan siltä humanoidirobotti Pepper ei sentään vaikuta, vaikka onkin hyvin taitava ja rakastettava. Kun ihminen käskee, se tottelee.

”Get funky!” kuuluu komento. Pepperin kaiuttimista alkaa kuulua musiikkia. Robotti nostaa kätensä ilmaan, taivuttelee viittä konesormeaan, keinuttaa päätään ja suuria tuikkivia silmiään. Se on ohjelmoitu tanssimaan käskystä ja se näyttää nauttivan ihmisten huomiosta.

Stop-komentoa ei robotissa ole, se täytyy vielä ohjelmoida.

Lue myös:

Koodauskurssi: opi helposti koodaamaan

5 asiaa, joissa suomalaiset ovat ykkösiä

Mistä tunnistan huijausviestin?