Koodauskurssi: Opi helposti koodaamaan

Koodaaminen tulee kaikkialle. Tämän 10-osaisen digikoulun avulla sinäkin opit koodaamisen perusteet.

Maailma digitalisoituu kiihtyvällä tahdilla. Itse itseään ajava auto, VR-laseilla ohjattava traktori tai valtion viraston livelähetys Instagramissa olisivat vielä muutama vuosi sitten kuulostaneet aivan uskomattomilta jutuilta.

Nyt ne ovat todellisuutta, eikä mikään niistä olisi olemassa ilman ohjelmistot luonutta koodaria.

Digitalisaatio tuo koodin kaikkialle: teollinen internet, IoT, liittää fyysisiä esineitä, palveluita, ohjelmistoja ja järjestelmiä yhteen internetin avulla. Se tarkoittaa, että kun suunnitellaan vaikkapa kodinkoneita, leluja, vaatteita tai terveyspalveluita, koodarit ovat työssä mukana.

Tulevaisuudessa koodaus on samanlainen perustaito kuin laskeminen. Peruskoulujen opetusohjelmaan koodaus tuli syksyllä 2016.

Me Elisalla lähdimme vuonna 2014 kokeilemaan koodaamisen opettelua ja oppimista mahdollisimman hauskalla tavalla, ja käynnistimme lapsille suunnatut digikoulut. Digikaoulujemme kautta jo yli 2000 lasta eri puolella Suomea on päässyt tutkimaan digitaalisen maailman ihmeitä ja oppimaan ohjelmoinnin perusteita.

Suositut digikoulut ovat saatavilla myös verkossa. Me haluamme olla mukana rakentamassa tulevaisuuden osaamista, ja meille on tärkeää, että opiskelu on mahdollista asuinpaikasta tai lähtökohdista riippumatta.

10-osainen koodauskurssi perustuu harjoituksiin, joita lapset ovat tehneet digikouluissamme. Kurssi ei kuitenkaan ole rajattu vain lapsille: kuka tahansa voi tutustua koodauksen perusperiaatteisiin harjoituksia tekemällä. Pelimäisten harjoitusten ansiosta opettelu on hauskaa, ja videokurssi on hyvä pohja sille, joka haluaa luoda omia pelejä, animaatiota tai ohjelmia apunaan vain tabletti ja verkko.

Me uskomme siihen, että koodaus kuuluu kaikille. Se ei tarkoita, että kaikista pitäisi tulla aikuisena koodareita – mutta jokaisen on hyvä ymmärtää logiikka, jolla digitalisoitunut maailma toimii.

Tervetuloa mukaan!

Ville Takanen

Teknologiajohtaja, Elisa Appelsiini (opettajana Elisan digikouluissa vuosina 2014– 2016)

Videokurssilla käytetään Tynker-ohjelmaa, joka visualisoi käytettävät komennot. Ohjelma auttaa nuoriakin lapsia hahmottamaan logiikan, johon ohjelmointi perustuu. Ohjelma on englanninkielinen, joten pienimmät lapset tarvitsevat aikuisen apua.

Juttu on päivitetty 22.4.2020

Koodauskurssi

Jakso 1

Jakso 2https://www.youtube.com/embed/cL-Q_39ca1A

Jakso 3https://www.youtube.com/embed/w1whfxK1en4

Jakso 4

Jakso 5

Jakso 6

Jakso 7

Jakso 8

Jakso 9

Jakso 10