Mistä tunnistan huijausviestin?

Huijausposteista puhutaan paljon, mutta miten sellaisen tunnistaa? Entä mitä tehdä, jos oma sähköposti lähettää roskapostia? Omaguru vastaa.

Nykyisin juurikin sähköposteissa on liikkeellä paljon phishing- eli tietojenkalasteluyrityksiä. Nämä sähköpostit voi tunnistaa yleensä siitä, että niissä kysellään esimerkiksi tunnuksia, salasanoja tai henkilötietoja. Postit on laadittu yleensä palveluntarjoajan, esimerkiksi sähköpostia tai nettiyhteyksiä tarjoavan toimijan, nimissä. Huijausviesti on yleensä kirjoitettu joko englannin kielellä tai kehnolla suomella. Näillä tietojenkalasteluviesteillä huijarit ja rikollistahot pyrkivät pääsemään käsiksi tietoihin, joilla saavat sähköpostin käyttöönsä roskapostin ja uusien huijausviestien välitykseen. Myös erilaiset virukset ja haittaohjelmat pystyvät urkkimaan syöttämäsi tunnukset ja salasanat, joten tietoturvariski on ilmeinen ja käytetyn tietoturvaohjelmiston merkitys suuri.

Sähköpostikaappauksen kohteeksi joutuneen keinot ovat melko vähissä, sillä sähköpostin lähettämistä toisen nimissä ei aina ole mahdollista estää. Tämän takia kyseenalaisen viestien kanssa täytyy olla tarkkana, ja vähänkään epäilyttävissä tilanteissa kannattaa viestin aitous varmistaa esimerkiksi soittamalla kyseiselle palveluntarjoajalle tai viestissä esiintyvälle henkilölle.

Muutamia keinoja toki on, mitä kannattaa huijausviestin saadessaan tehdä, tai epäiltäessä sähköpostin tunnusten joutuneen vääriin käsiin. Ensimmäinen asia, joka kannattaa tehdä, on sähköpostin salasanan vaihtaminen. Tällä pyritään sulkemaan tietojenkalastelija ulos sähköpostin käytöstä. Turvallinen salasana on vähintään kahdeksan merkkiä pitkä, se sisältää isoja kirjaimia, numeroita sekä erikoismerkin. Seuraavaksi kannattaa tarkistaa kaikki laitteet, joilla sähköpostia käytetään. Tämä tehdään mahdollisten virusten tai haittaohjelmien varalta. Lisäksi sähköpostiasetukset kannattaa tarkistaa. Tällä varmistetaan, ettei sinne päässyt ulkopuolinen ole muuttanut identiteetti-asetuksia, eli esimerkiksi sähköpostiviestien allekirjoitusta ja vastausosoitetta.

Mikäli tarvitset apua roskapostien tai tietojenkalastelun suhteen, Omaguru suosittelee ottamaan yhteyttä asiantuntijaan.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen

 

Lue vinkit haittaohjelmilta suojautumiseen

Tutustu Elisa Omaguruun

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia