Mobiililaajakaista ja etäohjaus helpottavat mökkiläisen elämää

Digitaaliset apuvälineet helpottavat mökkeilijän elämää. Etänä voi säätää lämmöt ja vartioida, käykö mökillä luvattomia vieraita. Lisäksi 5G-reitittimet ja mobiililaajakaistayhteys tuovat kaikki digitaalisen elämän mukavuudet mökkiläisten ulottuville.

Teksti: Pauli Reinikainen

Mökillekin kaivataan nykyaikaisia digipalveluita. Se onnistu helposti, sillä kännyköillä ja tableteilla ohjattavat älylaitteet ovat tehneet mökkielämästä helppoa niillekin, jotka eivät joka viikonlopuksi ehdi tiluksiaan tarkistamaan.

“Vapaa-ajan asuntojen etähallinta kameroiden ja etäohjattavien älypistorasioiden avulla on yleistynyt, Elisan liiketoimintajohtaja Matias Castren sanoo.

Vapaa-ajan asuntojen etähallinta on lisännyt turvallisuutta ja mukavuutta mökeillä monella tapaa. Castren uskoo, että tulevaisuudessa asioiden ja tiedon etähallintaa kaivataan yhä enemmän.

“Etätyö yleistyy ja sen myötä myös tarve nopeille yhteyksille kasvaa. Mökillä halutaan olla samalla tavalla yhteydessä viihde- ja hyötypalveluihin kuin kotoa käsin.”

Lisää liiketunnistin valaisimeen

Älyvalot voi säätää etänä syttymään ja sammumaan sopivin välein, mikä lisää turvallisuutta silloin, kun mökillä ei ole ketään paikalla. Valojen etähallinta tai liiketunnistin lisäävät myös mukavuutta, kun mökille saapuu pimeään aikaan.

Laita lämmöt päälle matkan varrelta

Sähkölaitteiden etähallinta helpottaa mökkiläisen elämää esimerkiksi silloin, kun kylmillään pidetyssä mökissä oleva sähköpatteri halutaan kytkeä päälle etukäteen. Tällöin sisällä on mukavan lämmin, kun omistaja saapuu paikalle.

Langattomassa sisäverkossa toimivan älypistorasiaan liitetyn laitteen virran voi kytkeä päälle tai pois etänä. Älypistorasia soveltuu esimerkiksi sähköpatterien säätelyyn. Pistorasiaa komennetaan mobiilisovelluksella, jolla laitteiden toimintoja voi myös ajastaa. Älypistorasia lisää myös turvallisuutta, sillä siinä on sisäänrakennettu ylikuumenemissuoja. Sen ansiosta rasiasta katkeaa virta automaattisesti, jos se kuumenee liikaa.

Tee etätöitä ja nauti viihdepalveluista mökillä

Sähköllä toimiva ja akulla varustettu mobiilireititin on kätevä valinta esimerkiksi mökille. Sim-kortillisen reitittimen avulla pääsee internettiin ja yhteyden voi jakaa kaikille samassa tilassa oleville käyttäjille.

Kun langaton yhteys on vaivattomasti kaikkien ulottuvilla, yksi voi tehdä etätöitä tietokoneella kun toiset käyttävät vaikkapa digitaalisia viihdepalveluita mobiililaitteilta.

Älypuhelimesta jaettuun nettiyhteyteen verrattuna mobiilireititin on yleensä parempi vaihtoehto paremman kuuluvuuden ansiosta. Reitittimeen voi myös asentaa lisäantennin kuuluvuuden parantamiseksi toisin kuin älypuhelimeen. Kun nettiyhteys napataan mobiilireitittimen eikä kännykän avulla, ei tarvitse huolehtia puhelimen akun kulumisesta. Mobiilireititin kulkee kätevästi myös mukana vaikka mökiltä toiselle.

Nettiyhteys muodostetaan joko langattomasti tai usb-kaapelilla. Reitittimen kanssa tarvitaan mobiililiittymä, minkä jälkeen laite on valmis käyttöön. Reititin kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa on paras signaali. Yleensä tämä paikka on lähellä ikkunaa.

Lue myös:

Päivitä mökki digiaikaan näillä vinkeillä

Näin televisiopalvelut saa mökille ilman antennia

Mökin etäohjaus vähentää huolia ja lisää mukavuutta