Näin älypuhelin auttaa lintujen tarkkailussa

Lintujen tarkkailu on mukava tapa lisätä ulkona liikkumista. Aloittelija pääsee harrastuksen alkuun kevyin välinein. Mobiilisovelluksista on apua, jos ei halua kantaa mukana kirjoja – lintuopas löytyy nimittäin myös netistä.

Teksti: Hanna Kangasniemi, kuvat: Matias Castren

 

5 syytä aloittaa lintujen bongaus

1. Lintujen tarkkailu on hyvä tapa motivoitua liikkumaan luonnossa.

2. Lintujen tarkkailu on helppoa, sillä lintuja on ympäri vuoden toisin kuin esimerkiksi kasveja. Bongailun voi aloittaa vaikka kotipihalta.

3. Linnusto vaihtelee vuodenaikojen mukaan, mikä tekee tarkkailusta mielenkiintoista ja monimuotoista.

4. Lintujen bongausta voi harrastaa aloittelijakin, mutta siinä voi myös kehittyä loputtomasti. Haasteet eivät lopu ikinä. Alkuun tarvitaan vain lintuopas ja mahdollisesti myös kiikari.

5. Lintujen bongailu on laji, jota voi harrastaa seurassa tai yksin. Se on kiva tapa olla yhdessä lasten tai ystävien kanssa.

Verkkosivut ja sovellukset lintujen tunnistamisen avuksi

1. Lintuopas netissä

BirdLife Suomi antaa hyvän kuvan Suomen linnustosta. Se kertoo lajeista ja niiden esiintymisalueista ja perehdyttää lintuharrastuksen alkuun.

Tiira on Birdlife Suomen ylläpitämä suosittu lintuhavaintosivusto, josta löytyy kattavasti kaikki Suomesta havaitut linnut. Palvelusta saa myös hyvin lajitietoa. Sivustolle päivittyy jatkuvasti tietoa Suomessa tehdyistä lintuhavainnoista. Sivustolle kirjautuneet paikallisten lintuyhdistysten jäsenet voivat myös pitää siellä omaa lintuhavaintopäiväkirjaa. Sivusto ei ole mobiilioptimoitu, joten perehtyminen kannattaa tehdä tietokoneelta.

Tarsigeristä löytyy kuvia, ääniä ja tietoa harvinaisemmista linnuista.

Birdlife Suomi

Tiira

Tarsiger

 

2. Lintuopas mobiililaitteeseen

Yksi parhaita lintuoppaita on englanninkielinen Collin’s Bird Guide. Se on maailman suosituimpiin kuuluvan lintuoppaan mobiiliversio Applen puhelimeen tai iPadille. Oppaasta löytyy monipuoliset kuvaukset kaikista Euroopassa tavattavista lintulajeista kuvien ja äänien kera. Opas on hyvä hankinta, jos harrastuksesta on tullut pysyvämpi.

Hinta: 19,99 €

Collin’s Bird Guide

iOS

 

3. Tunnistamisapua ja -harjoituksia

Nord Universityn tuottama Bird ID on hauska ja simppeli sovellus yleisimpien lintulajien tunnistamiseen. Sovelluksessa on linnuille suomenkieliset nimet, mutta perustiedot ovat englanniksi. Sovellus sisältää myös ääninäytteitä.

Sovelluksella voi tunnistaa linnun sen muodon perusteella: siluettikuvista voi näpäyttää esiin vaikka ankan mallin ja katsoa, mitä lintuja kuuluu ankkarotuun. Siluettihahmojen lajit on lueteltu englanniksi, joten Google-kääntäjästä voi olla iloa. Lintulajit sen sijaan löytyvät suomenkielisinä. Nord Universityn sovellus tarjoaa myös tunnistamistestejä.

Vastaava sovellus on Cornellin yliopiston Merlin Bird ID.

Ilmainen

BirdID Nord University

iOS

Merlin Bird ID

iOS

 

4. Kännykkä avuksi lintujen kuvaamiseen ja äänien taltioimiseen

Hyvälaatuisella kameralla ja mikrofonilla varustettu älypuhelin on mainio apuväline lintubongausta aloittavalle. Tilanteet ja äänet saa nopeasti talletettua.

Vinkit antoi Elisan liiketoimintajohtaja Matias Castren, joka on harrastanut lintubongausta 7-vuotiaasta asti.

Lue myös

Puhelut älykelloon MultiSIMin avulla

Näin suojaat kännykkäsi rannalla oikein