Mitä asioita kannattaa miettiä ennen kuin on menossa ostamaan uutta tietokonetta? Lue Elisa Omaguru -asiantuntijan vinkit uuden tietokoneen valintaan.
Haluatko pöytäkoneen vai kannettavan?
Koneen käyttötarkoitus ja -tapa määrittelevät pitkälti, kannattaako hankkia kannettava vai pöytäkone. Vaikka kannettavat tietokoneet riittävät nykyään entistä paremmin tehoiltaan esimerkiksi pelikäyttöön, pöytämallinen kone on usein kustannustehokkaampi valinta tehoja vaativaan pelikäyttöön.
Kevyempään netti- ja asiointikäyttöön kannettavat tietokoneet sopivat hyvin. Kaikenlaiseen vaativampaan käyttöön pöytäkoneet pitävät edelleen pintansa. Yksi syy on, että pöytäkoneen osat ovat myöhemmin päivitettävissä tehokkaampiin tai laadukkaampiin suhteellisen kohtuullisella hinnalla, eikä koko konetta tarvitse vaihtaa kerralla.
Seuraavat ohjeet ovat kannettavan tietokoneen hankintaan.
Miten paljon kannettavasta tietokoneesta kannattaa maksaa?
Edullisimmat laitteet liikkuvat alle 300 euron hintaluokassa, mutta nämä koneet ovat usein heikkotehoisia. Kalleimmat laitteet liikkuvat vastaavasti jopa 3000 – 4000 euron hintaluokassa, mutta tällöin on kyse jo hyvin tehokkaasta, pelikäyttöönkin soveltuvasta läppäristä. Keskihintaisesta, hyvään peruskäyttöön sopivasta koneesta voi varautua maksamaan noin 500 eurosta ylöspäin.
Minkä kokoinen kannettava on sopiva?
Kannettavia koneita on hyvinkin siroista laitteista aina raahattaviin järkäleisiin. Jos konetta pitää kuljettaa lähes päivittäin mukana, kannattaa valita korkeintaan 13 tuuman näytöllä varustettu malli. Jos konetta käytetään pääsääntöisesti samassa paikassa, koneen koolla ei ole niin suurta väliä. Pelikoneisiin ja kuvankäsittelyyn isompi ja tarkempi näyttö on paras.
Millaiset komponentit koneessa on hyvä olla?
Näytön koon lisäksi olennaisimmat tarkistettavat asiat ovat: prosessori/suoritin, keskusmuistin määrä ja kiintolevyn tyyppi.
Jos kone on 500 euron hintaluokassa, alitehoisia prosessoreita ei koneissa yleensä ole. Keskusmuistia on hyvä olla vähintään 6−8 GT. Kiintolevyksi kannattaa valita SSD-levy, joka on perinteisiin mekaaniseen levyyn verrattuna tuntuvasti nopeampi ja toimintavarmempi. Niissä on tallennustilaa yleensä huomattavasti vähemmän kuin perinteisissä kovalevyissä, mutta tila riittää peruskäyttöön. Tällöin isot kuva- ja videotiedostot on hyvä tallettaa erilliselle kovalevylle tai pilvipalveluun.
Näytönohjain vaikuttaa koneen siihen, miltä kuva näytöllä näyttää. Peruskäytössä melkein mikä tahansa näytönohjain on hyvä. Pelikäyttö tai videoeditointi edellyttää kunnon näytönohjainta, jossa on vähintään 2 GT:n oma muisti. Isompi näyttö edellyttää tehokkaampaa näytönohjainta, erityisesti pelikäytössä.
Jos konetta käyttää paljon reissun päällä ja latausmahdollisuudet ovat välillä rajatut, kannattaa myös akun kestoon kiinnittää huomiota. Näissä on eri laitteiden välillä suurta eroa, parhaimmillaan akku kestää koneissa jopa yli 8 tuntia, mutta osassa läppäreistä se on huomattavasti vähemmän. Tämä kannattaa siis ehdottomasti tarkistaa ennen ostopäätöstä.
Vastaajana Omaguru-asiantuntija Jan Lågland.
Tutustu Elisan kattavaan tietokonevalikoimaan verkkokaupassamme.
Lue lisää:
Tietojen siirto uudelle tietokoneelle – miten se tehdään?