Tietojen siirto uudelle tietokoneelle – miten se tehdään?

Uuden tietokoneen hankinnan jälkeen ajankohtaiseksi tulee tarpeellisten tietojen siirto uudelle tietokoneelle. Kuinka se hoituu kätevimmin? Elisa Omaguru -asiantuntija vastaa.

Tiedostojen siirto uuteen tietokoneeseen

Tiedostoja siirtäessä voidaan hyödyntää vaikkapa muistitikkua tai ulkoista kiintolevyä. Niiden käyttö on helppoa. Muistitikkua käytettäessä halutut tiedostot siirretään tai kopioidaan muistitikulle vanhalta koneelta. Tämän jälkeen muistitikku siirretään uuteen koneeseen ja tiedostot siirretään tikulta uuteen koneeseen.

Muistitikkua yleisempi tapa tiedostojen siirtämiseen on nykyisin pilvipalvelu. Yhä useampi tallentaa tietokoneen muistia säästääkseen kaikki tiedostonsa pilveen, kuten OneDriveen, Applen iCloudiin tai Google Driveen. Myös Elisalla on tarjolla turvallinen ja kotimainen vaihtoehto pilivitallennukseen: Elisa Pilvilinna.

Jos olet vanhaa tietokonetta käyttäessäsi tallentanut jatkuvasti kuvasi ja tiedostosi johonkin pilvipalveluun, on tietojen siirto uuteen tietokoneeseen helppoa. Sinun on ainoastaan kirjauduttava samaan palveluun uudella koneellasi, jolloin kaikki pilveen tallentamasi tiedostot ovat käytössä myös uudella koneellasi tai millä tahansa laitteellasi. Tämän takia pilvipalvelun käyttö jatkuvasti on suositeltavaa ja helpottaa laitteen vaihtoa tulevaisuudessa.

Ohjelmien siirtäminen uudelle tietokoneelle

Ohjelmien siirtäminen eroaa tiedostojen siirtämisestä. Käytännössä ohjelman voi siirtää uudelle tietokoneelle samalla tavalla kuin tiedostotkin, mutta toimivuus uudella koneella on epävarmaa. Ohjelmien kohdalla pitää aina suorittaa uusi asennus tietokoneelle esimerkiksi verkosta lataamalla.

On myös hyvä muistaa, että etenkin maksulliset ohjelmistot vaativat käyttöä varten lisenssin. Lisenssi aukeaa käyttöön tuoteavaimella. Tuoteavain löytyy alkuperäiseltä medialta, ja verkosta ladatuissa ohjelmissa käyttöoikeus on yleensä liitetty johonkin käyttäjätiliin. Esimerkiksi Microsoftin Office 365 -tilaus on yhdistetty Microsoft-tiliin, joten tuoteavaimen saa kirjautumalla omalla Microsoft tilillä Officen asennushallintaan.

Myös erilaisten ohjelmien käyttäjätiedot pitää myös kopioida erikseen. Esimerkki tällaisesta ohjelmasta on sähköpostiohjelma, jossa käyttäjällä on arkistoituna runsaasti sähköposteja ja vaikkapa yhteystietoja. Sähköpostin tiedot pystyy siirtämään ohjelmakohtaisesti eri tavoin, ja niihin on myös olemassa erilaisia lisäosia, joilla tiedot saa sekä talteen että siirrettyä uudelle tietokoneelle.

Jos edellä mainitut toimenpiteet eivät ole tuttuja ja tarvitset apua,  Elisa Omaguru suosittelee asiantuntijan puoleen kääntymistä. Näin vältetään tärkeiden tietojen katoaminen.

Tutustu Elisa Omaguruun.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen.

Lue myös:

Tietokoneen vuosihuolto lisää koneen käyttöikää ja nopeutta

Toimi näin kun vaihdat puhelinta

Puhelimen kierrättäminen on ympäristöteko