Elisa Viihdettä voi käyttää televisiossa sekä sovelluksen että digiboksin kautta. Sovellus toimii älytelevisioissa ja mobiililaitteissa. Elisa Viihde Premium -digiboksi puolestaan antaa vanhalle televisiollekin älytelevision ominaisuudet.
Teksti: Hanna Kangasniemi
Älytelevision kautta tv-ruudulta voi käyttää digitaalisia ohjelmapalveluja, kuten Netflix tai Yle Areena. Myös Elisa Viihde toi oman sovelluksensa älytelevisioihin (2020), ensimmäisenä suomalaisista operaattoreista. Aiemmin sovellus on ollut vain mobiiliversiona.
Älytelevisiot ovat internetiin kytkettävissä olevia televisioita, joissa on oma käyttöjärjestelmä ja sovelluskauppa. Sovelluksilla televisioon saa palveluita samalla tavalla kuin älypuhelimeenkin.
Miten sovellus eroaa digiboksista?
Älytelevisiossa ohjelmapalveluihin mennään suoraan tv-näytöltä sovelluskaupasta ladattavien ilmaisten sovellusten kautta. Silloin Netflixin tai Elisa Viihteen katsomiseen ei tarvita erillisiä laitteita. Sovellukset yksinkertaistavat suoratoistopalveluiden käyttöä.
“Yhä useammat ihmiset odottavat löytävänsä kaikki suoratoistopalvelut älytelevisionsa ruudulta. Näille ihmisille sovellus on vastaus toiveisiin”, kertoo Katja Saloranta, joka vastaa Elisa Viihde tv-palveluiden liiketoiminnasta.
Elisa Viihteen digiboksi pitää kuitenkin pintansa ‒ varsinkin niissä talouksissa, joissa halutaan katsoa digikanavia vanhemmastakin televisiosta. Boksi on ratkaisu myös silloin, kun halutaan päästä kaikkeen ohjelmasisältöön yhden helppokäyttöisen palvelun kautta.
“Televisioon kytkettävä digboksi tuo käytännössä vanhempaankin televisioon älyominaisuudet ja suoratoistopalvelut. Näin television uusimisella ei ole niin kiire. Boksissa on myös ominaisuuksia, joita ei pelkällä sovelluksella saa. Se tarjoaa muun muassa laajemman valikoiman televisiokanavia”, Saloranta kertoo.
Ohjelmien tallentaminen pilveen on nyt mahdollista
Digiboksin avulla on voinut tallentaa kaikkia vapaiden kanavien ohjelmia helposti aiemminkin, mutta Elisa Viihteen smart-tv-sovellus mahdollistaa näiden ohjelmien tallennuksen suoraan älytelevisiossa verkkopalveluun. Esimerkiksi mediatalojen suoratoistopalveluista (Ruutu, C More ja MTV Katsomo) sekä Yle Areenassa ohjelmat löytyvät palvelusta vaihtelevan ajanjakson. Tallentamalla lempiohjelmasi varmistat, että sinulla on aikaa katsella ohjelmia jopa kahden vuoden ajan.
“Ohjelmakirjastoissa, kuten Yle Areenassa, ohjelmat ja elokuvat ovat kyllä tallessa ja katsottavissa jonkin aikaa, mutta joidenkin ohjelmien katseluaika on suhteellisen lyhyt. Jos omaa suosikkisarjaa ei ehdi katsoa nopeassa tahdissa, kannattaa sarja tallentaa ja katsoa omassa tahdissa”, sanoo Katja Saloranta.
Suomessa myytiin yli 360 000 älytelevisiota vuonna 2019
“Suomessa ostettiin jo vuonna 2019 vajaa 400 000 televisiota ja niistä 91 prosenttia oli älytelevisioita. Älytelevisioiden hintakin on laskenut niin, että jo 200 eurolla saa pienen perusälytelevision”, kertoo Philipsin markkinointipäällikkö Juhani Hallamaa. Hän on seurannut televisio- ja audioalaa jo vuosikymmeniä ja nähnyt älytelevisioiden kehityksen ja yleistymisen.
“Ensimmäiset älytelevisiot tulivat jo 2009, mutta ne ovat kehittyneet todella huimaa vauhtia. Tällä hetkellä eniten kiinnostavat korkealaatuista kuvaa tarjoavat 4K-televisiot ja isot, jopa 65–75 tuuman televisiot, joissa hyvä kuvanlaatu on tärkeää. 4K-televisiot ovat käytännössä aina älytelevisioita”, Hallamaa kertoo.
Tv-ruudun äärellä vietetään yhä paljon aikaa
Esimerkiksi Finnpanelin tutkimuksen (2019) mukaan 15–24-vuotiaat käyttivät live-katseluun tai viikon sisällä tallennettujen ohjelmien katseluun aikaa 41 minuuttia mutta television äärellä 84 minuuttia (suoratoistopalveluiden ohjelmat, pelaaminen jne.).
Hallamaan mukaan suomalaiset ovat älytelevisioiden käytössä edelläkävijöitä. Tästä kiitos kuuluu suomalaisille ohjelmapalveluiden edelläkävijöille, jotka ovat tuoneet suoratoistopalveluita jo varhain verkkoon ja sovelluksina ensin mobiililaitteille ja sitten älytelevisioihin.
“Suomalaiset suoratoistopalveluiden käyttäjät ovat vaativia, sillä he ovat tottuneet tallentamaan ja katsomaan ohjelmia haluaminaan aikoina jo 2000-luvun vaihteesta alkaen, kun tallentavat digiboksit tulivat markkinoille. Siksi tallentamisen mahdollisuus suoraan televisiossa oli odotettu juttu”, Hallamaa sanoo.
Elisa Viihde -sovellus toimii LG:n (vuoden 2016 malleista alkaen) ja Samsungin (vuoden 2017 malleista alkaen) älytelevisioissa sekä muun muassa Sonyn ja Philipsin AndroidTV:ssä.
Lue lisää Elisa Viihteen sovelluksesta.
Artikkeli päivitetty 28.4.2022
Lue myös:
Kuusi hyvää syytä käyttää uutta Elisa Viihde Plus -palvelua
Tallentamalla katsot lempiohjelmiasi missä ja milloin haluat