Televisiosanasto – mikä on suoratoistopalvelu?

Mitä tarkoittaa suoratoistopalvelu tai maksukanava? Katsoisinko elokuvan nettivuokraamosta vai suoratoistopalvelusta? Televisiopalveluissa on valinnanvaraa ja terminologia aiheuttaa usein hämmennystä. Alla oleva televisiosanasto avaa alan termejä.

Teksti: Hanna Kangasniemi

Televisiosanasto

Digiboksi, digitaalisovitin

Digiboksi on viralliselta nimeltään digitaalisovitin. Digitaalisovitin vastaanottaa digitaalisia televisiolähetyksiä ja tekee niistä katsottavia millä tahansa televisiovastaanottimella.

Nykyaikaisissa televisioissa on sisäänrakennettuna digitaalinen vastaanotin. Erillisellä digiboksilla voi pääasiassa tallentaa televisio-ohjelmia tai käyttää monipuolista viihdepalvelua. Esimerkiksi Elisa Viihteen digiboksin avulla voi vanhallakin televisiolla nauttia tv-sarjoista ja elokuvista.

HD-kanava, SD-kanava

HD-kanavalta (high definition) voi seurata teräväpiirtolähetyksiä. HD-lähetyksen kuvatarkkuus on jopa neljä kertaa suurempi kuin tavallisen digi-tv -lähetyksen. HD-lähetysten katsomiseen tarvitaan Full HD -televisio. Full HD tai HD Ready -televisiossa on oltava myös viritin, joka pystyy vastaanottamaan teräväpiirtolähetyksiä. Jos viritintä ei ole, teräväpiirtolähetyksiä voi vastaanottaa, kun televisioon liittää Antenna Ready HD- ja/tai Cable Ready HD -digiboksin

SD-kanava (standard definition) on ns. perinteinen lähetystapa ja kuvatarkkuus määräytyy vastaanottajan television mukaan.

Suomi siirtyy kokonaan teräväpiirtolähetyksiin vuonna 2020. Useat kanavat (esim. Yle, MTV, FOX) tarjoavat jo omista lähetyksistään sekä SD- että HD-kanavan.

IPTV

Lyhennys tulee sanoista Internet Protocol Television. Termi tarkoittaa, että tv-lähetykset tulevat internetin kautta. Useat viihdepalvelut lähettävät mm. maksukanavia ja lisäkanavia digiboksin kautta netin yli.

Viihdepalvelut (kuten Elisa Viihde) ovat usein IPTV-palveluita eli lähettävät muun muassa maksukanavia ja lisäkanavia netin kautta digiboksiin.

Uusissa ns. älytelevisioissa valmius nettiyhteyteen on suoraan laitteessa.

Jatkuva tallennus ja etätallennus

Jatkuva tallennus tarkoittaa, että voit yhdellä napin painalluksella laittaa tallennukseen esimerkiksi tv-sarjojen kaikki jaksot kerralla. Näin yksikään jakso ei jää näkemättä.

Etätallennus viittaa siihen, että ohjelman voi tallentaa mobiilisovelluksella ”etänä”, vaikka et olisikaan television äärellä.

Kaapelitelevisio, kaapeli-TV

Termit kaapelitelevisio, kaapeli-TV ja kaapeliverkko kertovat, että televisiolähetysten siirto tapahtuu kaapeleita pitkin eikä antenniverkon välityksellä. Kaksisuuntaista kaapeliverkkoa voidaan käyttää myös laajakaistayhteyksien tarjoamiseen.

Kanavakortti, ohjelmakortti

Kanavakortti (ohjelmakortti) mahdollistaa maksukanavien tilaamisen kaapelitelevision kautta.

Maksukanava, kanavapaketti

Maksukanavat ovat nimensä mukaisesti erikseen tilattavia tv-kanavia (kuten C More Sport ja V premium). Kanavat sisältävät yleensä tiettyyn aihepiiriin liittyvää sisältöä, esimerkiksi urheilua, elokuvia ja sarjoja, tiedeohjelmia, dokumentteja tai vaikkapa lastenohjelmia.

Maksukanavapaketilla tai kanavapaketilla tarkoitetaan valmiiksi paketoitua kokonaisuutta erilaisia maksukanavia.

Nettivuokraamo, nettivideovuokraamo

Nettivuokraamo on palvelu, josta voi vuokrata yksittäisen elokuvan tai ohjelman kertamaksulla ja katsoa sen tietokoneen tai mobiililaitteen selaimen kautta. Palveluun kirjautuminen on yleensä maksutonta. Nettivuokraamo on kuin perinteinen videovuokraamo mutta netissä.

Suoratoistopalvelu

Suoratoistopalvelu on kuukausimaksullinen sisältökokonaisuus, jossa maksetaan rajattomasta sisältöjen käytöstä kiinteää hintaa. Suoratoistopalveluita kutsutaan myös nimillä tilausohjelmapalvelu, tilausvideopalvelu, striimauspalvelu sekä viihdekirjasto.

Kuukausimaksullisia suoratoistopalveluita ovat esimerkiksi Netflix, C More ja HBO Nordic. Yle Areena on kuukausimaksuton suoratoistopalvelu. Kaikki edellä mainitut suoratoistopalvelut löytyvät myös Elisa Viihteestä.

Tiesitkö: Kaikki edellä mainitut suoratoistopalvelut löytyvät myös Elisa Viihteestä.

OTT-palvelu

OTT tulee sanoista Over the Top. Se tarkoittaa internetin yli välitettävää tv-palvelua, joka on käytettävissä digiboksin kautta perinteisellä televisiolla, tietokoneella, mobiililaitteella, älytelevisiolla tai vaikkapa televisioon kytketyllä pelikonsolilla. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi Elisa Viihde, Netflix ja HBO Nordic.

Perinteinen televisio, lineaarikanavat

Perinteisestä televisiosta puhutaan, kun kyse on ohjelmien katsomisesta televisiokanavilta silloin, kun kanava lähettää kyseisen ohjelman. Perinteisiä tv-kanavia kutsutaan usein myös lineaarikanaviksi. Suoratoistopalveluissa taas voi valita ohjelmia katsottavaksi silloin, kun itse haluaa. Tallenne tarkoittaa yleensä viivästettyä tai siirrettyä katsomista, jolloin käyttäjä tallentaa itse haluamansa ohjelman joko kovalevylliseen digiboksiin tai viihdepalvelun kautta verkkotallennuksena ja katsoo ohjelman silloin kuin itse haluaa.

Tallenne, tallentaminen

Televisio-ohjelmia voi tallentaa joko kovalevyllisiin digibokseihin tai viihdepalveluihin kuuluvien digiboksien kautta ns. pilvitallennuksina verkkopalvelimelle.

Perinteisellä kovalevyllisellä digiboksilla voi tallentaa ohjelmia yhdeltä kanavalta kerrallaan ja tallennustilaa on rajallinen määrä.

Pilvitallennus mahdollistaa sen, että tallennustilaa ohjelmille on lähes rajattomasti, ohjelmia voi tallentaa monelta eri kanavalta yhtä aikaa ja ohjelmia voi tallentaa television lisäksi vaikkapa mobiililaitteilla.

Elisa Viihteessä tallennettaville tv-ohjelmille voi luoda omia kansioita vaikkapa eri teemoille tai käyttäjille. Tutustu Elisa Viihteeseen tästä.

Vapaasti katsottavat kanavat

Vapaasti katsottavat kanavat eli FTA-kanavat (Free to Air) tarkoittavat maksuttomia kanavia, jotka kuuluvat kaikille tv-luvan verotuksessaan maksaneille. Suomessa on monipuolinen ja laaja tarjonta vapaasti katsottavia kanavia, kuten YLE:n kanavat, MTV3, Nelonen, AVA, Liv, Jim ja niin edelleen.

VOD, TVOD ja SVOD-palvelut

Lyhennys VOD tulee sanoista Video on Demand, joka on suomeksi tilausvideo. Termi tarkoittaa digitaalista tapaa katsoa esim. vuokrattua elokuvaa tietokoneella.

TVOD (Transactional Video on Demand) tarkoittaa sarjaa tai elokuvaa, jonka voi vuokrata esimerkiksi tietokoneella netistä ja veloitus on per tilattu ohjelma tai elokuva. Esimerkkinä voi olla vaikka Elisa Viihteen vuokraamon elokuvat.

SVOD (Subscription Video on Demand) tarkoittaa esim. suoratoistopalvelua, johon käyttäjä kirjautuu ja katsoo kiinteällä kuukausihinnalla kaikkea kyseisen palvelun sisältöä. Katso myös Suoratoistopalvelu.

Asiantuntijana asiakkuuspäällikkö Tuija Lepo Elisa Viihteestä.

Lue myös:

Kuusi hyvää syytä käyttää uutta Elisa Viihde Plus -palvelua

Tallentamalla katsot lempiohjelmiasi missä ja milloin haluat

Suomalaiset alkuperäissarjat työllistävät kulttuurialaa ja ovat merkittävä vientituote