Suomalaiset alkuperäissarjat työllistävät kulttuurialaa ja ovat merkittävä vientituote

Elisa on kasvanut nopeasti yhdeksi merkittävimmistä alkuperäissarjojen tilaajista Suomessa. Kunnianhimoinen työ on tuottanut tulosta. Samaan aikaan tv-alasta on tullut Suomessakin korkeatasoista viihdeteollisuutta, joka työllistää ja kasvattaa vientiämme enemmän kuin moni perinteinen ala.

Teksti Hanna Kangasniemi

Vielä vajaat 8 vuotta sitten koko käsite alkuperäissarja oli Suomessa varsin vieras, vaikka Netflix termiä jo käytti. Downshiftaajien ensimmäinen kausi tuli kotikatsomoihin 2015. Siitä tuli kertaheitolla hitti, jota on tehty jo kolme kautta ja esitetty Elisa Viihteen lisäksi Ylellä. Kyseessä oli yksi Elisa Viihteen ensimmäisiä alkuperäissarjoja eli sarjoja, joiden ensiesitysten yksinoikeudet ovat tilaajalla. 

Kun Elisa Viihde toi ensimmäiset omat alkuperäissarjansa markkinoille, tavoitteet olivat alusta asti korkealla. Nyt Elisa Viihde on yksi merkittävimpiä kotimaisten tv-sarjojen tilaajia, jolla on suuri vaikutus alalla. Tähän mennessä Elisa Viihde on julkaissut 25 alkuperäissarjaa, joilla on yhteensä yli 50 kautta. Vuonna 2021 laitettiin alulle taas toistakymmentä uutta sarjaa.

Iina Kuustonen Downshiftaajissa
Downshiftaajat oli Elisa Viihteen ensimmäinen menestyssarja ja sitä on tehty jo kolme kautta.

Kansainvälisen tason kotimaisia sarjoja suomalaisille

“Kun aloitimme alkuperäissarjojen parissa, niitä tehtiin Suomessa vielä vähän. Olimme kuitenkin huomanneet, että kotimaiset elokuvat kiinnostivat: Kotimaisille laatusarjoille saattaisi olla kysyntää”, muistelee Ani Korpela, Elisan sisältöjohtaja.

Elisa Viihde onkin alusta asti satsannut laatuun sarjojen parissa. 

“Katsoja ei ajattele, että katsonpa nyt suomalaisen tv-sarjan. Hän haluaa katsoa hyvän tv-sarjan. Me taas halusimme, että se hyvä sarja on suomalainen. Asettauduimme samalle viivalle kansainvälisten tekijöiden kanssa”, Korpela sanoo.

Elisa Viihde on satsannut erityisesti laadukkaaseen draamaan ja alkuperäiskäsikirjoituksiin. Elisa tilaa alkuperäissarjat tuotantoyhtiöiltä, ja Elisalla on jokaisessa sarjassa sekä kehittely- että tuotantovaiheessa mukana vastaava tuottaja ja käsikirjoituskonsultti. 

Esimerkiksi Yellow Films & TV:n fiktiovastaava Jarkko Hentulan mukaan Elisa Viihteen tilaaman Ivalon ensimmäistä kautta käsikirjoitettiin useamman kirjoittajan voimin ja siihen käytettiin myös ennätysmäärä kuvauspäiviä, jotta saatiin korkeatasoinen visuaalinen ilme. 

Ivalo 2 mikko nousiainen
Ivalo-sarjaa on tehty jo kaksi kautta.

Elisa Viihteen sarjat keräävät palkintoja

Menestystä on Elisa Viihteen sarjoille tullutkin vuosittain. Tv-alan ehdokkuuksia ja palkintoja keräävät yhä useammin Elisa Viihteen sarjojen tekijät niin Suomessa kuin maailmalla. Palkintoja on tullut muun muassa parhaasta käsikirjoituksesta Göteborgin elokuvafestivaaleilla (Kaikki synnit) ja parhaasta tv-sarjasta Cannesissa (Mister8). Vuoden 2021 Venla-ehdokkuuksia Elisa Viihteen sarjat kahmivat kokonaista 13 kappaletta. Kansainvälisissä tv-sarjojen myyntitapahtumissa Elisa Viihteen sarjat ovat päätyneet säännönmukaisesti kiinnostavimpien uusien sarjojen erikoisnäytöksiin.

Kun sarjat niittävät maailmalla mainetta, niiden esitysoikeuksia myös myydään paljon ulkomaille. 

“Elisa Viihteen sarjojen esitysoikeuksia on myyty yli 50 maahan”, Korpela kertoo.

Suomenkielisyys ei ole enää este sarjojen kansainväliselle levitykselle.

Ivalon tuottajan Jarkko Hentulan mukaan paikallisille mutta universaaleja teemoja käsitteleville draamasarjoille on kasvava kysyntä niin Suomessa kuin maailmallakin.

”Avioero Iranissa on ihan yhtä koskettava kuin Amerikassakin”, Hentula toteaa. Kielirajoilla ei enää ole entisenlaista merkitystä, tekstitys on nykyajan katsojille tuttua kaikkialla.

Alkuperäissarjoilla suuri työllistävä rooli

Sarjoilla on Suomessa monella tapaa työllistävä ja alan kasvua ja kansainvälistymistä edistävä vaikutus. 

“Nykyään tv-ala on tärkeä elinkeino, joka työllistää todella suuren joukon ihmisiä. Elisankin kulttuurijalanjälki oli viime vuonna noin 40 miljoonaa: Summa sisältää suorat sisällönostot pääasiassa kotimaisilta toimijoilta sekä tilitykset tuottajille, tekijöille ja tekijänoikeusjärjestöille”, Korpela sanoo.

Kun tuotantoja kuvataan usein pitkin Suomea, myös paikalliset yrittäjät hyötyvät taloudellisesti. Lisäksi ulkomaiset tuotantoyhtiöt etsivät yhä useammin osaavia tekijöitä ja kuvauspaikkoja Suomesta.

“Suomalaiset laatusarjat ovat näyteikkunoita suomalaiseen osaamiseen näyttelijäntyöstä vaikkapa Ivalon digitaalisiin efekteihin asti”, sanoo tuotepäällikkö Merja Salonen Business Finlandista. 

Maailmalla suoratoistopalvelujätit ovat usein alkuperäissarjojen suurimpia tilaajia.

“On poikkeuksellista ja hienoa, että kotimainen pörssiyritys toimii suomalaisen kulttuurin tukijana. Ulkomaiset kollegat ovat ihastelleet, että meillä on tällainen kansainvälisestikin harvinaislaatuinen rahoittajataho. On kulttuuriteko yritykseltä tuottaa Suomessa, suomenkielistä ja suomalaista draamaa”, Kaikki Synnit -sarjan tuottanut Ilkka Matila sanoo  haastattelussaan.

Kaikki synnit
Kaikki synnit -sarjan esitysoikeudet on myyty useisiin maihin ja se on palkittu käsikirjoituksestaan Ruotsissa.

Lue myös:

Kuusi hyvää syytä käyttää uutta Elisa Viihde Plus -palvelua

Elisa Viihde toimii myös sovelluksella älytelevisiossa

Tallentamalla katsot lempiohjelmiasi missä ja milloin haluat