Elisa Viihde toimii myös sovelluksella älytelevisiossa

Elisa Viihdettä voi nyt käyttää televisiossa sekä sovelluksen että digiboksin kautta. Sovellus toimii älytelevisioissa ja mobiililaitteissa. Elisa Viihteen boksi puolestaan antaa vanhalle televisiollekin älytelevision ominaisuudet.

Teksti: Hanna Kangasniemi

Älytelevisiot lisääntyvät satojen tuhansien vuosivauhdilla suomalaiskodeissa ja samalla lisääntyvät niiden kautta käytettävät palvelut. Internetiin kytketyn älytelevision kautta tv-ruudulta voi käyttää digitaalisia ohjelmapalveluja, kuten Netflix tai Yle Areena. Myös Elisa Viihde toi oman sovelluksensa älytelevisioihin, ensimmäisenä suomalaisista operaattoreista. Aiemmin sovellus on ollut vain mobiiliversiona.

Älytelevisiot ovat internetiin kytkettävissä olevia televisioita, joissa on oma käyttöjärjestelmä ja sovelluskauppa. Sovelluksilla televisioon saa palveluita samalla tavalla kuin älypuhelimeenkin.

Miten sovellus eroaa digiboksista?

Älytelevisiossa ohjelmapalveluihin mennään suoraan tv-näytöltä sovelluskaupasta ladattavien ilmaisten sovellusten kautta. Silloin Netflixin tai Elisa Viihteen katsomiseen ei tarvita erillisiä laitteita (digiboksia, Chromecastia tai AppleTV:ta). Sovellukset yksinkertaistavat ohjelmakirjastojen käyttöä ja silloin käyttöön riittää pelkkä television kaukosäädin.

“Yhä useammat ihmiset odottavat löytävänsä kaikki ohjelmakirjastopalvelut suoraan älytelevisiostaan. Näille ihmisille sovellus on vastaus toiveisiin”, kertoo Katja Saloranta, joka vastaa Elisa Viihde -sovelluksen liiketoiminnasta.

Elisa Viihteen digiboksi pitää kuitenkin pintansa ‒ varsinkin niissä talouksissa, joissa halutaan katsoa digikanavia vanhemmastakin televisiosta.

“Televisioon kytkettävä boksi tuo käytännössä vanhempaankin televisioon älyominaisuudet ja ohjelmakirjastot. Näin television uusimisella ei ole niin kiire. Boksissa on myös ominaisuuksia, joita ei pelkällä sovelluksella saa. Se tarjoaa muun muassa laajemman valikoiman televisiokanavia”, Saloranta kertoo.

Ohjelmien verkkotallentaminen älytelevisiossa on nyt mahdollista

Digiboksin avulla on voinut tallentaa kaikkia vapaiden kanavien ohjelmia helposti aiemminkin, mutta Elisa Viihteen sovellus mahdollistaa ensimmäistä kertaa näiden ohjelmien tallennuksen suoraan älytelevisiossa verkkopalveluun. Mediatalojen maksukanavilla (Ruutu ja CMore) sekä Yle Areenassa ohjelmat löytyvät palvelusta määräajan.

“Ohjelmakirjastoissa, kuten Yle Areenassa, ohjelmat ja elokuvat ovat kyllä tallessa ja katsottavissa jonkin aikaa, mutta joidenkin ohjelmien katseluaika on suhteellisen lyhyt. Jos omaa suosikkisarjaa ei ehdi katsoa nopeassa tahdissa, kannattaa sarja tallentaa ja katsoa omassa tahdissa”, sanoo Katja Saloranta.

Suomessa myytiin jo yli 360 000 älytelevisiota vuonna 2019

“Suomessa ostettiin viime vuonna vajaa 400 000 televisiota ja niistä 91 prosenttia oli älytelevisioita. Älytelevisioiden hintakin on laskenut niin, että jo 200 eurolla saa pienen perusälytelevision”, kertoo Philipsin markkinointipäällikkö Juhani Hallamaa. Hän on seurannut televisio- ja audioalaa jo vuosikymmeniä ja nähnyt älytelevisioiden kehityksen ja yleistymisen.

“Ensimmäiset älytelevisiot tulivat jo 2009, mutta viime vuosina ne ovat kehittyneet todella huimaa vauhtia. Tällä hetkellä eniten kiinnostavat korkealaatuista kuvaa tarjoavat 4K-televisiot ja isot, jopa 65–75 tuuman televisiot, joissa hyvä kuvanlaatu on tärkeää. 4K-televisiot ovat käytännössä aina älytelevisioita”, Hallamaa kertoo.

Sovelluksia ei kuitenkaan saa rajattomasti ihan mihin vain televisioon.

“Televisiovalmistajilla on omia sovelluskauppoja, mutta niissä on pienempi sovellustarjonta. Parempitasoisissa uusissa televisioissa on yleensä AndroidTV-käyttöjärjestelmä ja sitä myötä laaja valikoima sovelluksia Google Play -kaupassa. Niissä on myös sisäänrakennettu Chromecast”, Hallamaa sanoo.

Hallamaan mukaan älytelevisioissa ohjelmakirjastoja käytetään enenevissä määrin juuri sovelluksien kautta, koska se on helppoa ja vähentää oheislaitteiden määrää. Samaan aikaan sovellusten määrä myös kasvaa. Elisa Viihteen sovellus on esimerkki tästä. Lisäksi televisionäyttöjä käytetään muun muassa pelaamiseen ja omien valokuvien ja videoiden katsomiseen ja näyttämiseen.

“Television kautta käytetään myös musiikkisovelluksia kuten Spotifya tai Tidalia. AndroidTV-laitteisiin saa myös muun muassa suomalaisen Singa-karaokesovelluksen. Ihmisillä on usein televisio osana kotiteatteria ja sitä kautta myös hyvä äänentoisto. Siksi musiikkisovelluksiakin käytetään television kautta”, Hallamaa kertoo.

Tv-ruudun äärellä vietetään yhä paljon aikaa

Esimerkiksi Finnpanelin tutkimuksen mukaan 15–24-vuotiaat käyttivät live-katseluun tai viikon sisällä tallennettujen ohjelmien katseluun aikaa 41 minuuttia mutta television äärellä 84 minuuttia (suoratoistopalveluiden ohjelmat, pelaaminen jne.).

Hallamaan mukaan suomalaiset ovat älytelevisioiden käytössä edelläkävijöitä. Tästä kiitos kuuluu suomalaisille ohjelmapalveluiden edelläkävijöille, jotka ovat tuoneet ohjelmakirjastot jo varhain verkkoon ja sovelluksina ensin mobiililaitteille ja sitten älytelevisioihin.

“Suomalaiset ohjelmapalveluiden käyttäjät ovat vaativia, sillä he ovat tottuneet tallentamaan ja katsomaan ohjelmia haluaminaan aikoina jo 2000-luvun vaihteesta alkaen, kun tallentavat digiboksit tulivat markkinoille. Siksi tallentamisen mahdollisuus suoraan televisiossa onkin ollut odotettu juttu”, Hallamaa sanoo.

Elisa Viihde -sovellus toimii LG:n (vuoden 2016 malleista alkaen) ja Samsungin (vuoden 2017 malleista alkaen) älytelevisioissa sekä muun muassa Sonyn ja Philipsin AndroidTV:ssä.

Lue lisää Elisa Viihteen sovelluksesta.

Tarjolla olevat Elisa Viihteen palvelut

Elisa Viihde -sovellus ja Aitio-ohjelmakirjasto (voit tallentaa ja katsoa vapaiden kanavien ohjelmia sekä katsoa kaikki Elisa Viihteen alkuperäissarjat kuten Ivalo, Kaikki synnit ja Huone 301, tuhansia Aition elokuvia, alkuperäissarjoja ja lastenohjelmia). Mahdollisuus vuokrata tai ostaa elokuvia sekä tilata lisämaksusta HBO Nordic ja Elisa Viihde Sport -ohjelmakirjastoja. 11,90 €/kk

Elisa Viihde -digiboksi. Voit tallentaa vapaiden kanavien ohjelmia, katseltavissa yli 30 laadukasta HD-kanavaa, mahdollisuus tilata lisämaksusta maksukanavia ja ohjelmakirjastoja (Aitio, Netflix,…), vuokrata tai ostaa elokuvia. Sovellus käytettävissä mobiililaitteissa ja älytelevisiossa). Elisa Viihde Premium -boksilla voi katsoa myös 4K-tarkkuudella, mikäli oma televisio tukee sitä. Hinta 19,90 €/kk/kk, Premium-versio 24,90 € (24 kk määräaikainen tilaus).

Lue lisää Elisa Viihteestä

Osta video netistä.

Vuokraa video netistä.

Sanaston nettitelevision ja ohjelmakirjastojen käyttäjille.