5G Kotinetin myötä kuopiolaisessa Makkosen perheessä kaikki voivat nyt katsoa suoratoistopalveluita vaikka yhtaikaa kolmessa eri kerroksessa. Etäkoulukin onnistuu videoyhteydessä kuvan tai äänen pätkimättä.
Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat: Petri Jauhiainen
Kuopiolaisen Makkosen perheen rintamamiestalossa oli ruuhkaa niin huoneissa kuin netissäkin, kun koronapandemia pisti viisihenkisen perheen käymään etäkoulua kotoa käsin viime keväänä. Perheen kolme teini-ikäistä kävi koulua etäyhteydessä läppäreiden avulla. Opettajavanhemmat puolestaan hoitivat omia oppituntejaan samaan aikaan etäyhteydessä. Sisäinen viestintä, kuten ruokakutsut ja läksyavunpyynnöt, hoidettiin perheen omassa WhatsApp-ryhmässä.
“Kodin nettiyhteys oli 4G mobiililaajakaistan varassa. Kolmikerroksisen talon yläkerran modeemista jaettu wifi ei riittänyt kaikille. Videoyhteys oli kehno ja yksi toisensa jälkeen otimme yhteyden omasta kännykästämme kotiverkon jumittaessa”, summaa perheen logistiikkaa ammattiopistossa opettava isä Petteri Makkonen, 49, keväistä tilannetta.
Perhe oli miettinyt jo valokuituvaihtoehtoakin, mutta 5G Kotinetti tuli tarjolle juuri sopivaan aikaan. Mobiiliteknologiaan uskova Petteri Makkonen perheineen innostui vaihtoehdosta heti. Ilman pandemian lisäämää hyvien verkkoyhteyksien vaatimustakin pätkivät yhteydet ja jatkuva ruuhka verkossa oli harmittanut. Myös ajatus parempilaatuisesta tv-kuvasta nettiyhteydessä kiinnosti. Televisiota perhe oli aiemmin katsonut antennin kautta
“Nopeudet olivat meillä 4G-mobiilireitittimellä jaettuina parhaimmillaan 20–30 mbit/s ulos ja 5 mbit/s sisään. Televisiota katsoessa yhteys usein pätki ja yhteys reitittimeen oli luotava yhä uudelleen”, Petteri sanoo.
5G Kotinetti ja reitittimet asennettiin hetkessä ja nopeus kymmenkertaistui
Kolmikerroksiseen vanhaan taloon oli ollut vaikea saada joka huoneessa yhtä hyvin toimivaa verkkoa. 5G Kotinetti ja mesh-reitittimet toivat kerralla muutoksen ja nopeasti.
“Asentamiseen ei kulunut juuri aikaa. Paikka ulkoreitittimelle katsottiin talon signaalin kannalta suotuisimmasta kulmasta. Kuopion Särkiniemessä lähin 5G-tukiasema on 300 metrin päässä. Kolme sisäreititintä asentuivat lähes itsestään alle 15 minuutissa”, Petteri Makkonen kuvailee.
Perheen abiturientti Peetu Makkonen, 17, mittaili heti tuloksia ja heti 300–400 mbit/s nopeuksia, parhaimmillaan jopa 500–600 mbit/s. Verkon kuuluvuus on nyt erinomainen joka huoneessa ja nopeudet kymmenkertaiset entiseen verrattuna. Signaali riittää jopa talon teräsbetonilattian alla olevaan kellarikerrokseen, jonne aiemmin on ollut vaikea saada toimivaa yhteyttä.
“Nyt voi televisiota katsoa vaikka painoja nostellessa kellarin kuntosalissa. Kuvanlaatu on myös parantunut”, Petteri iloitsee.
5G sujuvoittaa arjen asioiden hoitamista verkossa
Perheen nuoret, Peetu, Maiju, 16 ja Miitta, 14, käyttävä verkkoa some-palveluissa kännykästään. Kaikilla lapsilla käytössä on Instagram ja Snapchat. Maiju ja Miitta ovat paljon myös Tiktokissa. Vaikka kännykän yhteys riittää some-palveluihin, kaikki ovat huomanneet, että 5G:n myötä yhteys on kannattanut jo napata kodin wifistä sillä kaistaa riittää.
“Meillä on verkossa viisi tietokonetta ja kännykkää, kolme televisiota, pleikkari ja muutama tabletti. Nyt kaikki mahtuvat linjoille, eikä kukaan tipu tai joudu lähtemään kodin verkosta huonojen yhteyksien takia”, Petteri iloitsee.
Maiju uskoo, että jos syksyllä mennään taas etäopetukseen, nyt videoyhteydessä voisi olla myös itse. Keväällä video-opetuksessa kuvaa jakoi lähinnä vain opettaja ja silloinkin Maiju katsoi sitä useimmiten oman kännykkäyhteyden varassa. Netin pätkiessä, pätki myös opettajan ääni.
Perheen äiti ja luokanopettaja Marika Makkonen, 47, piti keväällä omille kolmasluokkalaisilleen videoyhteydessä tunteja usean kerran päivässä. 4G:ssä kuva pätki, joten 5G oli tervetullut:
“Hoidan muutenkin asioita todella paljon verkossa. Pankki, verkkokaupat ja tiedon haku. Kaikki tapahtuu nykyään netissä. Nuorimmainen Miitta teki esimerkiksi verkossa kasvion. Kaikki tietojen ja sivustojen lataukset ovat nyt huomattavasti nopeampia kuin ennen.”
Makkoset on yksi niistä monista perheistä*, jotka miettivät erilaisia verkossa toimivien iOT-laitteiden hankintaa. Nyt kun yhteydet toimivat hyvin, ne ovat entistä ajankohtaisempia.
“Olemme harkinneet verkossa ohjattavan ilmalämpöpumpun hankintaa. Myös netin yli toimivat valvontakamerat kiinnostavat”, Petteri kertoo.
5G toi sujuvuutta television livelähetyksiin ja pelaamiseen
Pesäpallo kiinnostaa koko perhettä. Vanhimmainen Peetu pääsi loppukaudesta pelaamaan muutaman Superpesis-pelin, joita katsottiin Ruutu+-palvelusta. Perhe on muuttanut Kuopioon Siilinjärveltä, joten Siilinjärven Pesiksen pelejä seurataan tiiviisti ja pesäpalloa muutenkin niin Superpesiksen livelähetyksistä kuin tulospalvelusta.
“Tuloksia seuratessa 4G:n hitaus tuli hyvin esille. Saatoimme nähdä jo tulokset Pesäpallon tulospalvelussa kun televisiossa vielä jumitti tieto.
Petterin mukaan nyt voi huoletta katsoa suoratoistopalveluita hyvällä kuvanlaadulla vaikka kaikista kolmesta televisiosta. Aiemmin verkossa ei pysynyt edes kaksi televisiota yhtaikaa.
Verkkopelaamisessa tärkeän pingin paraneminen on myös noteerattu.
“Pelaan pleikkarilla NBA:ta ja NHL:ää verkon yli. Ennen ruutu saattoi jäätyä täysin pelatessa tai tapahtumat edetä pahalla viiveellä. Nyt ping on huomattavasti parempi ja pelaaminen sujuvaa”, Peetu kertoo.
Perheen ilo on kantautunut jo naapurustoon. Naapurikin on jo käynyt katsomassa, millaisia nopeuksia 5G voisi heillekin tarjota.
*Elisan teettämästä Näin Suomi kommunikoi -tutkimuksesta selviää, että yhä useampi suomalainen on kiinnostunut kodin älylaiteratkaisuista.
Lue lisää 5G Kotinetti kokemuksia:
5G Kotinetti pisti vauhtia vantaalaisen Jylhän perheen verkkoon
5G Kotinetti toi nopean nettiyhteyden ja toimivan sisäverkon täyskivitaloon