Ostoskori on tyhjä
Muista nämä kun lähdet matkalle
1.6.2022 · Vinkit
Mietityttääkö puhelimen käyttö ulkomailla? Näiden vinkkien avulla saat laitteestasi eniten hyötyä ja iloa irti reissun päällä.
Teksti: Olli-Pekka Komonen
1. Uskaltaako ulkomailla käyttää nettiä?
Roaming eli verkkovierailu oli pitkään paha peikko ulkomaille lähtiessä, koska vaarana olivat kovat lisämaksut datakäytöstä. Hinnat ovat kuitenkin laskeneet merkittävästi, etenkin EU-maissa. Ennen matkalle lähtöä kannattaa joka tapauksessa tutustua kohdemaan puhelu- ja datansiirtohintoihin.
Datan käytölle on mahdollista asettaa myös rajoja. Esimerkiksi Elisan liittymissä on automaattisesti päällä EU Datavartija -ominaisuus, joka poistaa ulkomaan tiedonsiirron käytöstä, kun dataa on käytetty 62 euron edestä. Jos tarvetta datakäytölle on tämänkin jälkeen, voi datan halutessaan kytkeä takaisin päälle. Monien puhelimien asetuksista datankäyttöä voi tarkkailla myös itse.
Tutustu myös Elisan Reissunettiin, jonka avulla voit säästää merkittävästi ja surffailla huoletta myös kaukomailla.
2. Voiko reissussa katsoa videoita ja pelata verkkopelejä?
Videopalveluiden käyttäminen kuluttaa suuret määrät dataa: gigatavuja megatavujen sijasta. Tämän vuoksi niiden katsomista mobiiliverkossa kannattaa harkita tarkkaan.
Peleissä tilanne vaihtelee: monet nuorison suosimat online-kännykkäpelit vievät noin 10 megatavua 1–2 tunnissa, mutta kaikki pelit eivät edes vaadi datayhteyttä. Ennen matkaa on siis hyvä selvittää, millaisia pelejä lapset haluavat kännykällä pelata. Pelien päivityspaketit voivat olla kymmeniä tai jopa satoja megoja.
Jos haluaa katsella päivittäin elokuvia tai videoita verkosta ja matkakohteessa on tarkoitus viipyä pitkään, voi olla hyvä ratkaisu hankkia paikallinen SIM-kortti. Sen dataliikennettä voi jakaa joko yhdestä puhelimesta tai erillisellä mobiilireitittimellä, jonka voi hankkia jo ennen reissuun lähtemistä.
3. Mitä kannattaa ladata etukäteen?
Puhelimen käyttö ulkomailla helpottuu, kun lataat matkakohteiden kartat puhelimeen valmiiksi ennen reissua. Tämä on suositeltavaa, sillä karttatiedostojen koot ovat satoja megatavuja.
Myös viihdepuoli kannattaa hoitaa etukäteen. Suuri osa mobiilipeleistä toimii mainiosti ilman nettiyhteyttä, ja e-kirjoja voi ladata laitteille valmiiksi. Google Playsta ja Applen AppStoresta löytyy myös kasapäin elokuvia ja tv-sarjoja pieniä matkalaisia viihdyttämään.
4. Entä jos puhelin varastetaan?
Lähes kaikki modernit älypuhelimet tarjoavat mahdollisuuden paikantaa ja lukita puhelin valmistajan nettipalvelun kautta. Jo ennen matkalle lähtöä kannattaa kokeilla kotona paikantamista ja säätää puhelimen ja palvelun asetukset kohdilleen. Mikäli haaveri tapahtuu ja luuri näyttää viipottavan pitkin suurkaupungin takakujia, voi puhelimen sisällön pyyhkiä yhdellä napinpainalluksella ja näin estää omien tietojen päätymisen taskuvarkaiden haltuun.
Applen laitteilla paikannus ja lukitus tehdään Find My iPhone -sovelluksella toisella mobiililaitteella. Android-puhelimilla ja tableteilla se tehdään Googlen Android Device Manager -sivulla, ja Windows Phone -puhelimilla Microsoft-tilin Laitteet-valikossa.
Muista myös jo ennen matkalle lähtöä vaihtaa puhelimesi PIN-koodi ja asettaa näytön lukitus päälle. Ilmoita mahdollisesta varkaudesta aina operaattorillesi ja sulje liittymäsi tilapäisesti.
Lue lisää toimintaohjeita täältä.
Opasta lasta jo ennen matkaa
Kun lähdet lasten kanssa lomamatkalle, kertaa tärkeimmät turvallisuussäännöt heti matkan alussa.
- Puhelinta ei kannata säilyttää takataskussa tai repun sivulokerossa.
- Säilytä puhelinta aina joko housujen etutaskussa, repun sisällä salalokerossa tai omassa kädessä.
- Puhelinta tai tablettia ei pidä koskaan jättää pöydälle vartioimatta esimerkiksi ravintolassa vessassa käynnin ajaksi.
- Oman puhelimen lainaaminen vieraalle ei ole hyvä idea.
- Jos laite varastetaan, tarvitset sen IMEI-koodia. Kirjaa se itsellesi muistiin, samoin kuin tärkeimmät puhelinnumerot.
Lue myös:
Elisan roaming-hinnat ja ajankohtaista tietoa ulkomaille matkustaville