Äänikirja on oiva kumppani lenkille

Juoksijavaikuttaja Joonas Laurila on löytänyt äänikirjoista rytmittäjän juoksulenkeille ja helpotusta lasten nukuttamiseen.

TEKSTI: HANNA KANGASNIEMI KUVAT: ANTTI MUTKA

Äänikirjat voivat auttaa juoksijaa sovittamaan askeleensa aerobisen harjoittelun vaatimaan rauhalliseen tahtiin paremmin kuin musiikki. Ainakin näin uskoo juoksijavaikuttaja ja kirjailija Joonas Laurila, 35, jolta on juuri ilmestynyt omaelämäkerrallinen kirja Juoksijan järki.

Laurila on intohimoinen juoksija ja juoksee käytännössä aina napit korvilla.

“Aiemmin kuuntelin paljon musiikkia. Musiikki on monille juoksijoille hyvä kirittäjä, joka pistää vauhtia juoksuun. Moni juoksee kuitenkin liian kovaa, kun 85 prosenttia harjoittelusta pitäisi olla kevyttä aerobista harjoittelua. Kirjan verkkaisempi tahti pitää juoksemisenkin vauhdin aisoissa mutta antaa silti hyvää viihdettä lenkillä. Äänikirjojen ja podcastien kuuntelusta onkin tullut nouseva trendi juoksijoilla, varsinkin pidempään juosseilla”, Laurila kertoo.

“Äänikirja pitää vauhdin maltillisena mutta se on myös hyvää seuraa, jos lenkit kestävät jopa tunteja. Joskus tekee mieli juosta vielä hiukan pitempään, että saa luvun loppuun”, Laurila sanoo. Samaa vaikutusta ei ole musiikilla.

Elämäkerrat parasta juoksuseuraa

Joonas Laurila on kirjojen ystävä, niin painettujen kuin sähköisten kirjojenkin. Hänellä on usein 3–4 kirjaa kesken yhtaikaa. Poliittisen historian opiskelijan yöpöydältä löytyy muun muassa massiivinen opus toisen maailmansodan historiasta. “Sitä pitää lukea hiukan kerrallaan, koska asia on niin painavaa.”

“Luen tällä hetkellä myös Niken perustajan muistelmia. Elämäkerrat ja muistelmat kiinnostavat muutenkin, koska oma esikoiskirjanikin on omaelämäkerrallinen. Elämäkerrat ja muut tietokirjat ovat juuri hyviä juoksulenkille. Niissä ei tunnelmoida samalla tavalla kuin kaunokirjallisuudessa”, Laurila pohtii.

“Kirjat kannattaa valita juoksulenkin tyylin mukaan. Niin kirjoja kuin lenkkejäkin on pitkiä, kevyitä ja nopeatahtisia”, Laurila vinkkaa.

Lapsia nukuttaessa kuunnellaan kaunokirjallisuutta

Pienten lasten isä viettää paljon aikaa myös lastenhuoneessa, usein illalla, kun on nukuttamisen aika. Voi vierähtää useampikin tovi ennen kuin Laurilan ja ruokakirjailija Hanna Gullichsenin vuoden ikäiset kaksoset nukahtavat.

“Pimeässä huoneessa ei voi oikein lukea paperista kirjaa, mutta äänikirjaa voi kuunnella. Tärkeäintä on olla läsnä. Minulla on usein toisessa korvassa nappi, josta voin kuunnella jotain kirjaa. Illalla voi rauhoittua kaunokirjallisuuden seurassa. Dekkareita tosin mieluummin luen kuin kuuntelen. Jens Lapidus on yksi suosikkeja. Kuuntelemisen suhteen poikkeuksena mieleen nousee Carlos Ruiz Zafónin mystistä tunnelmaa tihkuvat kirjat, joita voin kuunnellakin. Ne eivät ole perinteisiä dekkareita.”

“Kuuntelen kirjoja myös ennen nukkumaan menoa, mutta silloin ongelma on, että saatan nukahtaa kesken kirjan ja aamulla on vaikea sanoa, mihin kohtaan kirjaa jäin”, Laurila sanoo ja nauraa.

Syövän jälkeen elämään tasapaino

Laurilan kirja Juoksijan järki kertoo siitä, miten löytää tasapaino elämään. 18-vuotiaana harvinaiseen jalkaterän syöpään sairastunut Laurila oli menettää jalkansa, kun hänelle tarjottiin amputointia vaihtoehtona. Hän joutuikin käymään läpi kovan koulun tehdessään valintoja, kun elämälle piti sairauden keskellä löytää suunta ja välttää samalla kyynisyyttä.

“Elämässä kaikki ei saa keskittyä yhden asian ympärille tai tulee romahdus. On löydettävä tasapaino kaikkien elämän tärkeiden asioiden kesken. Asiat saattavat vaihdella elämäntilanteen mukaan, mutta tärkeää on tasapaino”, Laurila miettii.

Joonas Laurilan äänikirjasuosituksia

Lenkkeilyyn Tommi Kovasen ja Jenny Rostainin Kuolemanlaakso

Lasten nukuttamiseen Jens Lapiduksen Top dog.

Bussimatkoille Karo Hämäläisen ja Alex Stubbin Alex

 

Joonas Laurila on kirjailija ja juoksuvaikuttaja, jolta on 5.10.2017 ilmestynyt omaelämäkerrallinen kirja Juoksijan järki. Kirjan voi tilata luettavaksi tai kuunneltavaksi Elisa Kirjasta.

E-kirja Äänikirja

Tutustu Elisa Kirjan valikoimaan täältä.