Enni Rukajärvi: Äänikirja on hyvä matkatoveri

Äänikirjoja kuuntelemalla pääsee hetkeksi pois arjesta. Niiden avulla voi myös kehittää itseään.

Teksti: Leena Filpus Kuvat: Mikko Marjakangas

Lumilautailija Enni Rukajärven kalenteriin kertyy vuodessa yli 200 matkapäivää. Kilpailuja ja harjoituksia on ympäri maailman, joten hän saa istua kyllikseen lentokoneessa ja viettää aikaa hotellihuoneissa.

”Etenkään väsyneenä ei välttämättä jaksa lukea, mutta kuunnella voi aina. Usein minulla onkin lentokoneessa kuulokkeet korvilla. Kuuntelen kirjoja kännykästäni myös autolla ajaessa”, Enni Rukajärvi sanoo.

Faktaa ja fiktiota

Rukajärven kirjavalinnat kuvaavat pitkälti sitä, mikä hänen elämässään on pinnalla juuri nyt. Kirjoista on hyvä ammentaa tietoa kehittyäkseen ammattiurheilijana.

Toisaalta kirjat ovat ajanvietettä ja sopiva rentoutumiskeino.

”Kirjaa kuunnellessa voi ikään kuin pistää aivot narikkaan ja unohtaa urheilun ja kilpailemisen jännityksen. Aivot saavat lepohetken.”

Rukajärvi on huomannut valitsevansa kuunneltavaksi yhä enemmän faktaa fiktion sijaan. Siitä on jo aikaa, kun 27-vuotias on viimeksi opiskellut mutta oppiminen kiehtoo:

”En ole opiskellut lukion jälkeen, joten uuden oppiminen ja itsensä sivistäminen kiinnostavat. Juuri nyt historiaan ja yhteiskunnan kehitykseen liittyvät asiat ovat minusta mielenkiintoisia. Jossain vaiheessa olisi myös kiva jatkaa opintoja”, Enni Rukajärvi sanoo.

Enni Rukajärven äänikirjavinkit

  1. Aki Hintsa: Voittamisen anatomia

”Aki Hintsa auttoi F1-kuljettajia kehittymään mestareiksi. Kirja on mielenkiintoinen, sillä aihe liittyy niin vahvasti omaan tekemiseeni urheilijana. Huipulle päästäkseen ja siellä pysyäkseen kaikkien osa-alueiden on oltava kunnossa: fyysisen ja henkisen suorituskyvyn ja elämän kokonaisvaltaisesti. Ei riitä, että vain treenaa. On osattava myös levätä ja syödä kunnolla. Elämässä pitää olla muutakin kuin urheilua.”

Voittamisen anatomia


2. Paolo Coelho: Alkemisti

”Kirja on kertomus andalusialaisesta paimenesta, joka lähtee toteuttamaan unelmaansa ja oppii kuuntelemaan sydäntään. Minua kiinnostavat tällaiset self help -kirjat, joista saa ideoita ja työkaluja itsensä kehittämiseen ja oman tien löytämiseen. Tämän avulla voi oivaltaa, mikä on se oma juttu ja mitä elämältään ylipäätään haluaa.”

Alkemisti


3. Paula Hawkins: Nainen junassa

”En ole pitkään aikaan lukenut tämäntyyppistä jännäriä. Tarina naisesta, joka sotkeutuu junan ikkunasta näkemänsä pariskunnan elämään, on todella koukuttava. Kun kirjaa on kerran aloittanut kuuntelemaan, sitä ei voi lopettaa. Tämä on loistavaa matkalukemista. Toimii hyvänä ajatusten nollauskirjana silloin, kun ei halua miettiä liian syvällisiä.”

Nainen junassa


4. Lee Child: Kovassa koulussa

”Olen lukenut Jack Reacher -jännäreitä aiemmin englanniksi. Tämä on jo sarjan 21. osa. Sarja on hauskaa matkalukemista. Kirjat ovat hyvin tehtyjä, tarinat jännittäviä ja näissä on erikoisia tilanteita. Hyviä kirjoja rentoutumiseen, mutta eivät nämä ihan hömppääkään ole.”

Kovassa koulussa


5. Yuval Noah Harari: Sapiens: Ihmisen lyhyt historia

”Kirjaa ei ole vielä äänikirjana suomeksi, mutta aloin lukea tätä e-kirjana. Kirja kertoo siitä, mistä ihminen on lähtöisin, miten olemme kehittyneet ja miksi ihmisestä on tullut hallitseva eläin. Ihmisen kehityshistorian vaiheet käydään hyvin monipuolisesti läpi aivan alusta nykyhetkeen asti. Monilla on ihmisen kehityksestä vääriä käsityksiä. Kirja on todella mielenkiintoinen.”

Sapiens. Ihmisen lyhyt historia (e-kirja)

Sapiens ruotsiksi (äänikirja)

Tutustu Elisa Kirjan valikoimiin.