JVG:n musavideo on huikea 51 laitteen jouluikkuna-installaatio

Elisa Kulman jouluikkuna näyttää tänäkin vuonna jotain poikkeuksellista.

Teksti: Hanna Kangasniemi ja Osku Kannisto.
Kuvat: Nina Miettinen

Eurolava kohoaa kuvaushissin nokassa korkeuksiin ja sen päällä istuskelee Jare. Kohta perään hinataan köyden päässä roikkuva VilleGalle, joka nappaa kaveriaan jaloista. Kamerat ja mikit valmiina, hiljaisuus ja kuvaus!

Tekeillä on kohtaus Älä jätä roikkuu -musiikkivideoon, eikä ihan mihin tahansa videoon vaan ennennäkemättömään multimediateokseen, jonka lopputulos on nähtävissä Elisa Kulman jouluikkunassa.

Jare ja VilleGalle eli JVG valmistautuvat Älä jätä roikkuu -musiikkivideon kuvauksiin.

Kyseessä on musiikkivideo, jonka esitystapa on jo teos itsessään: 51 päätelaitteen baletti, jossa Jare ja VilleGalle eli JVG liikkuu sulavasti näyttöruudulta ruudulle ja näytöt puolestaan tanssivat oman koreografiansa mukaan.

“Vähän on tilanne päällä.” Jare ja VilleGalle heittävät repliikkinsä kuvauksissa, taivaissa roikkuen. Ison studion seinä on vuorattu vihreällä kankaalla. Kyseessä on niin sanottu green screen. Vihreä taustakangas mahdollistaa sen, että taustalle voidaan vaihtaa toinen kuva editointivaihessa. Tässä tapauksessa se on tietokonegrafiikalla toteutettuja kuvitteellisia paikkoja, joissa esiintyjät liikkuvat.

Kuvaus on aika fyysistä ja kohta on tauon paikka. Edellisen päivän kuvauksissa meni 10 tuntia. JVG:n duo heittäytyy hetkeksi vapaalle ja Jare kaivaa esiin Rubikin kuution ja ratkoo sen varmoin ottein: “Parissa minuutissa onnistuu”, hän sanoo, kun häneltä udellaan ratkaisunopeutta.

Green screen eli vihreä taustakangas mahdollistaa sen, että taustalle voidaan vaihtaa toinen kuva editointivaihessa.

100 ihmisen rakentama musavideo

“Idea 51 näytössä liikkuvaan musavideoon syntyi tiiviin ideoinnin pohjalta. Vastaava ei ole maailmalla tehty. Toteutus syntyi ideasta valmiiksi kuukaudessa ja vaati ainakin 100 ihmisen työpanoksen”, kertoo Toni Tiusanen, mainostoimisto Bob the Robotin luova johtaja ja on yksi idean isistä.

“Video kertoo kaveruudesta ja tarina toisiaan etsivistä kaveruksista kasvaa laitteelta toiselle kulkevien kuvien ja kavereiden mukana ja päätelaitteiden liikkeet tukevat tarinan kulkua”, Tiusanen selittää.

Teoksessa on 25 tablettia, 24 puhelinta ja kaksi televisiota kiinnitettynä tarkoille paikoilleen valtavaan yli kaksi metriä korkeaan metallikehykseen.

Videokokonaisuutta varten piti rakentaa valtava kehikko, johon kiinnitetyissä laitteissa tarina kulkee. Kyseessä on varsinainen palapeli, joka ei jää kauaksi Jaren Rubikin kuutiosta.

Teoksen 25 tablettia, 24 puhelinta ja kaksi televisiota on kiinnitetty tarkoille paikoilleen valtavaan yli kaksi metriä korkeaan metallikehykseen. Keskiosan televisiot ja muutama tabletti liikkuvat teoksen edetessä.

Jokaiselle ruudulle on kuvattu omat videonsa ja JVG:n laulajat liikkuvat ruuduilla tarkan suunnitelman mukaisesti.

Musateoksen toiminnasta vastaa tehtävään ohjelmoitu mediapalvelin. Ruuduissa näkyvien videoiden näyttäminen synkronoidaan tarkasti kohdalleen langattomasti verkon yli. Palvelin huolehtii videoiden ohella televisioiden ja tablettien liikkeistä musiikin ja videoiden tahtiin.

Elisa Kulman jouluikkunaa  voi käydä ihmettelemässä joulukuun loppuun asti osoitteessa Aleksanterinkatu 19.

Noin neljä minuuttia kestävä videospektaakkeli käynnistyy Kulman näyteikkunassa, kun kahta ikkunan käynnistysnappia painaa samaan aikaan.

Lopputulos onkin sitten viihdettä parhaimmillaan. Monen ruudun hyödyntäminen tuo tarinankerrontaan uusia ulottuvuuksia, joissa oivalluksia ja katsottavaa riittää.

”Elisa Kulman tehtävänä on nostaa esiin viihtymiseen, kulttuuriin ja teknologiaan liittyviä ajankohtaisia teemoja ja toimia alustana uusille innovaatioille. Halusimme luonnollisesti myös jouluikkunamme todentavan tätä maailmaa, kuvailee Elisan kuluttajaliiketoiminnan markkinointijohtaja Tiina Kuusisto.

Elisa Kulman jouluikkuna sijaitsee osoitteessa Aleksanterinkatu 19 joulukuun loppuun asti.

Teoksesta on kuvattu myös musiikkivideo, joka avaa jouluikkunan idean. Itse teos kannattaa kuitenkin kokea paikan päällä.