Millainen liittymä lapselle? Näin valitset oikein

Millainen lapsen ensimmäisen oman puhelinliittymän pitäisi olla? Lue parhaat vinkit koululaisen liittymän valitsemiseen.

Teksti: Hanna Kangasniemi

 

1. Ekaluokkalainen tarvitsee jo nettiyhteyttä

Ensimmäinen puhelin hankitaan yleensä ekaluokkalaiselle. Usein puhelin hankitaan jo muutama kuukausi ennen koulun alkua, jotta sen käyttöä ehtii harjoitella. Hyvä vaihtoehto ensipuhelimeksi on myös SIM-kortilla varustettu kellopuhelin, johon saa oman 4G-liittymän.

Ekaluokkalaiselle riittää yleensä käytön mukaan veloitettava liittymä, sillä alakouluikäiset eivät juuri tekstiviestejä lähettele ja puheluidenkin määrä on vähäinen. Rajaton nettiyhteys on kuitenkin hyvä olla – Whatsappin avulla yhteydenpito sujuu näppärästi ja netin avulla voi tarvittaessa paikantaa lapsen tai eksyksissä olevan laitteen.

2. Isompi koululainen kaipaa lisää nopeutta

Muutaman kouluvuoden jälkeen lasten mobiilidatan käyttö kasvaa tilastojen mukaan räjähdysmäisesti. Dataa kuluu ennen kaikkea videoiden katsomiseen ja latailuun. Yhden Youtube-videon katsominen voi viedä äkkiä 30−50 Mt. Myös somen, pelien ja sovellusten käyttö sekä kuvien lataaminen lisääntyy iän karttuessa ja kasvattaa käytettyä datamäärää.

Isommalle koululaiselle on hyvä hankkia liittymä, jossa on ennen kaikkea nopea nettiyhteys, sillä videoiden katselu ja jakaminen on yläluokkalaisten peruskauraa, eikä videoiden pätkiminen ole kivaa. Videoiden katselu, somen käyttö ja nettisurffailu sujuvat vauhdikkaasti ja huolettomasti 4G tai 5G-liittymällä – puheluiden ja tekstiviestin määrä on vähäinen, mutta fiksuin vaihto isommalle koululaiselle on silti yleensä rajaton liittymäpaketti.

3. Välty yllätyksiltä

Maksullisten palvelunumeroiden esto on ehdoton pienillä lapsilla. Vaikka lapsi ei itse soittaisi edes vahingossa maksulliseen numeroon, joku voi saada puhelimen haltuunsa ja ostaa sillä esimerkiksi limsaa automaatista, jos esto ei ole voimassa.

Liittymään on mahdollista asettaa myös erilaisia saldorajoja – näin vältyt yllättäviltä laskuilta. Rajojen lähestymisestä tulee tekstiviestimuistutus, jonka voi ohjata myös suoraan vanhemman puhelimeen. Puheluita ja nettikäyttöä voit seurata helposti myös OmaElisassa.

Helpoin ratkaisu on hankkia rajaton liittymä, jonka kuukausimaksuun kuuluu rajattomasti puheluita, tekstiviestejä ja nettikäyttöä kotimaassa, Pohjolassa ja Baltiassa sekä reilusti käyttöä EU- ja ETA-alueilla. Tällöin kuukausikustannus on aina etukäteen tiedossa eikä yllätyksiä tule. Ulkomaan reissulla lapsen puhelimen käyttöä on kuitenkin hyvä seurata, sillä esimerkiksi videoiden katselu saattaa kuluttaa datapaketin yllättävän nopeasti. Käyttörajoitus varmistaa turvallisen puhelimen käytön myös reissussa.

4. Turvallista arkea puhelimen kanssa

Lapsen puhelin kannatta suojata viruksilta – Elisa Turvapaketin avulla voit suojata pienen koululaisen nettikäyttöä ja suodattaa ikärajojen mukaan haitallista sisältöä. Turvapaketin avulla voi myös paikantaa eksyneen lapsen tai kadonneen laitteen sekä rajoittaa puhelimen päivittäistä käyttöaikaa.

Itsenäistä kulkemista harjoittelevaa pientä lasta voi seurata seurata myös Google- tai iCloud-tilin ja paikannuksen avulla, jos on antanut niille luvat seuraamiseen.

5. Puhelimeen on hyvä tutustua yhdessä lapsen kanssa

Liittymä on parhaimmillaan, kun puhelinta osaa käyttää oikein. Lapsen kanssa on hyvä asentaa yhdessä tarpeelliset numerot ja sovellukset sekä opetella puhelimen käyttöä ja sopia käytön pelisäännöistä. Puhelimen käytön turvallisuutta voi lisätä vaihtamalla heti pin-koodin ja asettamalla suojakoodin ja/tai muun tunnistautumisen, kuten sormenjälkitunnistautumisen.

Tutustu lapsille sopiviin liittymiin

Näin teet lapsen puhelimenkäytöstä turvallista

Kellopuhelin lapsen ensipuhelimena

Vinkit antoi Ville Rytkönen, Business Manager, Matkapuhelinliittymät, Elisa Oyj

Artikkeli on kirjoitettu 2019 ja päivitetty kesäkuussa 2022.