Ylituomarilla on koko kirjasto puhelimessa

Baba Lybeckillä on jatkuvasti noin 80 kirjaa mukanaan – puhelimessa.

Teksti: Leena Virtanen

”Päädyin sähkökirjojen pariin alunperin iPhonen ansiosta. Kirjoista kiinnostuneena tutustuin heti iBooksin tarjontaan ja riemastuin, kun huomasin, että tarjolla oli valtava joukko klassikoita aivan ilmaiseksi. Sitä kautta päädyin nopeasti muihinkin sähkökirjoja myyviin nettikauppoihin.

Tällä hetkellä mukanani kulkee jatkuvasti melkein 80 kirjaa puhelimeen ladattuna, ja pystyn lukemaan niitä missä ja milloin vain”, kertoo Baba Lybeck, Uutisvuodon ylituomari.

Viisi tilannetta, joissa lukulaite on lyömätön

Matkoilla. Lomalla luen erityisen paljon. Siksi on hienoa, että saan kuljetettua mukanani koko kirjaston ilman, että matkalaukun paino kasvaa.

Sängyssä. Haluan aina lukea ennen kuin nukahdan. Mieheni taas haluaa sammuttaa valot heti. Lukulaite auttaa, sillä siitä ei tule lainkaan niin paljon valoa kuin yöpöydän lampusta.

Joukkoliikennevälineissä. Saan työmatkat tuntumaan huomattavasti mukavammilta, kun pääsen syventymään hyvään kirjaan.

Jonottaessa. Tasaisin välein joudun tilanteisiin, jossa minun pitää odottaa pitkään tai jonottaa. Aika kuluu paremmin, kun kaivan puhelimen esille taskusta ja ryhdyn lukemaan kaunokirjallisuutta. Stressi ja ärtymys haihtuu samantien.

Tiiliskiven parissa. Erityisen paksujen (yli 900 sivun) kirjojen lukemiseen lukulaite on paras. Paksut kirjat painavat, ja ne kuluvat laukussa pilalle. Esimerkiksi Miki Liukkosen kaunis kirja O on edennyt hyvin hitaasti juuri sen vuoksi, etten halua kantaa sitä mukanani. Paul Austerin tiiliskivi 4321, puolestaan kulkee mukana kaikkialle, aluksi sähkökirjana ja myöhemmin myös kirjailijan itsensä lukemana äänikirjana. Kirjahyllystä löytyy toki ihan perinteinenkin versio, kirjailijan henkilökohtaisella signeerauksella varustettuna.

Elisa Kirjasta voi ladata myös ilmaisia klassikkoteoksia. Niitä löytyy palvelusta yli 400 kappaletta e-kirjoina ja lisäksi joitain äänikirjoja. Sähkökirjoihin tutustuminen on helppo aloittaa kokeilemalla palvelua ilmaisilla kirjoilla.