Junnut kysyivät, mitä Jari Litmanen vastasi?

Mitä jalkapallojuniorit haluavat kysyä Suomen menestyneimmältä jalkapalloilijalta? Jari Litmanen pääsi vastaamaan junnujen kiperiin kysymyksiin.

Teksti: Sanni Jokinen, kuva: Paula Virta

 

Elämäkertakirjansa juuri julkaissut jalkapalloilija Jari Litmanen tietää olevansa edelleen esikuva lukemattomille suomalaisille junioripelaajille.

”Onhan minullakin ollut esikuvia. Kyllä minä pidän itseäni esimerkkinä tuleville pelaajille ja sukupolville”, Litmanen totesi torstaina kirjansa Litmanen 10 julkaisutilaisuudessa.

Litmasen oma jalkapalloura alkoi Lahden Reippaan riveissä. Litmanen sai ensikosketuksen jalkapalloon jo ennen kuin oppi kävelemään.

”Jalkapallo on ollut vahvasti mukana elämän alkuhetkistä asti. Äiti ja isä pelasivat jalkapalloa, ja siellä minä sotkin mukana harjoituksissa ja peleissä äidin joukkueen maskottina.”

Tyyliä Litmanen kuvaa brasialaiseksi: palloa pelataan pikkupojasta hamaan loppuun asti.

”Aloin pelata jalkapalloa, koska pikkupojan silmin se oli kivaa. Sellaisena olen yrittänyt sen pitää näihin päiviin asti.”

Mutta millaisia vinkkejä Litmanen antaisi tämän päivän juniorifutareille? Kokosimme junnupelaajilta tärkeimpiä kysymyksiä Suomen kaikkien aikojen menestyneimmälle jalkapalloilijalle. Kysymykset kerättiin helsinkiläiseltä HJK Arabianranta 07 -joukkueelta ja keravalaiselta Keravan Pallo -75:n 04-joukkueelta. Lue tästä, mitä Litti vastasi:

 

Miten tullaan mestariksi?

”Jos haluaa tulla hyväksi jalkapalloilijaksi tai urheilijaksi ylipäänsä, se vaatii valtavasti harjoittelua ja työntekoa.”

 

Miten ja kuinka paljon harjoittelit taitojasi nuorena?

”Paljon. En ihan tarkkoja tuntimääriä tai kertamääriä muista. Mutta esimerkiksi kesälomalla joka päivä piti päästä kentälle, ja monta tuntia siellä oltiin, kolmekin kertaa päivässä, kolmesta kuuteen tuntiin. Välillä piti vain käydä tankkaamassa: syömässä ja vähän juomassa.”

 

Mikä on lempijengisi?

”Niitä on ollut todella monta. Ensimmäinen oli tietysti Lahden Reipas, jossa isäni ja äitini pelasivat. Minä vähän niin kuin synnyin ja kasvoin siinä joukkueessa. Ja Liverpool, sitä seurasin tosi tarkkaan. Se oli ensimmäinen jengi Reippaan lisäksi. Kun vähän kasvoin ja rupesin jalkapalloa ymmärtämään, niin Ajaxista ja Barcelonasta tuli suosikkiseuroja. Ja sitten, kun Diego Maradona pelasi Napolissa, niin se oli yksi. Ja kun AC Milan oli niin hyvä ja sillä oli niin hyviä pelaajia, minusta tuli AC Milan -fani. Itse asiassa niitä lempijengejä oli aika paljonkin sitten loppujen lopuksi.”

 

Minkä merkkinen pallo on paras?

”Niitäkin on ollut paljon matkan varrella. Kun olin ihan pikkupoika, oli sellainen kuin Mitre Multiplex. Sain isältä sellaisen pallon, ja sillä harjoiteltiin tosi paljon. Luulen, että se kulahti puhki sitten loppujen lopuksi. Se oli nurmipallo, eli hiekalle ja tekonurmelle piti olla eri pallot. Tekonurmipallo – sekin kulahti. Ja hiekkakenttäpallo – sekin kulahti. Piti sitten aina osaa lisää palloja.”

 

Kuka on lempipelaajasi?

”No niitäkin on ollut paljon. Ehkä kaikkein eniten lempipelaaja on Lionel Messi. Messi on niin hyvä, että siltä voi odottaa koko ajan uusia juttuja. Ja vaikka tulisi vanhojakin juttuja, Messi on niin hyvä, että se yllättää. Messi pystyy tekemään niitä samoja juttuja, vaikka kaikki tietävät, mitä se tulee tekemään.”

 

Mikä on ollut paras maalisi?

”Ensimmäinen maali, jonka tein miesten tasolla, on jäänyt eniten mieleen. Se oli hiekkakentällä vuonna 1988 Lahden Reippaan paidassa Oulun Työväen Palloilijoita vastaan. Oli vähän lumisadetta ja räntää ja kenttä oli osittain jäässä, eli oli aika hankalat olosuhteet. Me voitettiin se sillä yhdellä maalilla, 1-0.”

 

Kun olit koulussa, mitä teit välitunneilla?

”Kun olin ala-asteella, me liikuimme joka välitunnilla. Joku otti aina jalkapallon mukaan, ja me pelattiin välitunneilla. Ja talvella, jos sinä päivänä oli koulussa hiihtoa, me hiihdettiin välitunneilla. Tai sitten me juostiin. Ja jossain vaiheessa me pelattiin jäällä tennispallolla jalkapalloa. Siinä oppi käsittelemään palloa eri lailla, kun oli liukasta ja pallo oli pieni. Mutta koko ajan me juostiin ja hypittiin ja pompittiin. Sen takia minä edelleenkin hypin ja juoksen ja pompin. Sen takia en ole oppinut mitään videopelejä pelaamaan. Ei voi pelata hyvin videopelejä, jos hyppii ja pomppii ja juoksee koko ajan.”

 

Oletko pelannut Fifaa?

”En ole pelannut.”

 

Litmasta haastattelivat HJK:n Leevi Kivelä ja KP-75:n Lassi Sihvo.

Jari Litmasen elämäkerta Litmanen 10 ilmestyi 10.9.2015. Tutustu kirjaan!

Kiinnostaako eurooppalainen huippujalkapallo? Katso lisää!