Näin tehtiin Tuntematon Kimi Räikkönen -äänikirja

Kari Hotakaisen kirjoittama Tuntematon Kimi Räikkönen ilmestyi yhtä aikaa e- ja äänikirjana sekä painettuna kirjana. Kimin tarinan lukeminen äänikirjaksi oli innostava tehtävä näyttelijä Aku Laitiselle.

Teksti: Leena Filpus

“Kimi Räikkösessä ja Kari Hotakaisessa on paljon samaa. Kumpikaan ei turhia jaarittele ja heidän tyylinsä on samalla tavoin lakonista. He voisivat melkein olla veljekset tai isä ja poika”, Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjan äänikirjaksi lukenut näyttelijä Aku Laitinen sanoo.

Kymmenittäin äänikirjoja lukenut Laitinen on Räikkös-kirjasta innoissaan. Sujuvaa tekstiä oli helppo lukea äänikirjaksi.

”Työ oli harvinaisen mukava, koska kirjoittajan ja kohteen rytmi ja huumorintaju olivat selvästi lähellä toisiaan. Tuli tunne, ettei kirjailijan ole tarvinnut ikään kuin kääntää tekstiä ensin Kimistä Kariksi ja siitä kirjan tekstiksi. Hän on mielestäni voinut kirjoittaa suoraan aiheen vaatimalla kielellä. Suoruus välittyy toivottavasti kuulijalle asti”, Laitinen sanoo.

Kirja herätti tunteita Laitisessa: välillä nauratti, välillä itketti. Laitisen mukaan lukijan tehtävänä ei ole tulkita tekstin mielikuvia valmiiksi kuulijalle. Teksti on luettava ulkopuolisena ja niin avoimesti ja herkästi, että kuulija voi muodostaa siitä itse mielessään mahdollisimman voimakkaan kuvan.

”Lukiessa tekstistä välittyi vahva ammattilaisuuden ketju, joka ulottui Räikkösen ja Hotakaisen kautta aina äänitystä tekevään teknikkoon asti”, Laitinen sanoo.

Laitisen mukaan äänikirjan lukeminen on ongelmallista, jos alkuperäisteksti tai käännös ovat tönkköjä. ”Tässä kirjassa näitä ongelmia ei ole. Kun lukiessa voi luottaa täysin tekstin voimaan, lopputuloskin on onnistunut. Kari Hotakaisen kielen rytmi sopii muutenkin suuhuni.”

”Tämä on mukava kuulla, sillä kirjassa on aika paljon raastavaakin aineistoa, joka on riittävän vahvaa itsessään. Elämänmaun pitäisi tulla esiin ilman osoittelevaa lukemistakin. Itselläni ei ole kokemusta äänikirjojen teosta, mutta se mitä toivoisi, on juuri luonteva lauseen rytmi. Ettei tekstiä yritettäisi näytellä”, Kari Hotakainen sanoo.

Kirja Räikkösestä oli poikkeuksellinen projekti

Hotakaisen mukaan paineet kirjan onnistumisesta myös äänikirjana ovat olleet jo ennakkoon suuret. Kirjaa odottavat Formula 1 -fanien lisäksi myös monet muut. ”Ja kun äänikirjat ovat nousussa, on sitäkin tärkeämpää, että äänikirja on äärimmäisen laadukas ja tukee kirjaa. Minulla on tässä iso luotto Laitiseen”, Hotakainen sanoo.

Muutenkin Hotakainen suhtautuu Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjaan enemmän esikoisena kuin pitkän uran jatkeena. Projekti on ollut poikkeuksellinen, eikä sitä voi verrata tavalliseen fiktiivisen kirjan kirjoittamiseen, jossa kirjailijalla on vapaus kirjoittaa mitä haluaa.

”Eläviä henkilöitä on kunnioitettava ja osattava virittäytyä heidän tunnelmiinsa. Se ei ole aina kovin yksinkertaista. On kyse luottamuksesta, kenen korville ihminen suostuu kertomaan mitäkin asioita. Kirja oli vaikea tehdä, sillä se ei ole elämäkerta, eikä haastatteluista purettu henkilökuva, vaan yhdistelmä kaikkea”, Hotakainen sanoo.

Oikean lukijan valinta on äänikirjassa tärkeää

Äänikirjan lukija näkee tekstin ensimmäisen kerran äänitysstudiossa. Samaan aikaan, kun lukija lukee, hänen on silmäiltävä tekstiä muutamia rivejä eteenpäin hahmottaakseen lauseen ja tietääkseen, miten se päättyy. Näin on pakko tehdä, jotta puheesta tulee ymmärrettävää.

“Tekstin vivahteet on tuotava esiin hyvin hienovaraisesti, jotta kuulijan mielenkiinto säilyy ja teksti imaisee mukaansa. Tavoitteena on, ettei äänikirjaa kuunteleva kiinnitä lukijaan huomiota, vaan pystyy keskittymään sisältöön. Tähän eivät kaikki ammattinäyttelijätkään pysty”, äänikirjojen tuotantoyhtiö Silencion toimitusjohtaja Kimmo Oksanen sanoo.

Silenciolla on listoillaan noin 60 näyttelijää, jotka lukevat äänikirjoja. Lukijoissa on oltava valinnanvaraa, sillä eri tyyppisiä kirjoja varten tarvitaan omanlaisensa lukija. “Etenkin jos kirja on kirjoitettu minä-muodossa, lukijan valinta on hyvin tärkeää. Nuori mies ei voi olla lukijana, jos tarinan päähenkilö on vanha nainen”, Oksanen sanoo.

Valmiina 9–10 tuntia kestävä äänikirja äänitetään 4–6 äänityskerran aikana. Yksi äänityskerta kestää yleensä korkeintaan neljä tuntia. Sen pitempään kokenutkaan lukija ei pysty keskittymään ajatusten herpaantumatta, hän väsyy ja virheiden määrä kasvaa. “Tuntematon Kimi Räikkönen saatiin purkkiin 4:llä äänityskerralla. Valmiissa kirjassa on kuunneltavaa hieman alle 5 tuntia.”

Äänikirja on äänittäjän ja lukijan yhteistyön tulos

Äänittäessä koetetaan tehdä mahdollisimman valmista ja virheetöntä yhdellä äänityskerralla, sillä uusintaotot kuuluvat aina hieman nauhoituksessa. Siksi kirja myös luetaan tabletilta. Näin sivun vaihtuminen ei häiritse.

Useimmiten lukijan apuna on äänittäjä, joka ohjaa lukijaa ja kertoo esimerkiksi, jos lukuvauhti kiihtyy tai lukija tekee virheen.

“Suomen kielellä tulee herkästi esimerkiksi sijamuotovirheitä. Kun koko kirja on luettu, tehdään vielä tarkistuskuuntelu ja korjataan virheet. Sen jälkeen kirjasta tehdään valmiit master-versiot erilaisille äänikirjojen jakelukanaville.”

”Tuntematon Kimi Räikkönen -äänikirjan tekoprosessi oli sujuva, mutta etenkin lukijan valintaan käytettiin paljon aikaa”, kommentoi Elisa Kirjan liiketoimintajohtaja Helena Niemelä.

”Lukijavalinta tehtiin yhteistyössä kirjailijan, Elisa Kirjan, kustantajan ja Silencion kanssa. Totesimme, että tämän kirjan lukijaksi sopii parhaiten vahva yleistekstin lukija, joka hallitsee proosan, mutta joka saa myös tietotekstiin lämpöä ja persoonallisuutta. Joihinkin kirjoihin persoonallinen, selkeästi erottuva ääni sopii. Tähän kirjaan emme kuitenkaan halunneet liian tunnistettavaa soundia. Näin päädyimme Aku Laitiseen.”

Yllättäviä näkökulmia Räikkösestä

Kari Hotakainen toivoo kirjan Räikkösestä houkuttelevan myös niitä, joilla ei ole välttämättä tapana tarttua kirjaan. ”Sellainenkin, joka luulee tietävänsä paljonkin Räikkösestä, saattaa yllättyä näkökulmista.”

Ylipäätään Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjan teossa kaikki oli Hotakaisesta yllättävää. Hän ei tuntenut Formula 1 -maailmaa kovin hyvin, eikä ollut tavannut Räikköstä aiemmin. Kaikki lähti nollasta.

”Tässä tapauksessa oli hyvä asia, etten tiennyt mistään mitään. Kirjaan on helpompi sukeltaa, kun kirjoittajakin on utelias ja tietämätön kuin jos hän puhuisi besserwisserinä päähenkilön suulla yksityiskohtia, joista kukaan ei ymmärrä. Kirjantekoprosessi oli varmasti seikkailu Räikkösellekin. Hänhän ei ole lukumiehiä, joten siinä mielessä tilanne oli 1–1, kun minäkään en ole Formula 1 -kuski. Meillä oli lopulta hyvä yhteisymmärrys”, Kari Hotakainen sanoo.

Vuoden odotetuin kirja


Tuntematon Kimi Räikkönen ilmestyy e- ja äänikirjana yksinoikeudella Elisa Kirjassa. Äänikirjan tuottaa Elisa Kirja -palvelu yhteistyössä Silencion kanssa. Elisalta voit ostaa Tuntematon Kimi Räikkönen kirjan myös painettuna. Osta kirja tästä. Kirja on myynnissä myös kaikissa Elisan myymälöissä, hinta 26,90 €.