Sarjoja, joita kannattaa seurata

Tarjolla on yhä enemmän ja yhä parempia sarjoja niin maailmalta kuin Suomestakin. Tässä vinkit sarjoihin, joita kannattaa katsoa nyt.

Teksti: Leena Virtanen

 

Kummaa huumoria arvostaville

Muistutus kuolevaisuudesta: Juhlat

Nadia on vähän kyyninen New Yorkissa asustava sinkku ja it-nörtti. Hän viettää 36-vuotispäiviään ystävien kesken, mutta sitten tapahtuu outoja. Nadia joutuu aikasilmukkaan, joka pakottaa hänet kokemaan oman kuolemansa uudelleen ja uudelleen.

Sarja on hämmentävä ja kutkuttava sekoitus pintaa ja syvällisyyttä. Pääosaa näyttelee Orange is the New Black -sarjasta tuttu Natasha Lyonne.

Juhlat, Netflix

Seksikasvatusta brittiläisittäin: Sex Education

Teinien seksiangtista irtoaa kolkkoa ja suorapuheista huumoria brittisarjassa, jossa nuoret itse puivat keskenään kokemuksiaan ja kokemattomuuttaan. Päähenkilö Otis on totaalisen jumissa jo senkin takia, että hänen äitinsä on estoton seksuaaliterapeutti, joka puuttuu poikansa intiimiin elämään joka käänteessä. Hirviöäitiä näyttelee Gillian Anderson.

Sex Education, Netflix

Kutkuttavaa draamaa risteilyllä: M/S Romantic

Kotimainen sarjatapaus, joka nousi hetkessä ilmiöksi. Vanhan Ihmebantu-sarjan hengessä syntyi neljä osaa inhimillisiä, absurdeja, surullisia, naurattavia ja suorastaan raivostuttavia draamoja, jotka nivoutuvat yhteen ruotsinlaivalla. Risteilyisäntänä toimii Hannu-Pekka Björkman, ja muita huippunäyttelijöitä ovat muun muassa Santeri Kinnunen, Tommi Korpela, Anna Paavilainen ja Antti Luusuaniemi. Katso tämä, jos haluat tietää, mistä keskustellaan.

M/S Romantic, Yle Areena

Historiaa henkilökohtaisen kautta

Takaisin Ruandaan: Black Earth Rising

Upea brittiläinen laatudraama, joka muistuttaa Ruandan kansanmurhan tragediasta. Päähenkilö on nuori tutsitaustainen nainen, jonka brittiläinen ihmisoikeusjuristi pelasti ja adoptoi väkivaltaisuuksien jaloista.

Päänäyttelijä Michaela Coel tekee niin poikkeuksellisen vahvan roolisuorituksen, että sarja kannattaa katsoa jo hänenkin takiaan. Myös amerikkalaisnäyttelijä John Goodman yltää yhteen uransa parhaista rooleista.

Black Earth Rising, www.netflix.com

Menestysromaani sarjana: My Brilliant Friend

Elena Ferranten Napoli-romaaneja on ahmittu Suomessakin. Ensimmäiseen Loistava ystäväni -romaaniin perustuva tv-sarja on uskollinen sekä romaanille että sen hengelle.

Päähenkilö Elena muistelee lapsuuttaan ja nuoruuttaan Napolin laitakaupungilla 1950-luvulla. Elena ja ystävä Lila yrittävät murtaa sukupolvien miesvaltaista ketjua ja löytää oman paikkansa ja vapautensa. Upeaa ajankuvaa ja näyttelijäntyötä. Kaikille kirjasarjan faneille.

My Brilliant Friend, HBO Nordic

 

Klassikoita uudella tvistillä

Luontodokumenttien aatelisto asialla: Our Planet

Luontodokumenttien legendaarinen ääni David Attenborough hyppää ikiaikaisen työnantajansa BBC:n leivistä Netflixin puolelle. Luvassa takuuvarmasti planeetan hienointa luontokuvausta. Näkökulma laajenee sarjassa luonnon ihastelusta myös ihmisen vaikutukseen maapallon luontoon ja eläinlajeihin.

Ensi-ilta 5. huhtikuuta

Our Planet: Uskomaton planeettamme, Netflix 

Kansainvälisen tason animaatio: Muumilaakso

Olihan siitä vanhasta Muumi-sarjasta jo aikakin luopua ja taata samalla muumeille kansainvälinenkin jatkuvuus. Pyöreääkin pyöreämmät uudet muumit ovat valloittaneet nopeasti lapset ja aikuiset, eikä vähiten kivan musiikin ansiosta. Kyseessä on muumien ansaitsemalla panostuksella tehty kansainvälisen tason animaatiosarja.

Suomenkielisiä muumiääniä ovat muun muassa Joonas Nordman (Muumipeikko), Kiti Kokkonen (Pikku Myy) ja Olavi Uusivirta (Nuuskamuikkunen).

Muumilaakso, Yle Areena

Koleaa jännitystä Pohjolassa

Murhia maalaiskunnassa: Kaikki synnit

Helsinkiläinen rikostutkija matkaa omille kotikonnuilleen Oulun seudulle selvittämään outoja murhia. Samalla hänen on käytävä läpi menneisyyttään ja suhdetta konservatiiviseen ja uskonnolliseen kyläyhteisöön. Myös kollegalla on töitä oman menneisyytensä työstämisessä.

Ohjaaja Mika Ronkaisen ja käsikirjoittaja Merja Aakon psykologinen rikosdraama voitti alkuvuodesta parhaan pohjoismaisen sarjakäsikirjoituksen palkinnon Göteborgissa, mikä on iso saavutus suomalaissarjalle kovassa seurassa.

Pääosissa näyttelevät Johannes Holopainen ja Maria Sid.

Ensi-illassa huhtikuussa.

Kaikki synnit, Elisa Viihde

Virusvaara Lapissa: Ivalo

Paikallinen poliisi Nina Kautsalo löytää Ivalosta erämaamökistä henkihieverissä olevan prostituoidun, jolla paljastuu tunnistamaton virus, ja pian ollaan tekemisissä myös murhien kanssa. Paikalle tulee apuun saksalainen virustutkija Thomas Lorenz.

Suomalais-saksalainen yhteistuotanto on kuvattu Lapin hyisissä nordic noir -maisemissa. Pääroolia näyttelee Iina Kuustonen ja hänen siskoaan Maritaa Pihla Viitala. Lorenzin roolissa nähdään saksalainen Maximilian Brückner.

Joona Tenan käsikirjoittamassa sarjassa yhdistyy hienosti lappilaisen arjen kuvaus ja kansainvälisen tason jännitystunnelma. Sarjan kaikki jaksot ovat katsottavissa.

Ivalo,  Elisa Viihde

Murhatragedia koulussa: Quicksand

Taattua ruotsalaista jännitystä uudessa sarjassa, jossa lukiolaistyttö Majaa syytetään tukholmalaisella koululla tapahtuneesta murhasta. Sarja perustuu Malin Persson Gioliton suosittuun romaaniin Suurin kaikista.

Sarjan pääkäsikirjoittaja Camilla Ahlgren on tehnyt myös muun muassa Siltaa ja Nousuvesi-sarjaa, joten odotukset ovat korkealla.

Alkaa 5. huhtikuuta.

Quicksand, Netflix

Espanjalaiset draamasarjat nousussa

Espanjan Sopranos: Gigantes

Espanja rynnii kansainvälisille tv-sarjamarkkinoille suuren luokan tuotannolla, jossa liikutaan Madridin alamaailmassa. Guerreron perhe on hallinnut kaupungin kokaiinibisneksiä jo pitkään, mutta nyt sen asema on uhattuna. Mafiadraaman keskiössä ovat keskinäistä valtataistelua kävyvät veljekset Daniel ja Tomas.

Sarjan ohjaaja Enrique Urbizu tulee elokuvan puolelta, ja sarja on visuaalisesti poikkeuksellisen komea. Sarjan toinen kausi valmistuu maaliskuussa.

Gigantes, Elisa Viihde

Tyylikäs trilleri: The Pier

Tyylikäs ja kutkuttava psykologinen trilleri menestyvästä arkkitehtinaisesta Alexandrasta, jonka elämä menee palasiksi, kun aviomiehen kerrotaan löytyneen kuolleena. Alexandra kuvitteli, että elämä on mallillaan, mutta vähitellen miehestä paljastuu asioita, joista hän ei tiennyt mitään. Modernia espanjalaista jännitystä.

The Pier, HBO Nordic

 

Viisi faktaa* tv-sarjojen katselusta

  • Tv-sarjojen katselu vie yli puolet television katseluajasta.
  • Naiset katsovat muita enemmän draamasarjoja, nuoret kauhua ja sci-fiä.
  • Useita maksullisia viihde- ja suoratoistopalveluita käyttävät katsovat sarjoja kaksi kertaa enemmän kuin ne, joilla ei ole maksullista palvelua.
  • Mobiililaitteilla katsominen yleistyy vauhdilla alle 25-vuotiailla.
  • Sarjoja katsotaan useimmiten yksin – alle 25-vuotiaille katselu on usein sosiaalinen tilanne.

 

 

* Faktat on poimittu Näin Suomi viihtyy -tutkimuksesta. Se on Elisan Prior Oy:lla teettämä tutkimus, jonka aineisto kerättiin nettipaneelilla joulukuussa 2018. Tutkimukseen osallistui 1331 vastaajaa, jotka olivat 16–75-vuotiaita suomalaisia internetin käyttäjiä.