8 sovellusta, jotka sopivat lapsen puhelimeen

Millaiset sovellukset sopivat lapsen puhelimeen? Poimimme 8 sovellusta, joista on iloa myös lapsen koulutaipaleen alussa.

Teksti: Krista Ahola ja Linda Mustakari

1. Moji Kello: kellonajat tutuiksi

Missä asennossa kellon viisarit ovat, kun kello on puoli viisi? Milloin on nukkumaanmenoaika? Moji Kello on yksinkertainen ja toimiva peli kellonaikojen opetteluun: lukija kertoo kellonajan, ja lapsi siirtää viisarit oikeaan asentoon. Palkinnoiksi oikeista vastauksista linnut lennähtelevät orrelle katselemaan pelin edistymistä. Peli on ruotsalainen, mutta siitä on tehty useita kieliversioita; suomen kielen lukijalla on pieni aksentti, mutta pelaamista se ei häiriste.

Moji Kello: iOS ja Android, ilmainen

iOS

Android

2. Molla ABC: harjoittele kirjaimia

Suomalaisessa Molla ABC -oppimispelissä voi treenata isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita. Helppokäyttöinen peli neuvoo selkeästi merkkien oikeaoppiset piirtosuunnat. Valittavana on sekä vuoden 2006 tai vuoden 2016 kirjaisinmallit, ja myös harjoiteltavat kirjaimet ja toistojen määrät voi määritellä itse. Huolellisuutta tarvitaan, jotta kirjaimet piirtyvät juuri oikein – peliä voi pelata sormen lisäksi myös kosketuskynällä.

Molla ABC: iOS, Android ja Windows, ilmainen

Apple

Android

Windows

3. Ekapeli Alku: lukutaitoa eskarilaiselle

Ekapeli on viihdyttävä peli lukutaidon opetteluun. Se on tehokas apu myös niille lapsille, joilla on vaikeuksia lukemisen opettelussa. Sovellus on suunnattu esikouluikäisille ja ykkösluokkalaisille, mutta innostavien pelillisten elementtien ja palkintojen ansiosta sen parissa viihtyvät jo pienemmätkin kirjaimista kiinnostuneet lapset. Pelissä opetellaan kirjaimia, tavuja ja sanoja erilaisten vaihtelevien teemojen parissa: lapsi voi esimerkiksi seurata pomppivaa sammakkoa tai kaivaa kuoppaa maan alle. Peli palkitsee lapsen valitsemalla hänelle sekä osaamista vahvistavia että haastavia äänteitä.

Ilmainen peli on kehitetty Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella. Toimii myös ilman nettiyhteyttä.

Ekapeli Alku: iOS, Android, Windows-tietokoneet, ilmainen

iOS

Android

Windows

4. Code Karts: opi ajattelemaan, kuten koodaaja

Paikoillanne, valmiit, koodatkaa! Code Karts tutustuttaa lapset 4-vuotiaasta ylöspäin ohjelmoinnin alkeisiin sarjalla logiikkapulmia, jotka esitetään kilparadan muodossa. Lisäksi se opettaa lapsille koodauksen perusteet kilpailun aikana! Pelissä on yli 70 tasoa, joista 10 ensimmäistä saa käyttöönsä ilmaiseksi.

Ohjelmointi on luovaa ongelmanratkaisua, jossa isoja ongelmia pilkotaan pieniksi ja etsitään tietoa. Peli kehittää lapsen kykyä jaksottaa ja ratkaista ongelmia sekä kykyä loogiseen ajatteluun. Reittiä tarkasti havainnoimalla ja ajattelemalla loogisesti lapset huomaavat nopeasti ratkaisuja yhä vaikeampiin pulmiin ja alkavat omaksua koodauksen ajattelumalleja. Peli on englanninkielinen mutta niin yksinkertainen, että sen oppii pienellä avulla suomenkielinen lapsikin.

Code Karts: iOs ja Android, ensimmäiset 10 tasoa 70:stä ilmaisia.

iOS

Android

 

5. SmartKid Maths: hiiri oppii matematiikkaa

Hiiri opiskelee opettajapöllön avustuksella matematiikkaa − ja peliä pelaava lapsi hiiren mukana. Suomalainen SmartKid Maths -oppimissovellus tarjoaa pelaajan taitoihin mukautuvia matemaattisia tehtäviä eka- ja tokaluokkalaisille sekä helpompia tehtäviä jo pienemmille. Peli vaikeutuu asteittain ja tarjoaa peräti sata tasoa, jotka kattavat ensimmäisen ja toisen luokan sekä esikoulun oppisisältöä.

SmartKid Maths: iOS ja Windows, ilmainen kokeiluversio

iOS

Windows

6. Dino Tim: muotoja ja matematiikkaa

Paha noita on vanginnut Tim-dinosauruksen perheen, mutta onneksi Timillä on hyvä noita apunaan. Pieniä matemaattisia laskutehtäviä ja muotoihin liittyviä pulmia ratkaisemalla Tim kerää pisteitä ja auttaa perhettään vapautumaan vankityrmästä. Peli sisältää myös tasohyppelykenttiä, joissa kerätään hyvälle noidalle oikeita numeroita tai muotoja taikakeitokseen laitettavaksi. Sovellukseen voi valita 6­-12 -vuotiaiden tai 2-5 -vuotiaiden vaikeusasteen.

Dino Tim: iOS 2,29 €, Android ilmainen mainoksia sisältävä perusosa, lisäosat 1,89 €

iOS

Android

7. Tinybob Nisäkkäät: pikkututkijan sukellus nisäkkäiden maailmaan

Tinybopin eläinsovellus tarjoaa pikku tutkijalle tietoa nisäkkäistä. Mitä lepakko syö? Mitä kengurunpoikanen puuhaa emonsa pussissa? Kumpi voittaa juoksukilvan, laiskiainen vai norsu? Mammals by Tinybop -sovelluksen avulla ei pääse keräilemään pisteitä vaan tarkoitus on paneutua hauskalla tavalla siihen, millaisia eläimet oikeasti ovat. Sovelluksen viidestä nisäkkäästä kukin esitellään hännästä viiksikarvoihin asti suomeksi kirjoitetuilla nimillä. Interaktiivisuus tuo oppimiseen eloa. Eläimet liikkuvat, ääntelevät ja reagoivat kosketukseen. Niitä voi myös syöttää ja seurata sitten ruuan matkaa suolistossa. Osittain suomenkielinen. Suositusikä 6–8-vuotiaat.

Tinybob Nisäkkäät: iOs, 3,49€

iOS

 

8. Fun English: Opi englannin alkeet

Tämän pelin avulla pienikin lapsi voi kokeilla englannin opettelua. Ilmaisversiossa opetellaan väri- ja eläinsanastoa. Maksullisessa versiossa taas saa liudan aihepiirejä lisää. Sovellus sisältää useita erilaisia minipelejä. Suurinta osaa voi pelata ilman lukutaitoa. Sovelluksen avulla voit opetella jopa 350 sanaa ja pelata yhteensä 85 peliä. Jokainen englannin oppitunti opettaa keskeistä sanastoa ja esittelee sanat useissa eri yhteyksissä, mikä auttaa oppimista ja mieleen painamista. Fun English käyttää miehen ja naisen ääniä ja amerikkalaista ja englantilaista korostusta. Äänissä käytetään erilaisia sävyjä ja ilmauksia, jotta oppilaat voivat oppia erottamaan ääntämisen vivahteita.

Fun English: iOS, Android, ilmainen perusversio ja maksullisia lisäosia

iOS

Android