3 sovellusta naisille

Kalenterin sivuille tuherretut merkinnät kuukautisista ovat historiaa, sillä seuranta onnistuu digiaikana helpomminkin. Katso alta vinkit kuukautissovelluksista, jotka ovat samalla myös paljon muuta.

Teksti: Elina Jäntti

1. Ennusta ”varmat päivät”: Natural Cycles

Voiko sovellus olla luonnollinen vaihtoehto e-pillereille? Siihen tähtää Ruotsissa kehitetty ja paljon mediahuomiota saanut Natural Cycles. Kyseessä on kuukautissovellus, joka seuraa kuukautiskiertoa ennustaen samalla niin sanotut varmat päivät käyttäjän syöttämien tietojen perusteella.

Tärkein tieto on päivittäinen ruumiinlämpö: naisilla kehon lämpö vaihtelee riippuen ovulaation vaiheesta. Sovellukseen kehitetty algoritmi ennustaa hedelmälliset päivät analysoimalla käyttäjän siihen kirjaamia ruumiinlämpötiloja. Jotta sovellus toimii suunnitelman mukaan, käyttäjän on muistettava kirjata siihen itse tarkat kuumemittarin lukemat joka ikinen aamu.

Kirjautuessa sovellus varmistaakin, että käyttäjä omistaa kuumemittarin, joka näyttää ruumiinlämmön kahden desimaalin tarkkuudella. Lisäksi sovellukseen syötetään pituus, paino ja ikä, sekä tiedot siitä, mitä ehkäisyä käyttää ja milloin viimeiset kuukautiset ovat olleet. Mitä tarkemmin tietojaan syöttää, sitä älykkäämmäksi sovellus oppii aiemmin tallennettujen kiertojen perusteella.

Suomen kielellä toimivan sovelluksen helppokäyttöisestä kalenterista voi varmistaa hedelmälliset päivänsä. Jos ei halua tulla raskaaksi, hedelmälliset päivät näkyvät kalenterissa punaisella (“red days”) ja silloin sovellus muistuttaa käyttämään ehkäisyä. Vihreällä on merkitty päivät, jolloin raskaaksi tuleminen on epätodennäköistä. Sovellusta voi toki käyttää myös päinvastaiseen tarkoitukseen eli parhaan raskaaksi tulemisen ajankohdan suunnitteluun.

Sovelluksesta teetettyjen kliinisten tutkimusten mukaan huolellisesti käytettynä Natural on 99,5-prosenttisen varma ehkäisykeino. Suomalaisten lääkäreiden kanta on kuitenkin toinen: tilastojen mukaan varmoihin päiviin luottavista joka neljäs tulee raskaaksi.

Android

Apple

2. Opi tuntemaan kierron vaiheet: Clue

Clue-kuukautissovellus auttaa käyttäjäänsä tuntemaan paremmin kuukautiskiertoaan sekä kierron vaikutuksia yleiseen terveyteen ja olotiloihin. Sovellukseen kirjautuessa siihen syötetään tietoja omasta kuukautiskierrosta: kierron pituus, kuukautisten kesto, PMS-oireiden kesto ja viimeisten kuukautisten alkamispäivä. Mikäli tietoja ei tarkkaan muista, sovellus käyttää aluksi keskiarvoja.

Kuukautiskierto on sovelluksessa visualisoitu hauskasti ympyräksi, josta hahmottaa hyvin kierron eri vaiheet: kuukautiset, hedelmällisen aikaikkunan ja seuraavien kuukautisten alkamisajankohdan. Sovellukseen voi myös lisätä tietoja kuukautisvuodon määrästä, pms-oireiden laadusta ja mielialoista kuukauden eri vaiheissa, ja tieto-osiot kertovat, mikä yhteys oireilla on yleiseen terveyteen.

Nerokkainta sovelluksessa ovat muistutukset, joita ennen digiaikaa piti tuhertaa kalenterin reunaan: “Muista ottaa pilleri.” “PMS-oireet alkavat.” Se myös muistuttaa, jos kuukautiset ovat myöhässä tai jos kierto on poikkeuksellisen lyhyt tai pitkä, jolloin voi olla syytä käydä lääkärissä. Hyvä lisä on jaettavuus: Cluen kalenterin voi jakaa vaikkapa kumppanilleen, jolloin toinen saa tietää, mikä vaihe kuusta on milloinkin menossa.

Android

Apple

3. Kirjaa tietoja terveydestä: Life

Life-sovellusta voi käyttää kuukautiskierron seurantaan, mutta laajennettuna se toimii kaiken kattavana naisen terveyskalenterina. Perusversiossa siihen voi kirjata tietoja kuukautiskierrostaan: muun muassa vuodon pituuden sekä oireita ja mielialojaan kuukauden eri päivinä.

Laajennetussa kalenterissa on omat osionsa muun muassa seksille, painolle, ravinnolle, kuntoilulle unelle ja lääkitykselle. Laajennetun kalenterin personoidut muistutukset voi asettaa muistuttamaan rintojen muutosten seuraamisesta, lääkärikäynnistä, pilleripakkauksen ostamisesta tai vitamiinien ottamisesta.

Suomeksi toimiva sovellus ei kikkaile visuaalisella ilmeellään, mutta on helppokäyttöinen ja selkeä. Terveyspäiväkirjana toimiva kuukautissovellus on tarpeellinen esimerkiksi lääkäri- ja gynekologikäynneillä, sillä tarkat merkinnät voivat auttaa lääkäriä diagnoosin tekemisessä ja hoidon suunnittelussa.

Apple

Lue myös:

Mitä tarkoittaa digitaalinen terveydenhoito?

Ryhtianturi ja muut älylaitteet auttavat parantamaan vointia