Äänikirja on arjen luksusta

Äänikirja ei ole enää nippu cd-levyjä, vaan kirjan voi ladata netistä ja kuunnella puhelimella missä tahansa. Kysyimme äänikirjojen käyttäjiltä, milloin äänikirjasta on erityisen paljon hyötyä. 

 

1. Kun kaipaat lisäpuhtia treenaamiseen

Äänikirja voi tuoda vaihtelua kuntoiluun. Hyvän tarinan parissa aika vierähtää nopeasti ja treeneihin tulee uutta puhtia. Jos kaipaat lisämotivaatiota, päätä, että kuuntelet kirjaa vain treenatessa. Kun tarina tempaisee mukaansa, et malta odottaa, että pääset lenkille tai salille. Myös treeniajat pitenevät, kun jännittävää kohtaa ei pysty jättämään kesken.

Aloita vaikka näillä:

Jens Lapidus: Top dog − Lapiduksen mestarillisen trillerisarjan huikaiseva päätös

David Lagercrantz: Tyttö joka etsi varjoaan − Lisbeth Salander janoaa kostoa, odotettua jatkoa Millennium-trilogialle

Aki Linnanahde: Jere − Suomen kaikkien aikojen puhutuimman jääkiekkoilijan rosoinen taival huipulle

2. Kun tarvitset viihdykettä työmatkalle

Kuljetko työmatkat julkisilla? Puhelimessa äänikirja on aina matkassa, eikä se vie tilaa laukussa. Kuuntelu on helppoa myös seisten: luurit vain korville ja matka taittuu lähes huomaamatta. Ongelmaksi voi enää muodostua se, ettet muista nousta kyydistä oikealla pysäkillä.

Jos ajat työmatkat autolla ja pitkä matka tai ruuhkat koettelevat hermoja, äänikirjan seurassa matka sujuu mukavammin. Saattaa jopa käydä niin, että perille päästyäsi huomaat vielä istuvasi autossa jännittämässä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Monissa autoissa kuuntelu onnistuu nykyään myös auton kaiuttimien kautta puhelimen bluetooth-yhteydellä.

Aloita vaikka näillä:

Dan Brown: Alku − Kenties nerokkainta ja viihdyttävintä Dan Brownia tähän mennessä

Kjell Westö: Rikinkeltainen taivas − Mestarillinen kolmen sukupolven kuvaus 1960-luvulta tähän päivään

Karo Hämäläinen: Alex − Lätkäjätkän tie politiikan huipulle, lukijana Alex itse

3. Kun et millään jaksaisi siivota

Siivous ja muut ankealta tuntuvat kotityöt hoituvat äänikirjaa kuunnellessa kuin itsestään. Valitse taustalle mieluinen kirja, niin imurointi, silittäminen, ikkunanpesu, kitkeminen tai vessanpesu hoituu kuin huomaamatta. Kun käyttää imuroidessa kuulokkeita, ei tarvitse edes kuunnella imurin ääntä.

Aloita vaikka näillä:

Seppo Jokinen: Vakaasti harkiten − Suomen suosituin poliisisarja jatkuu, koukuttavaa jännitystä

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä − Nerokas psykologinen trilleri pitää otteessaan

Peter Franzén: Särkyneen pyörän kirjatila − Riemastuttava tarina sukujuhlista, jossa mikään ei mene suunnitelmien mukaan

4. Kun stressikäyrä on katossa

Pitkän päivän jälkeen silmät ovat usein väsyneet ja kädetkin kaipaisivat lepoa. Silloin äänikirja on mainio vaihtoehto. Napsauta vain play-nappia ja anna kirjan viedä mukanaan. Mukaansatempaava tarina yhdistettynä hyvään kertojaan on mitä parhain rentoutumiskeino. Ennen kuin huomaatkaan, arjen kiireet ovat unohtuneet ja leijailet muissa maailmoissa. Torkkukytkin pitää huolen, ettei oikea kohta pääse hukkumaan, vaikka uni yllättäisi.

Aloita vaikka näillä:

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan Suomi − 100 uutta Mielensäpahoittajan tarinaa

Sophie Kinsella: Kuka on pomo − Kunnon nauru kuluttaa kaloreita ja laskee verenpainetta

Maaret Kallio: Inhimillisiä kohtaamisia − Syvenny itseesi ja tule kuulluksi omana itsenäsi, lukijana Maaret itse

5. Kun etsit viihdykettä takapenkkiläisille

Äänikirja kulkee matkassa myös lomamatkoilla. Puhelimeen tai tablettiin mahtuu koko lomakirjasto ilman, että tarvitsee tuskailla painavien matkalaukkujen takia. Pienten matkustajien kanssa äänikirjat voivat myös olla todellinen reissun pelastus, sillä pitkillä ajomatkoilla ja lentokoneessa äänikirja on väsymätön viihdyttäjä ja tarinoista riittää iloa pitkään. Lataa kirjat jo ennen reissua puhelimeen tai tabletiin ja kuuntele ilman nettiyhteyttä missä ja milloin vain, myös ulkomailla.

Aloita vaikka näillä:

Timo Parvela: Ella ja kaverit matkalla jamboreelle - Supersuosittu Ella-sarja jatkuu, kaveruksia kutsuu leirielämä

Sinikka ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja väärä Vincent − Jännittävä tapahtumasarja vie Riston ystävineen salaperäiseen kartanoon

Veera Salmi: Puluboin ja Ponin komerokirja − Hulvattoman hauskan parivaljakon seikkailut naurattavat niin lasta kuin aikuistakin

Kommentit on kerätty Elisa Kirjan käyttäjiltä.

Lue, miten äänikirja sparraa lenkkeilijää sekä äänikirjavinkit eri tilanteisiin.

Elisa Kirja -palvelussa on yli 1000 suomenkielistä äänikirjaa. Tutustu äänikirjoihin täällä.